Kaligrafija i Željko Komosar – izložba radova 

Poziv na otvaranje izložbe profesora i umetnika Željka Komosara na kojoj ćete videti kako izgleda vrhunska kaligrafija

 

Gospodin Željko Komosar je umetnik neverovatnog talenta, čiji se opus kreće od grafike i akvarela, pa preko slikarstva sve do krajnje destinacije u kojoj je nenadmašan – kaligrafija. Gospodin Komosar ujedno i predaje predmet Kaligrafija kao profesor na fakultetu lepih umetnosti u Beogradu, pri Bogoslovskom fakultetu.

Nebrojeno lepih kaligrafskih ispisa državnih diploma, povelja, znamenja instituta i akademija, knjiga i dokumenata fakulteta i zadužbina svoju lepotu duguju Željku Komosaru i njegovoj virtuoznoj veštini. Talenat koji se retko javlja, ruke koje u sebi imaju i estetiku i prefinjenost i melodiju krasnopisa, prirodno utkanu u veštinu koja je Božiji dar.

Mi smo zahvalni što je gospodin profesor Željko Komosar svojom dobrom voljom i veštinom ulepšao i naš portal i stvorio naš logo Bašta Balkana kaligrafski ispisan. Zato rado pozivamo sve naše prijatelje i poznanike da posete otvaranje i izložbu krasnopisa i lepo ispisanih radova gospodina Željka Komosara.

 

Izložba Kaligrafija – Željko Komosar

Utorak 25 juna 2013 godine od 19h

Mala galerija ULUPUDS

Uzun Mirkova 12, Beograd

Izložba traje do 5 jula 2013 godine.

Kaligrafija izložba Željko Komosar

Kaligrafija (od grčkog καλλος Kallos „lepota“ + γραφη graphe „pisanje“) je vrsta vizuelne umetnosti koji se odnosi na lepo pisanje slova i reči. To je projektovanje i izvođenje natpisa sa širokim vrhom kaligrafskog instrumenta ili četkom u jednom potezu.

Savremena definicija kaligrafske prakse je „umetnost davanja forme znakovima na izražajan, skladan i vešt način“.

Savremena kaligrafija se kreće od funkcionalnih ručno ispisanih natpisa do dizajna za fina umetnička dela gde apstraktni izraz rukom nacrtane marke može ili ne može dovesti u pitanje čitljivost slova.