Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Duhovnost

New Age pokret i Nju Ejdž sekte i religije

Episkop Aleksandar Mileant

 

Šta je to Novo doba Vodolije i paganski New Age pokret duhovnosti

New Age pokret i duhovnost – Religija Novog Doba Vodolije

 

Simbol New New Age pokret i Nju Ejdž sekte i religijeOkultni pokret pod imenom New Age pokret – Nju Ejdž (Novo doba), postao je prilično popularan. Neki ga vide kao novu religiju, dok ga drugi doživljavaju kao novo shvatanje života. Pre svega, moramo primetiti da su njegove tvrdnje da je nešto „novo“, obmanjujuće. U polju religije i filosofije, „New Age pokret“ ne uči ništa što je novo; to je amorfna mešavina različitih okultnih učenja, koja su prisutna već duže vreme.

Ono što je novo u vezi ovog pokreta, jeste trgovački metod u marketingu svake moguće vrste okultnog materijala, koji treba da privuče „potrošače“ različitih interesovanja i ukusa.

U ovom pogledu „New Age pokret“ je vrsta duhovne robne kuće, tržnog centra, u kome svako može naći nešto naizgled korisno i interesantno.

Istorija New Age pokreta

New Age Nju Ejdž simbol sekte i religijeOvaj New Age pokret počeo je da se razvija brzo, u SAD, sedamdesetih godina kao alternativa kratkoj očaranosti „svetovnim humanizmom“. Tlo za razvoj „New Age“ okultnih ideja je pripremljeno brojnim Hindu i Teozofskim organizacijama, kao što su „Vedanta“ i “Transcendentalna Meditacija“.

Ideje širene od strane „New Age“ pokreta su privlačne, kako onima koji su umorni od „zastarelih“ Hrišćanskih učenja, tako i onima koji nisu bili zadovoljni plitkim materijalizmom „svetovnog humanizma“ – komunizma.

Ovaj pokret nikada nije tvrdio da je jedan ujedinjeni ili organizovani pokret. Pre on uzima oblik uvek rastuće mreže nezavisnih grupa, koje sve dele neka okultna interesovanja. Uspeh „New Age“-a je veoma pomognut njihovom sposobnošću da usvoje i prilagode, najrazličitija učenja i delanja u svoj veliki „melting pot“ (kotao pretapanja), uvek obećavajući unapređenje blagostanje pojedinca i društva u celini. Ovaj pokret ne odbacuje ništa iz ruke; on voljno upija bilo šta, što bi moglo biti od mističkog interesa ili praktične koristi.

Iz ovog razloga „New Age“ pokret, iako se pojavio relativno skoro, bio je u stanju da izvrši svoj okultni uticaj u mnogim poljima ličnog života, života porodice i društva, obuhvatajući milione ljudi u SAD, Rusiji, Evropi i drugim delovima planete.

Obmana ovog pokreta se ogleda u tome što se otvoreno ne izjašnjava protiv hrišćanstva; on pokušava samo da „dopuni svojim idejama“. Kada je centar za religiozne studije na Univerzitetu Prinston radio analizu Hrišćana u SAD, početkom 1992. godine, pitajući kakav uticaj imaju „New Age“ ideje na njihova veroovanja, skoro jedna četvrtina ispitanika, odgovorila je da ne vidi nikakav sukob između učenja „New Age“ pokreta i Hrišćanstva.

Čak još iznenađujući odgovor je bio kod Katolika: 60% ispitanih, odgovorili su da su Katolicizam i „New Age pokret“ potpuno u skladu. Oni su mogli da daju takve odgovore, samo iz razloga što manje poznaju učenja svoje, katoličke vere, od ideja raširenih ovim pokretom. Ovo nije iznenađujuće, sa obzirom da su katoličke knjižare prepune okultnih dela kao što su: „Joshua”, „No Other Name“, „Turning Point“, „Nizam Ad-Din Awliya“, „The Web of the Universe“, „The Unity of Reality“, „Beyond Patching“. Čak su i neki iz sveštenstva, neki monasi i monahinje, počeli da se interesuju za ideje „New Age“-a.

