Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Život

Total TV svet

Zlatko Šćepanović

* * *

Sasvim slučajno sam se susreo sa jednim zanimljivim društvenim fenomenom. Naime, hteo sam kupim jednu stvar koja mi je bila potrebna, ali je nisam našao. To uopšte ne bi trebalo da nas čudi, jer nema svih stvari uvek, ali ovo je bila jedna vrlo obična i ordinarna stvar koja se podrazumevala u životu svakoga od nas. Medjutim, nije je bilo. Nigde, ni u jednoj prodavnici.

O čemu se zapravo radi u ovoj zagonetki? Radi se o TV anteni. Anteni za prijem TV signala, onoj koja stoji van kuće, što znači da nije sobna. Antena mi je trebala za jednu kućicu pored Beograda u kojoj povremeno vikendom boravimo, i kako na sve načine gledam da svoju decu spasim od SBB »loše obrazovnih« dečijih TV kanala kao što su Ultra TV ili Cartoon Network. Rešio sam stoga da u kućici imamo samo signale glavnih nacionalnih programa. Blizu smo Beograda, pa sam pretpostavljao da ćemo uspeti da uhvatimo RTS1, RTS2, STB, B92, Pink, Avalu i Fox. Sasvim dovoljno programa za manipulaciju umom vikendom.

Medjutim, kada sam krenuo da tražim TV antenu susreo sam se sa tim da nje nema. Prvo sam je tražio u Beogradu, po specijalizovanim elektro radnjama. Čudno su me gledali prodavci. Nema. Onda sam pokušao kroz prodavnice bele tehnike koji prodaju televizore, ni tamo nije bilo moje antene. Već je počela panika. Na kraju sam krenuo po hipermarketima i robnim kućama. Jedino sam na jednom mestu, u Eurosalonu, naišao na sobnu antenu. Spoljne antene nigde.

Dobro, odlučio sam da promenim taktiku. Verovatno po selima u okolini naše kućice ima antena, pretpostavljam da seljani još uvek kupuju antene jer nemaju kablovsku televiziju kao razmaženi beogradjani. Ali avaj! U 3 sela sam po radnjama pitao za antenu i tu su me prodavci čudno gledali, govoreći da tih antena, Loga 2 ili Loga 3 nisu imali u ponudi već godinama. Svi sada mahom gledaju Total TV na selu. Jedino da pokušam na „buvljaku“, tamo ih valjda još ima.

Ups! Ili su seljaci civilizacijski napredovali ili sam ja zaostao u razvoju društvene pažnje.

Bilo kako bilo, otkrivanje tog društvenog fenomena da je ruralna Srbija prešla na Total TV mnogo govori i verovatno svašta nešto i objašnjava. Pre svega govori o snazi medija da nas zaokupi i uzme nam novac, čak i štedljivim seljanima. Zatim o tome da putem tih kanala novi stil života ulazi u naše domove ne samo u gradu već i na selu, koje je uvek bilo tradicionalno protiv promena i novotarija.

Možda bi mogli da pravimo hipoteze i o tome kako zbog Total TV-a zapravo nemamo sindikalnu solidarnost i štrajkove, jer nazaposleni sede kući i gledaju zabavne slike radije nego da izlaze na ulicu i bore se za svoja radnička prava. Možda i to utiče.

Verovatno i da nam prinosi poljoprivrednih proizvoda skaču jer se seljani obrazuju kroz »Znanje Imanje« i slične emisije kao što su »Znanje na poklon« ili kroz strane kablovske kanale gde vide kako žive zapadni farmeri, kako sa mehanizacijom obradjuju zemlju ili imaju automatske muzilice za krave, i tako redom.

Sve u svemu, osećaj da smo svi postali Total TV i da smo jedna mnogo šira zajednica povezana TV signalima raznih TV kanala ushićuje i daje nadu u svet bez granica. Uostalom, televizija je mnoge granice izbrisala, barem informativne, naučne, saznajne.

Televizija je postavila samo jednu granicu. Granicu našeg ličnog sveta. Total TV oblikovanog sveta.

. . .

