Halil Džubran

* * *

Naša deca

.

Vaša deca nisu vaša deca.

Oni su sinovi i kćeri života

koji žudi za sobom.

.

Oni postižu, ali ne preko vas.

I mada su sa vama, oni vam ne pripadaju.

Dajte im ljubav, ali ne vaše misli,

jer oni imaju svoje vlastite.

.

Možete udomiti njihova tela,

ali ne i njihove duše,

jer one borave u kući sutrašnjice do

koje vi ne možete čak ni u snovima.

.

Možete se truditi da budete kao oni,

ali ne tražite da oni budu kao vi,

jer život ne ide unazad, niti stoji.

.

Vi ste lukovi sa kojih se vaša deca,

kao žive strele, bacaju u budućnost.

Strelac vidi znak na stazi večnosti,

i on vas savija svojom moći,

da bi njegova strela otišla daleko i brzo.

.

Neka vaše savijanje u strelčevoj

ruci bude radost;

jer mada on voli strelu koja leti,

On voli i luk koji je postojan.

. . .

Halil Džubran (Bšari, 6. prosinca 1883. – New York, 10. travnja 1931.), također i Kahlil Gibran i Khalil Gibran (arapski: جبران خليل جبران), bio je libanonski, maronitski, arapski i američki pjesnik.

Rodio se 6. prosinca 1883. u mjestu Bšari, stotinjak kilometara od Bejruta u obitelji maronitskih kršćana. Kada je imao 12 godina, zajedno s majkom, dvije sestre i polubratom emigrira u Boston. Njegov otac ostaje u Libanonu.

Halil u Bostonu 1896. upoznaje fotografa Freda Hollanda Daya, koji mu postaje priljatelj i vrši jak utjecaj na njega. 1897. vraća se u Bejrut i počinje pohađati al-Hikmah gimnaziju te usavršava svoj arapski. 1902. ponovno je u Bostonu i upoznaje mladu pjesnikinju Josephine Peabody, u koju se uskoro zaljubljuje. Iste godine, njegova majka, sestra i polubrat umiru od tuberkuloze. Džubran nalazi duhovnu potporu u drugoj sestri i Josephine.

1905. objavljuje eseje u arapskim novinama, a nakon toga počinje objavljivati pjesme. Svoju prvu knjigu, Nimfe iz dolina, objavio je 1906. u New Yorku, a drugu, Pobunjeni dusi 1908. Vraća se u Boston 1910. i pridružuje Društvu zlatnih veza, udruzi arapsko-američkih pisaca i intektualaca. Svoj jedini roman, Slomljena krila, objavljuje 1912. Arapska antologija njegovih pjesama iz novina objavljena je 1914. u New Yorku pod nazivom Suza i smiješak.

Njegova prva knjiga na engleskom jeziku, Luđak, objavljena je 1918. Prorok, njegovo najpoznatije djelo izlazi 1923. i odmah postiže veliki uspjeh. Svoju kolekciju aforizama, Kraljevstvo mašte, objavljuje u Kairu 1927., a knjigu Isus, sin čovječji 1928. U ožuljku 1931. izlaze Bogovi zemlje.

10. travnja iste godine Halil Džubran umire u New Yorku. Pokopan je u rodnom mjestu Bšari.

. . .

Biografija prenesena sa Wikipedije