Aleksandar Parezanović

* * *

Legalizacija u Srbiji. Šta znači besplatna legalizacija za ovu državu i njene gradjane. Kakve su posledice besplatne legalizacije i odluka vlasti u Srbiji?

Po „teoriji uzročnosti“ treptaj leptira deluje na celu vasionu, a na šta li tek deluje „besplatna legalizacija“, barem kada mislimo o našoj državi i sugradjanima.

.

Što im neko ne objasni da se od svih dažbina koje se naplaćuju u periodu projektovanja i građenja objekata rade novi urbanistički planovi, grade škole i domovi zdravlja, kupuje iIi priprema novo zemljište i gradi komunalna infrastruktura ?

Da li ne znaju da su ljudi koji su nelegalno gradili, sve to preskočili ?

Da li im je jasno da će, onda kada im “nelegalci” plate to što su im po novom tražili, novopečeni “legalci” biti kratko vreme zadovoljni, a onda će ih pitati – gde mi je gradski saobraćaj, škola, dom zdravlja, voda, struja, grejanje, kanalizacija ?

Onda će im protesno leći po putevima, dok im se ne obeća da će to biti brzo izgrađeno, jer – oni su sve platili što je od njih traženo.

Onda će ih ovi drugi obećanjima prevariti, jer para za investicije nemaju – pošto ih nisu ni skupili.

Onda će ovi prvi ponovo leći po putevima.

Onda će ovi drugi skinuti od nečeg drugog ili uzeti komercijalni kredit i nešto od toga uraditi.

Onda ćemo svi vraćati taj kredit, i oni što su se legalizovali i oni što 30 godina plaćaju žestoki bančin kredit za legalne stanove.

A negde tu, između, će biti izbori.

Što reče jedan stari savetnik brojnih, prethodnih gradonačelnika i članova republičkih vlada – “Bože, taman ih malo naučim šta je to gazdovanje gradom i zemljom, a oni odu”.

. . .