6 komentara

 • @ svima …

  Do buvljaka i pijace sa kinezima još nisam stigao, a nešto slično sa tavanom mi je preporučio prijatelj B.K. Njegov nepristojan savet je bio da se popnem na krov zgrade i pogledam koja antena nije u funkciji pa je samo ponesem. Ako pak ne mogu da procenim koja nije u radu, da izaberem dve za koje mislim da nisu u radu i okrenem ih za 90 stepeni i dodjem ponovo na tavan za nedelju dana. Ako se neka od njih ne vrati u prvobitan položaj, znači da više nije u funkciji a ona koja jeste u funkciji, nju će vlasnici popraviti vraćajući je u prvobitno stanje.

  Srpska dovitljivost

 • Dobra noć svima! Pošto sam prvi put ovde , nadam se da mi nećete zameriti što ću iskoristiti ovaj prostor , i zatražiti pomoć . Nadam se da sam na pravom mestu.
  Naime, potreban mi je document iz Kovina, koji sam pokušao da dobijem putem Virtuelnog Matičara na ovoj adresi:
  http://www.vencanjeizsnova.com/index.php/vashe-vencanje/maticari-opstine?showall=1
  Kovin VIRTUELNI MATIČAR
  26220
  JNA 5
  013/741 755
  Međutim, stranica se ne otvara,( pa skoro celu noć pokušavam) pa me interesuje , da li neko zna , da li taj Virtuelni Matičar uopšte funkcioniše, odnosno da li mogu na taj način da nabavim ono što mi je potrebno?
  Inače,tragajući po netu , za bilo kakvim forumom, ili nekom vezom sa Kovinom, došao sam do ove adrese:
  http://www.vesti.rs/izvor/KovinEkspres/
  I tako pronašao Vaš blog.
  Unapred se zahvaljujem za svaku informaciju ukoliko neko ima o tome.
  Kada sam već ovde , nešto o temi ovog bloga.
  Zanimljivo razmišljanje ,
  Ova rečenica:
  qt“Televizija je postavila samo jednu granicu. Granicu našeg ličnog sveta. Total TV oblikovanog sveta”qt
  Mislim da je pogrešno mišljenje,
  da nam mediji boje svet bojama koje vidimo. Oniu to pokušavaju, ali
  Niko ne može da nam postavi granice, ukoliko mi to sami ne dozvolimo. Naravno da se oni u većini slučajeva, ili u duhu posta “u totalu”služe prljavim trikovima, i šarenim lažama, ali to su sve niski udarci, manipulacije, koje treba da prepoznamo, a to ćemo uraditi samo ako postavimo sebi bezbroj puta pitanje da li je to ono što želimo:granica našeg ličnog sveta ne sme da postoji, to određuje naša suština, naša slabost ili odlučnost, istrajnost da se sa tim izborimo, da li ćemo dozvoliti da budemo izmanipulisani, ili ćemo mi sami sebi napraviti svet onakav kakav želimo.

  To i jeste suština borbe za slobodu ličnosti i pravi izazov ili iskušenje, za pronalaženje svog pravog identiteta.
  Zahvaljujem i pozdravljam
  I jedna pesma uz ovo , ne znam kako se ovde postavlja klip sa youtube pa ću ostaviti adresu:

  http://www.youtube.com/watch?v=33a71Ldbp3Y

 • @ 1withtheblues

  🙂 Ovde na ovom blogu su mahom oženjeni koji imaju virtuelne veze ali im ne treba virtuelni matičar 🙂

  Šalimo se malo. Meni se ta vaša tražena stranica otvara ali ne znam da li servis radi jer mi nije u domenu interesovanja. A što se tiče uticaja medija na naše živote, naravno da oni ne mogu da budu apsolutni, ali su jaki. Setite se samo panike oko epidemije gripa, ili pak ratnog huškanja, „oslobadjanja naroda“, oktobarskih i drugih revolucija i sličnih masovnih društvenih reakcija na poruke medije.

  Preispitivanje i samosvesnost je odlika malog broja ljudi. Većina je povodljiva. Evo na primer, kada smo putem kablovske televizije videli na Bahamima virtuelno venčanje na morskoj plaži sa sve laticama cveća i vatrometom, poželeli smo žena i ja da to i mi uradimo. Da se venčamo ponovo, na dalekim Bahamima u idilično romantičnoj atmosferi uz kuma meleza 🙂

Ostavite komentar