Prof. mr Željko Komosar

 

Kaligrafija. Krasnopis. Lepo pisanje.

Šta je to umetnost lepog pisanja ili krasnopis poznatiji kao Kaligrafija

 

calligraphy 40 by Zeljko Komosar kaligrafija krasnopis

Kaligrafija (od grčkog kalos – lep, graphein – pisati) je umetnost lepog pisanja koja vodi poreklo sa dalekog istoka (Kina, Japan). Čuveni drevni majstori kaligrafske veštine su Persijanci, islamski ali i zapadnjački kaligrafi.

Savremena definicija kaligrafske veštine je da je to umetnost davanja forme slovnim znacima na virtuozan način.

calligraphy 101 a by Zeljko Komosar kaligrafija krasnopis

Kaligrafija zapadnog sveta, kojoj pripada i naša, koristi fonetsko pismo, po principu – jedan glas, jedan slovni znak. U njoj su zastupljena dva pisma: ćirilica i latinica. Inspiracija za rimska knjižna pisma bili su grčki slovni znaci nastali u periodu rimske imperije. Iz tog perioda potiču značajna pisma, koja i danas koristimo, kao što su: rimska kapitala, rustika, uncijal. U 8. Veku n.e., za vreme vladavine Karla Velikog, stvoreno je značajno pismo – karolina. Ono je bilo inspiracija kaligrafima u renesansi, kada su nastala značajna pisma: humanistički minuskul i kurziv, koja se i danas koriste. U baroku su se pisma usavršavala i virtuozno izvodila. Tome je doprinelo i uvođenje različitih metalnih pera. Kod nas, kao i kod drugih pravoslvanih naroda, veliku zaslugu imaju manastiri. U njima su obrazovani monasi prepisivali stare rukopise i tako ih umnožavali, pisanim ustavom, ćiriličnim pismom koje je za inspiraciju imalo grčki uncijal. Ovim pismom je pisano i Miroslavljevo jevanđelje. Pored ustava imamo poluustav i brzopis, manje formalna pisma ali svojom lepotom ne zaostaju za ustavom.

calligraphy 80 by Zeljko Komosar kaligrafija krasnopis

Kaligrafija se ispisuje na pergamentu, papirusu i papiru. Koriste se različite vrste alata: četke, pera od trske, bambusa, ptičija, metalna pera, a od savremenih alata tu su i različite vrste markera, flomastera, posebno zarezanih za kaligrafsko ispisivanje.

calligraphy 66 a by Zeljko Komosar kaligrafija krasnopiscalligraphy 90 a by Zeljko Komosar kaligrafija krasnopis

Danas se kaligrafija koristi za funkcionalna ispisivanja različitih tekstova kao i za ispisivanje slobodnih umetničkih komada.

Pismo je jedna od najznačajnijih tvorevina ljudske civilizacije, zbog toga što važne istorijske tekstove možemo pročitati. Od samih početaka pismenosti umetnici kaligrafi su se trudili da slovne znake ulepšaju i da ih učine primamljivim i jasnim za glavnu funkciju – prenošenje informacija.

Pojavom tipografskih fontova, kaligrafija se koristi u posebne svrhe. Različite vrste tipografskih fontova kreiraju kaligrafi, tipodizajneri.

. . .

Kaligrafski radovi u tekstu su ilustracija Profesora mr Željka Komosara