Bojan Šćepanović

* * *

Kako i gde naći business knjige na internetu? Kakve vam poslovne knjige trebaju? Gde kupiti business knjige? Domaći site-ovi za kupovinu kvalitetnih business teških i lakih knjiga.

.

Elektronska ili štampana knjiga – E book vs Hard copy

.

Preplavljeni smo sa gomilom digitalnih informacija. Da li knjige i štampane informacije odumiru?

Na obukama koje držim polaznici mi često postavljaju pitanje:

  • A šta bi nam vi preporučili od dodatne literature…

Ja duboko uzdahnem, „značajno“ pogledam polaznike, startujem Internet Explorer i pun samopouzdanja počnem da deklamujem:

  • Idi na Google, MCB Blog, Facebook…

A onda polaznik doda:

  • … u vidu knjige!

Oops! This page appers broken!

Postoji ogroman broj digitalnih informacija ali ljudi i dalje vole da čitaju knjige. Knjiga je nešto čvrsto, opipljivo, otmeno, deluje autoritativno, ipak je tu neko uložio puno truda… Sa druge strane PDF fajl ili HTML strana deluje kao dečja igra.

Možete biti profesor, doktor, MBA ili šta god. Međutim, ako napišete knjigu vi onda dobijete veliko „A“. Vi ste Autor knjige! Wauuuu, ali moram priznati da to zaista pali raju (motiviše).

  • On je Autor… napisao knjigu… moćno, sexi, prosvetljeno, duhovno, razvojno..

Hajde da se vratimo na temu. Moj posao je obuka menadžera i ja gutam knjige. Imam veliku privatnu biblioteku od 500-600 poslovnih knjiga i svaki dan je dopunjujem. Koliko god mi Internet pomaže ja ipak i dalje volim da imam čvrstu, lepu, po mogućnosti ne mnogo debelu KNJIGU. Knjigu mogu da ponesem u avion, da čitam dok čekam na semaforu, da je prelistavam u troli, da prosipam špagete&kečap po njoj (na zgražavanje moje žene) … Sve to ne možete da radite sa PDF fajlom

Ja obožavam da idem u knjižare. Pustite me u knjižaru i sledećih 3h ja ne postojim. Naravno, moja draga supruga to znalački iskoristi (Zara, Benetton…). Sa druge strane, od pre nekoliko godina Internet mi je promenio način razmišljanja o kupovini knjiga. Ranije sam obilazio nekoliko knjižara u Beogradu i besomučno tražio nove naslove, upoređivao, gledao i sl. Sada je dovoljno da odem na neki Internet sajt i kliknem. Knjiga je već na putu.

Naravno, nisam napustio praksu da ponekad odem u knjižare. Jednostavno, moram VIDETI knjigu, opipati, pomirisati… Jedan osećaj je kada vidiš fensi/sexi naslov, a drugi kada pročitaš šta piše unutra. Moj pristup je klasika (obilazak knjižara) i moderno (Internet).

U nastavku je je izbor mojih sajtova za kupovinu knjiga. Moj izbor je uslovljen sa dve stvari:

  • Jezik: uglavnom srpski. Sve što je na engleskom kupujem preko Amazona.
  • Oblast interesovanja: biznis.

Kod objašnjavanja knjiga, koristiću i ova dva izraza:

  • Lake knjige. Knjige koje su kratke (< 150-200 strana), pisane na popularan način, za široke narodne (poslovne) mase. Primer Autora: Brajan Trejsi, Zig Ziglar, Blanšard…
  • Teške knjige. Duže knjige (nekada i po 600-800 strana), udžbenici, kapitalne knjige, uglavnom se koriste na fakultetima, MBA. Kada pročitaš jednu knjigu – ti si genije iz te oblasti. Samo, treba pročitati, razumeti i primeniti 800 strana  Primer Autora: Kotler, Draker, Van Horn …

.

Izbor internet portala za kupovinu knjiga

.

1. www.Amazon.com

Ovo je nezaobilazni sajt. Pretpostavljam da ne moram da objašnjavam. Ja ne kupujem knjige direktno od Amazona već preko uvoznika Datastatus (pogledaj sledeći tekst).

 

 

 

2. www.datastatus.rs

Sarađujem sa njima godinama i super su! Oni vam mogu isporučiti sve knjige sa Amazona i to će vas jeftinije koštati nego da sami naručujete.

Primer: ako je cena knjige 50€ na Amazonu, onda je kod Datastatusa oko 45€ (uključujući troškove carine, PDV, isporuka na kućnu adresu). Plaćate isključivo u dinarima.

Jedina mana (ili je to normalno?) je sporost. Obično knjige dobijam za 60 dana.

Pored uvoza knjiga imaju izvanredan izbor svojih izdanja na srpskom (teške knjige). Samo ću napisati „Marketing Menadžment“, Kotler. Malo li je?

Imaju i dobar izbor laganih knjiga (Harward Business Press).

A, postoji i odličan izbor sportkih knjiga na srpskom (Teretana, Bildovanje, Fitness, Kardio program…). Malo bildujete, pa malo čitate Kotlera, pa malo kardio program , pa malo Drakera…

 

 


3. www.clio.rs

Veoma zanimljiv izdavač. Malo vode računa o vizuelnom izgledu knjiga, pa vizuelno „Marketing menadžment“ izgleda kao da je pisao filozof iz 18 veka!

Sa druge strane, knjige su sadržajno odlične i imaju moju toplu preporuku.

50% teške, 50% lake knjige.

 


4. www.alnari.rs

Oni su krenuli sa izdavanjem kratkih, praktičnih i ne mnogo skupih poslovnih knjiga (5-6€). Dopadljiv dizajn, dobri naslovi, odličan odnos value for money.

Naslovi su popularni i 100% su lake knjige.

 


5. www.monoimanjana.rs

Isto kao i Alnari.

100% lake knjige.

 


6. www.finessa.edu.rs

Neprevaziđene knjige Brajan Trejsi, Zig Zilgar, Toni Buzan…

Moja topla preporuka: Autobiografija Majkla Dela

100% lake knjige.

 


7. www.mate-bg.com

Deo Hrvatske izdavačke kuće Mate (www.mate.hr).

80% teške knjige (kapitalna izdanja).

 


8. www.plato.rs

Istoimena knjižara koja je i izdavač. Imaju nekoliko poslovnih izdanja (Fanki biznis, Svako to može…)

Moja topla preporuka: „Svako to može“

100% lake knjige.

 


9. www.ekof.bg.ac.rs

Ekonomski Fakultet u Beogradu.

Zanimljivo je da polaznici retko kada pročitaju knjige posle fakulteta. Zašto? Ne znam.

100% teške knjige.

 


10. www.superknjizara.hr

Odličan izbor knjiga iz Hrvatske. Možete naručiti preko www.datastatus.rs

 


11. www.masmedia.hr

Hrvatski izdavač, kupio sam nekoliko dobrih knjiga.

70% teške.

30% lake.

.

Hmmm, ovo je 11 sajtova? Nema veze, neće da škodi …

. . .

Bojan Šćepanović je business predavač, trener i poslovni edukator. Vlasnik je agencije za profesionalnu edukaciju menadžera MCB – Menadžment Centar Beograd.