Zlatko Šćepanović

* * *

U ovom gradu i u ovoj zemlji postoji mnogo kvalitetnih umetnika i muzičara koji ne dobijaju mesto pod suncem koje zaslužuju. Iz raznoraznih razloga i okolnosti.

Stoga bih za početak moje nedeljne liste hteo da skrenem pažnju na taj fenomen i na njih lično. Hteo bih da skrenem pažnju i na sjajne stvari koje se dešavaju u okviru Beogradske filharmonije iako se o tome mnogo ne piše po medijima.

Sve autore koje ću vam predstaviti sa njihovim numerama lično poznajem. Neki su mi i kućni prijatelji. Tim je ova muzička lista dosta lična, ali to je dopušteno i poželjno na blogovima.

Počećemo sa operskom pevačicom Branislavom Podrumac i njenim pevanjem na kineskom, ne zbog toga što su nas kinezi odvratili od prisustva Nobelovoj nagradi i ne zbog toga što oni grade most u Beogradu, i ne stoga što u Beogradu imaju svoj Trgovinski centar sa jeftinim stvarima, jer kakve sve to veze ima sa umetnošću, ne zbog kineza već zato što Branislava sjajno peva, pa bilo to i na kineskom.

Sledi maestro Zoran Anić i njegovo poetsko izvodjenje na gitari.  Zoran je još upačatljiviji i bolji kada ga slušate uživo i kada izvodi klasike ili španske autore.

Tu su i duet Moderato, sjajni u svakom pogledu. Jedinstveni i autentični na našoj muzičkoj sceni. Kvalitetni inenametljivi. Imao sam problem koju njihovu numeru da izdvojim i da predstavim. Na kraju sam se odlučio da poklonimo jednu njihovu romantičnu melodiju o tajnoj ljubavi našim čitateljkama i lepšem polu.

Goran Dime, sjajni operski pevač skrenuo je pažnju šire javnosti na sebe u duetu sa grupom Zana. Medjutim, najveći je i najbolji kada izvodi napolitanske ili mediteranske romantične melodije. U današnjem izboru je predstavljen sa njegovom novom pesmom sa njegovog prvog autorskog CD-a kojim zakoračuje u vode estrade.

I na kraju, kao i na kraju svakog koncerta Beogradske filharmonije završavamo njihovim legendarnim izvodjenjem „Marša na Drinu„. Uživo, vi se prosto naježite kada to čujete u sali, u njihovom izvodjenju.

Jednom prilikom sam ih pitao zašto nema više naših pesama i kompozicija u simfonijskom izvodjenju i dobio sam odgovor da ima malo kompozitora koji su uspeli da izvodjenje starih narodnih pesama prilagode simfonijskom orkestru. „Marš na Drinu“ je sjajno komponovan za izvodjenje velikog orkestra i uživo zvuči veličanstveno. Gde god su iz BF-a tu kompoziciju izvodili u svetu, publika je bila oduševljena.

Dakle, slušaćete sledeće autore:

– Branislava Podrumac

– Zoran Anić

– Duo Moderato

– Goran Dime

– Beogradska Filharmonija

. . .

.

.

.

.

. . .

Bašta Balkana Blog poziva sve čitaoce koji imaju predlog da se nedeljom sluša kvalitetna muzika, da na mail adresu bastabalkana (at) gmail.com dostave svoje predloge u vidu nekoliko linkova sa You Tube-a uz kratak siže za objavljivanje. Prvom prilikom ćemo objaviti vaše predloge u nedeljnoj rubrici.