Katarina Pavićević ***

Krajem septembra Beograd će dobiti svoj Festival cveća: manifestaciju od velikog kulturnog i turističkog značaja, i tako će se pridružiti svim većim gradovma Evrope.

Prvi beogradski festival cveća će se održati u galeriji Progres 24. 25. i 26, kao i na platou Filozofskog fakulteta 25. i 26. Septembra.
BFC će okupiti veliki broj učesnika čiji je rad inspirisan prirodom i cvećem, ekologijom i zaštitom životne sredine, a sa željom da ozelenimo grad i da u njega udahnemo prirodu. Posetioci festivala, moći će da uživaju u izložbi primenjenih umetnika, cvetnom dizajnu, demonstracijama cvetnog aranžiranja i u mini vrtovima pejzažnih biroa. Posebno mesto na ovom festivalu, dobiće najmlađi Beograđani, za koje smo osmislili radionice koje kroz zabavu i igru, decu uče da vole i čuvaju prirodu: Šumarski višeboj i Moja prva biljka.
Kao poseban kuriozitet festivala, ističemo predavanje gospođe Lori Konijam, pejzažiste, arhitekte i slikarke, koje će se održati 23. Septembra u KC Grad. Predavanje će se baviti temama zelenih površina u urbanim sredinama sa osvrtom na uređenje predela kulturne baštine.
Ideja i cilj Beogradskog festivala cveća je da inicira zaštitu, obnovu i vrednovanje parkova i zelenih površina kao veoma važnog segmenta za kvalitet života u gradovima. Ciljevi BFC-a su i da edukuje građane i podstakne aktivno učešće u rešavanju problema urbane ekologije, uređenju mikro-lokaliteta i razvoju pejzaža.
Beogradski festival cveća podržan je od Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda, Kancelarije za održivi razvoj Vlade Srbije, Gradskog Zelenila, Srbija Šuma, opština Stari Grad, Savski venac i Palilula, kao i brojnih drugih organizacija i institucija.

više možete saznati na sajtu  http://bfc.rs/

vidimo se tamo!