Popularna knjiga, pod naslovom „A Course in Miracles“ (Obuka u čudima), proučavana je od strane Hrišćanskih omladinskih grupa, kao lako shvatljivi vodič, za učenja Gospoda našeg Isusa Hrista i njihovu praktičnu primenu, u savremenom životu. Ova knjiga sa svojih 1,200 strana, čak podseća na Bibliju po svom spoljašnjem izgledu i u podelama svojih glava. Neke katoličke parohije nude časove obuke u korišćenju ove knjige.

Američkim studentima se drže „New Age“ predavanja, kako da postignu veću koncentraciju u učenju, kako da ojačaju svoj energetski potencijal, kako da postignu veći uspeh u životu, kako da otkriju sopstvene kreativne sposobnosti i da pronađu novi smisao u životu. Naravno, ništa od toga nema trajno dejstvo.

.

Ritual inicijacije hrama u Parizu new age okultne sekte „Zlatna zora“

http://www.youtube.com/watch?v=Gsun5J1jSSk

Učenje i filosofija New Age sekti

New Age Nju Ejdž simbol jednog hindu indijskog manastiraFilosofija „New Age“, utkala je u sebe sve zajedno zbunjujuću, konfuznu mrežu nepovezanih ideja i pojava. Rođenje i smrt, medijumi i iscelitelji, paranormalno i metafizičko, stvarnost i iluzija, Biblija i legende, prošli životi i reinkarnacija – sve je to zajedno u ovom pokretu. Ovde možete pronaći uobičajeni panteizam, karmu, preseljenje duša (metempsihozu) i celu tkaninu okultnog misticizma, prepravljenog tako da bude privlačan savremenom „potrošaču“.

Savremene holističke ideje i netradicionalne metode učenja, zauzimaju istaknuto mesto u pokretu „New Age“-a. Naučna medicina okrivljuje se da je nedelotvorna. Favorizuje se alternativna. Osnovna ideja je da celokupna ličnost mora biti isceljena, ne samo jedan organ. Prema tome, holističke metode se prepisuju, uključujući tu i apukunkturu, kristale, „biofeedback”, terapiju masaže (sa posebnim naglaskom na preusmeravanje nečijeg energetskog polja), Indijske ili vegetarijanske dijete, lekovito bilje i metode fizičkog i duhovnog samopoboljšanja.

Ne može se negirati da među ovim metodama postoje neke koje su blagotvorne i dugo znane u narodnoj medicini, iako se korišćenje kristala radi koncentrisanja kosmičke energije, sigurno mora oceniti kao šarlatanstvo. Na žalost, sve netradicionalne metode lečenja su prožete okultnim otrovom, uz pomoć ideologije pokreta „New Age“. U stvari, odmah pored korišćenja blagotvornog bilja i minerala, ovaj pokret nudi joga vežbe disanja, načine razvijanja sopstvenog samopouzdanja, otkrivanje sopstvenog unutrašnjeg potencijala i predavanja u predviđanju sudbine uz pomoć karata.

Onima sa mističkim sklonostima, „New Age“ nudi široku ponudu okultnih vežbi, uključujući tu i Indijske stilove meditacije, psihološke vežbe, spiritizam, „čeneling“ (kanalisanje), jogu i astralna putovanja. Ideologija „New Age“ prihvata bilo koja religijsku praksu i učenja, bez obzira koliko čudna ili fantastična ona mogu biti. Pozajmili su iz dalekoistočne filosofije verovanje u postojanje nevidljive energije, izvan i unutar ljudskog organizma. Ta energija se kod Kineza naziva „či“, kod Japanaca „ki“, i „prana“ u terminologiji joge. Holistički centri, rasejani po svetu, održavaju seanse u kojima učesnici uvode sebe u masovni trans i okušavaju prisni osećaj jedinstva sa prirodom. Takođe je popularno i verovanje u NLO, tajni život biljaka i mistička značenja brojeva (pozajmljeno iz Kabale).

