Redakcija Bloga

* * *

Čestitamo našim teniserima na čudesnom uspehu i osvajanju Dejvis Cup-a, svojevrsnog svetskog prvenstva u tenisu.  Bravo momci!

Uspeh je zaista fenomenalan. Jer, jedna mala zemlja, bez izražene teniske kulture i masovnosti u tom sportu, uspela je zahvaljujući sjajnim pojedincima i timskoj igri da postane najbolja na svetu.

Ovaj podvig će sigurno podstači mnogo rasprava na temu kako talenat i trud pojedinaca pobedjuje sve prepreke koje mu stoje u okolnostima u kojima je, misleći pre svega na nedostatak infrastrukture, novca, kampova i vrhunskih teniskih trenera u Srbiji.

Da ne bi prepričavali sve ono o čemu će svi mediji u Srbiji pisati, o velikom Novaku Djokoviću i heroju Viktoru Troickom, želimo da vas upoznamo sa time šta je Dejvis Kup i šta smo mi to kao nacija osvojili.

Prenosimo tekst iz Wikipedije, koja je imala nekog našeg i brzog autora koji je istog dana stavio na Wikipediju da je Srbija šampion za 2010-u godinu.

Čestitamo i njemu na brzini ;-)

. . .

Dejvis kup

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije

Dejvis kup (engl. Davis Cup) je najpoznatije ekipno takmičenje muških teniskih reprezentacija, za veliki 18 kg teški srebrni pehar, poklon osnivača Dvajta f. Dejvisa (1879-1945), predsednika američkog teniskog saveza. Igra se svake godine od 1900.

Dejvis je kao student na Harvardu 1899. organizovao prvi meč između harvardskih i britanskih igrača, što je poslužilo kao model za prvi susret SAD i Ujedinjenog Kraljevstva 1900. Od 1903. u takmičenje su se uključile Belgija, Austrija, Francuska i Australazija (zajednica koju su činile Australija i Novi Zeland do 1913).

Danas su u takmičenje uključene 134 zemlje. Sve nacionalne ekipe se takmiče da uđu u elitnu svetsku grupu od 16 reprezentacija koje svake godine tokom četiri vikenda igraju po kup sistemu da dobiju pobednika za tu godinu. Ekipe su u predtakmičenju podenjene u tri zone: evropsku, američku i azijsku.

Svaka reprezentacija ima od dva do četiri igrača. U okviru svakog susreta igraju se četiri pojedinačna meča i jedan u igri parova. Susret traje tri dana (petak-nedelja). Pojedinačni mečevi se igraju prvog i trećeg, a parovi drugog dana. Igra se na tri dobijena seta. Tim koji pobedi u tri meča smatra se pobednikom.

Ženski ekvivalent za ovo takmičenje je Kup Federacije odnosno Fed kup.

.

Nastavak teksta sa tabelama finalista, strukturi takmičenja i članovima Svetske grupe pročitajte ovde.

. . .