Redakcija Bloga

Festival i ogromni tepih cveća i trave u centru Brisela – slika od begonija i trave

.

Svake druge godine, počev od 1986 godine na Velikom trgu u Briselu, u centru grada održava se tradicionalna manifestacija Floral Carpet of Bruselles, posvećena lepoti cveća.

Manifestacija se održava svakog drugog leta parne godine u Avgustu mesecu i cvećem se pokriva trg površine preko 2000 m2. Stotinjak cvećara učestvuje u kreiranju cvetnog pokrivača.

Preko 750,000 cvetova se ugradi u cvetni tepih, koji se svaki put tematski dizajnira. Na slikama ćete videti izgled cvetnog tepiha iz prethodnih godina. Godina 2010 je bila posvećena predsedavanju Belgije u Evropskoj Uniji. Inače, teme znaju biti razne, počev od srednjeg veka, pa preko teme Versaja, znamenitosti Brisela i tako redom.

Najzastupljenije cveće u tepihu su begonije, i njima u čast se i priredjuje cela manifestacija, jer je Belgija vodeći svetski proizvodjač begonija. Pored njih stavljaju se i dalije i zelena trava.

Inicijator cele ideje je belgijski pejzažni arhitekta E. Stautemans koji je voleo begonije. Početkom 1950 godine je počeo da eksperimentiše sa begonijama kao pokrivačima tla za spoljno uredjenje parkova i dvorišta.

Vremenom su njegove kreacije počele bivati zapažene, pa su počele da se na velikim površinama u vidu tepiha prikazuju prvo u belgijskim mestima, a onda po Evropi i na kraju širom sveta.

Godine 1971 je održana prva ovakva manifestacija u Briselu, na Velikom trgu, da bi od 1986 postala tradicionalna manifestacija.

Manifestacija traje 3 dana.

. . .