„New Age“ je prilagodio ideje iz parapsihologije, iz „nauke o NLO -ima“, antropozofije, rozenkrojcerijanizma, astrologije i psihoanalize. Pokret poziva ljude da uđu u promenjena stanja svesti. Njihov cilj u razvijanju samosvesti je brisanje granice između materijalnih i duhovnih svetova, i osećanje „celine kosmosa“. Ideja „prosvetljenja“ igra veliku ulogu u ovom pokretu. Da bi zadobio prosvetljenje, čovek prvo mora da preispita sopstvene vrednosti i da pretrpi psihološku promenu. Stari pogledi na svet, moraju biti zamenjeni novim, saglasnim sa dolazećim „dobom Vodolije“. Ovo stanje se dostiže ličnim mističkim iskustvom, u kome sledbenik „New Age“ učenja, iznenada oseća celim bićem, da je on jedno sa duhom kosmosa; on i svet jesu jedno.

Dobro poznati propovednik „New Age“-a u Americi, glumica Širli Meklejn, ovako opisuje „mističko prosvetljenje“ koje joj je došlo, dok se tuširala vrelom vodom:

„Iznenada sam osetila kao da se celo moje telo utapa u svemir. Polako, postepeno, ja sam se pretvorila u vodu … Mogla sam da osetim unutrašnje jedinstvo, sopstvenog disanja sa energijom koja me je okruživala. Ja sam stvarno postala vazduh, voda, mračno nebo, zid kuće, mehurić sapunice, sveće, vlažni mermer na dnu kade, čak i zvuk obližnje reke.“ Ovo osećanje jedinstva sa prirodom i sopstveno „božanstvo“, osoba oseća sa ushićenjem, i izgleda joj kao da poseduje neisrpnu „božansku“ energiju.

.

Neopaganski ritual nazovi novih Druida u Americi

http://www.youtube.com/watch?v=fTvd4hV7uJA

Tehnike i praksa New Age sekti

Da se zadobije „prosvetljenje“, New Age pokret postavlja put koji se sastoji iz četiri etape:

1. „ulazak“, gde su nečije uobičajene ideje o svetu odstranjene;

2. „istraživanje“, gde postoji pokušaj da se dostigne nivo svesti uz pomoć psiho tehnika;

3. „integracija“, gde se razumno opažanje međupovezanosti pojava oslabljuje uz pomoć intuitivnih metoda;

4. „zamena“, gde čovek otkriva identitete, drugačije od sopstvenih, izvore energije i načine da se oni ostvare „radi dobra čovečanstva“. Meditacija, joga vežbe, spiritističke seanse, hipnoza, magijski talismani i kristali, upotreba veštičarenja, čak i narkotika, sve to služi kao dopunska pomoć za ovo mističko prosvetljenje. U stanju takvog mističkog prosvetljenja, čoveku izgleda da postaje apsolutni gospodar duše i tela; kroz kontakt sa „božanskom energijom“, čovek postaje „čovekobog“.

Ideja univerzalne religije je sastavni deo filosofije „New Age“-a. Kao što je tipično za Indijski okultni sistem, pokret prijanja načelu, da sve religije, u suštini, predstavljaju jedno učenje, samo izloženo na različite načine, bez obzira na očigledne nelogičnosti. Čovek mora podići sebe iznad nivoa svake posebne predrasude.

Ovaj pokret ne poseduje svoj sistem učenja; on je prigrlio različite okultne ideje i dalekoistočne religije. Svuda pušta grane, kao ćelije ogromne mreže, koje se prostiru po celom svetu. Uprkos toliko omiljenom pluralizmu, pokret pokazuje nedvosmislene antihrišćanske predrasude, čak iako ne odbacuje otvoreno Hrista ili Jevanđelje. „Apostoli“ ovog pokreta izjavljuju da je Hrišćanstvo staromodno i da ne može odgovoriti na duhovne potrebe savremenog čoveka. Za ove ljude, Hristos je jednostavno jedna od mnogih reinkarnacija Višnua. Čoveku nije potreban Hristos; on ima božanstvo u sebi, i u stanju je da usavrši svoju svest i postane jedno sa „kosmičkim Apsolutom“.

