Zlatko Šćepanović

* * *

.

U poseti Kraljevskom kompleksu – Beli Dvor

Kraljevsko Udruženje Ljubitelja Ruža Srbije je još 24 maja 2010 godine bilo u poseti Kraljevskom dvoru na Dedinju. Malo kasnimo sa ovim postom povodom tog dogadjaja, ali smo čekali slike. Tom prilikom je upriličen prijem kod Njegove Ekselencije, Prestolonaslednika Princa Aleksandra Karadjordjevića, koji je ujedno i pokrovitelj Udruženja. S obzirom da su ruže od davnina bile ukras zamkova i palata i imale poseban status u svim vladarskim dinastijama i visokoj aristokratiji, svoje istaknuto mesto su našle i na Dedinju, na Kraljevskom Dvoru.

Prikazaćemo par slika sa tog prijema, gde su članovi Udruženja obišli Kraljevski dvor uz pratnju osoblja kraljevske kancelarije, koje im je stručno i detaljno objasnilo mnoštvo zanimljivih detalja o istoriji, arhitekturi, umetnosti i značaju Kraljevskog kompleksa.

Svi oni koji su zainteresovani da obidju Kraljevski komples na Dedinju to mogu ostvariti  kroz redovne turističke posete vikendom, ili putem organizovanih grupnih poseta koje se dogovaraju sa kancelarijom Njegove Ekselencije Prestolonaslednika. Naravno, ne treba očekivati da će vas Kraljevska porodica lično primiti kao pto su to učunili sa ružarima, za to treba da se ipak ispune neki kvalitativni kriterijumi.

Članovi Udruženja su obišli celokupan kompleks, i onaj deo koji je zatvoren za javnost, osim privatne rezidencije za stanovanje kraljevske porodice. Uz gledanje vrednih umetničkih predmeta, slika, biblioteke, vazni od porcelana, članovi su uz put pogledali i engleske i antičke ruže koje je Predsednik udruženja i vlasnik rosariuma Petrovic Roses gospodin Radosav Petrović proteklih godina posadio u vrtovima kompleksa. Na žalost, proleće ove godine nije bilo naklonjeno ružama, mnoge nisu dobro cvetale, dosta cvetova je bilo smlaćeno padavinama i vlagom, pa nismo mogli da uživamo u raskošnom dizajnu koji je napravljen, ali smo na momente videli u kom pravcu je sve to zamišljeno, i nadamo se da će sledeće godine u Kraljevskom dvoru svi zajedno uživati u erupciji boja i mirisa naših ruža.

.

Kraljevske ruže porodice Karadjordjević

Inače, u samom kompleksu postoji nekoliko hiljada ruža, koje su od strane gospodina Petrovića selekcionisane sa merom i ukusom, da bi  ambijentu dali dodatnu dozu estetike i prefinjenosti koju ruže sa sobom nose. Planira se u budućnosti stvaranje paviljona sa ružama koje nose imena članova porodice Karadjordjević – a to su ruže Kralj Aleksandar I, Kralj Petar II i Kraljica Marija, koje su od strane ružara Dr Brade selekcionisane u Češkoj a gospodin Jan Bohm je te ruže predstavio još sredinom 30-ih godina 20 veka. Radom Kraljevskog Udruženja Ljubitelja Ruža Srbije te vrste ruža su ponovo u Srbiji.

Naš domaćin, Njegova Ekselencija Prestolonaslednik Aleksandar Karadjorjdević je angažmanom predsednika udruženja gospodina Petrovića od strane jednog vrhunskog ružara sa Novog Zelanda gospodina Mike Athy-a dobio nekoliko novih i izvrsnih varijeteta ruža, sa molbom da Njegova Ekselencija izabere jednu, koja bi se nazvala njegovim imenom. Prestolonaslednik je izabrao ružu sa srebrnom i svetlo lila bojom, koja se trenutno zove Hi Ho Silver i trebalo bi jednog dana da postane Crown Princ Alexander II a sliku iste možete pogledati ovde.

Prestolonaslednik Aleksandara Karadjordjević i njegova supruga Katarina su bili ljubazni da članove pozovu na kratak koktel na otvorenom, sa sve domaćim kolačima i pićima.

Tom prilikom su svi članovi Udruženja imali jedinstvenu priliku da lično popričaju sa kraljevskim parom i naprave fotografije sa njima za uspomenu.

Dan je bio lep, sunčan sa oblacima koji su stvarali ugodnu senku, svi prisutni su bili odlično raspoloženi, tako da su uslovi za druženje sa kraljevskim ružama i kraljevskim parom bili idealni.

Misija Kraljevskog Udruženja Ljubitelja Ruža Srbije

Misija samog udruženja ljubitelja ruža je da se kroz promociju gajenja ruža podižu opšte ljudske vrednosti, da se da značaj lepom i uredjenom, upozna šira javnost sa bogatstvom različitih vrsta ruža, pruže korisni saveti početnicima i amaterima, kao i da se širom sveta promovišu profesionalni potencijali Srbije za uzgoj ruža.

Članovi udruženja se s vremena na vreme okupljaju na zanimljivim lokacijama, mahom ružičnjacima, gde se druže, razmenjuju ideje i znanja u prijatnom ambijentu i atmosferi.

. . .

Korisni linkovi:

www.royalfamily.org

www.rsrs.org.rs

.