Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Filmovi

Božiji grad – City of God

Filmski kritičar

* * *

Preporučujemo vam da pogledate jedan snažan i upečatljiv brazilski film koji je osvojio mnogo nagrada – „Cidade de Deus“, ili „City of God“ na engleskom, odnosno „Božiji grad“ na srpskom. Snimljen je 2002 godine po istinitoj priči.

Film nije za decu, tinejdžere i ljude koji su osetljivi na nasilje.

Radnja filma „City of God“ je smeštena u predgradje brazilske metropole, takozvane favele, gde odrastaju generacije mladih u bedi i surovoj borbi da prežive. Prikaz njihovog života kroz nekoliko generacija od 1960 pa do 1980-e godine, i kroz sukob gansterskih bandi tinejdžera otvara mnoga pitanja o životu siromašnih i njihovim perspektivama. Svi glumci u filmu su mahom naturšici.

Iako je film pun nasilja koje se odigrava izmedju bandi mladih prestupnika, njegova jaka socijalna nota je obojena posebnim brazilskim duhom sambe, karnevala i zabave. Za razliku od holivudksih filmova gde je nasilje samo po sebi svrha, u ovom filmu je ono deo jedne životne priče stanovnika favela. I u najtežim trenutcima kroz film provejava svojevrsna brazilska vedrina i želja za životom, šala i duhovitosti, i puno optimizma iako mnogi od junaka završavaju tragično u svetu sumraka u kome žive.

Reditelj Fernando Meireles majstorski prikazuje život favela i kontrast koji vlada u Brazilu, od raja do pakla i nazad, zbog čega je pokupio filmskih mnoštvo nagrada po svetu.

Film je samo za odrasle.

. . .

httpv://www.youtube.com/watch?v=yJdW1TevoyA

. . .

Ostavite komentar

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280