Među brojnim, različitim aktivnostima u kojima „New Age“ učestvuje, postoje i neki zadaci koji su na globalnom nivou, kao što su ekološka zaštita, rešavanje društvenih problema, traganje za političkim jedinstvom naroda i uspostavljanja celokupnog jedinstva celog čovečanstva.

„New Age“ pokret pokušava da usmeri aktivnost organizacija i pojedinaca tako, da šire njegove ideje i da ih usađuju u polja poslovanja, umetnosti, filosofije i kulture. Radi ovog se održavaju seminari i obuke. Nakon čovekovog ličnog preobražaja, sledeći korak je u obnovi cele planete, pošto sve jeste jedno. Hipoteza o Gei, izjavljuje da zemlja ima sopstveni život, kao Majka Zemlja. Pokret takođe govori o neophodnosti političkih promena, sa ciljem da se done su rešenja isceljenja zemlje.

„Pošto smo svi građani jednog sveta, mi trebamo svet koji je ujedinjen, i mi trebamo duhovno jedinstvo. Pre kraja ovog veka, religiozne vođe bi trebalo da se okupe zajedno i donesu univerzalne zakone, koji će biti isti za sve religije. Oni bi trebali da predstave ove zakone političkim vođama, kako bi oni znali šta Bog, bogovi, ili kosmos očekuju od ljudske rase… Jedan politički svetski rašireni sistem je potreban da donese globalni sklad. Naša planeta je u stanju velike konfuzije. Moramo početi da delamo.“

Vođstvo „New Age“-a, deluje kroz internacionalne banke i sarađuje sa glavnim finansijskim kompanijama, čiji je cilj da uspostave vladavinu jedne, svetske vlade. Oni predočavaju da će takav sistem ujediniti sve političke, ekonomske i religiozne grupe sa ciljem da prekinu rat, izbegnu ekološku katastrofu, reše predstojeće finansijske krize i zaustave političku nestabilnost.

Pokret najavljuje dolazak slavnog „doba Vodolije“, koje slično Carstvu Božijem, samo bez Ličnog Boga i bez Hrista. Ovo dolazeće doba se posmatra kao nova etapa u razvoju društva, u kojoj će čovečanstvo zadobiti planetarnu svest.

„New Age“ pokret je posebno opasan, jer on dodaje svetski raširen marketinški pristup, mešavini okultnih ideja, koje su upakovane kao praktični recepti za poboljšanje sopstvenog zdravlja, bolji osećaj i postizanje uspeha u životu.

Ako se super-religija, ujedinjavanje ljudi svih rasa i kultura, ikada pojavi, verovatno će biti nešto slično pokretu „New Age“.

. . .

Savremeni paganski ritual „Spiralni ples“ moderne veštice Wicca

http://www.youtube.com/watch?v=5k8EU4TeBXM&feature=related

40 komentara

 • Poučan i pametan intervju sa katoličkim sveštenikom o „duhovnim nomadima“ i sektama u Hrvatskoj:
  —–

  Novinar: Kako sami kažete, pod okriljem New agea i novih religioznih pokreta rađa se relativističko-sinkretistički mentalitet i klima selektivne duhovnosti gdje su prevladavajući kriteriji neke religije postala čuda, povoljan učinak na zdravlje ili aktivizam socijalnog zauzimanja, a zanemarena je njezina transcendentnost i spoznaja vječne istine. Čini se kako su ljudi postali “lovci“ na izvanredna iskustva, a izbor religije je to primamljiviji što su religije nespojivije s tradicionalnim religijskim nasljeđem naroda kojem pripadaju?

  Sveštenik: Egolatrija, kult tijela i diktatura relativizma karakteristika su vremena u kojemu živimo. Egolatrija je više od običnog individualizma. «Moj ja» postao je ne samo konačno mjerilo svih vrijednosti, nego i norma same istine. Religija kao cjelovito ostvarenje čovjekove osobe i unaprjeđenje njegovih međuljudskih odnosa ustuknula je pred duhovnim samozadovoljavanjem. U toj inverziji Bog je sveden na sredstvo za zadovoljavanje potreba. Više nije čovjek sluga Božji, nego je Bog postao sluga čovjeku, pa se u crkvu odlazi, ne kad Bog kaže, nego kad se za to «osjeti potreba», grijeh nije ono što grijehom naziva Božja objava, nego samo ono što vrijeđa moj «ego», itd. Objavljenoj istini i moralnim normama nametnuta je diktatura relativizma, a one koji joj se usude usprotiviti etiketira se tradicionalistima, fundamentalistima, konzervativcima i natražnima. To su obilježja svake diktature pa tako i spomenute, relativističke. A na pijedestal su uzdignuti poganski bog Erosa s od njega nerastavljivim kultom tijela. Naporne tjelovježbe kojima se pojedinci podvrgavaju u teretanama često se samo prividno razlikuju od srednjovjekovnih mrtvljenja koja su danas izložena poruzi i podsmjehu. Srednjovjekovni monah trapio se postom i bičevanjima kako bi ukrotio tijelo da bi služilo Bogu živomu, a suvremeni «fitness-man» podvrgava se strogom režimu prehrane i napornih tjelovježbi, kako bi tijelom služio tiranskog boga Erosa. Okosnica cijele priče kao i biblijske povijesti spasenja vrti se oko pitanja idolatrije: kojem bogu služiti? Kršćanska tradicija, međutim, sustavno je u medijima obezvređivana i krivotvorena, a sve što dolazi iz nekršćanskih vrela (bilo poganskih ili istočnjačkih) mediji veličaju i nekritički promiču.

  Novinar: Ritam suvremenog života prouzročio je niz tzv. civilizacijskih bolesti poput stresa, neuroza, depresija, predinfarktnog stanja, mnoštva psihosomatskih bolesti i zbog tog se ljudi sve više okreću religiji, magiji ili iscjeliteljskim terapijama New agea, ne toliko radi spasenja, koliko radi ozdravljenja ili smirenja. Govoreći o iscjeljenjima, ne može se zanijekati mogućnost da se ona događaju, osim u religijama i karizmatskom pokretu, i u magijskom okruženju, jednako danas kao i u pradavna vremena. Znači li to da u svakoj od tih religija, pokreta, sljedbi ima ‘nešto’ ili je to dokaz da je psiha pojedinca presudna za iscjeljenje?

  Sveštenik: Doista je činjenica da današnji čovjek u religiji sve više traži terapiju a sve manje spasenje. Uslijed toga trenda došlo je do inverzije pravog značenja pojedinih religioznih pojmova. Optimistički pokret za razvoj ljudskih potencijala, koji se prometnuo u ideologiju New Agea u službi kulta čovjeka, međutim, opravdano je stavljao naglasak na zapretene snage u ljudskom duhu koje mogu biti pokrenute vjerom. Objekt vjere, međutim, može biti različit. Papa Ivan Pavao II. istaknuo je «univerzalnost ljudskog duha čiji su temeljni zahtjevi isti u najrazličitijim kulturama» («Fides et ratio», br. 72). Kao što i najnovija znanstvena istraživanja potvrđuju, većina osobito tzv. «civilizacijskih» bolesti je međuzavisna u pneumo-psiho-somatskom smislu. Bolesno stanje ljudskoga duha odražava se kako na njegovu psihu tako i na zdravlje tijela, umanjuje mu kvalitetu života. Savjest je organ smisla. Ako je savjest ranjena, čovjek sahne bez vidljivog vanjskog uzroka. Zato religije, kao posrednice smisla, imaju terapijski učinak na čovjeka.

  Još jednom ponovimo kako su temeljni zahtjevi duha isti u najrazličitijim kulturama. Ljudski duh može pokrenuti vjera u pravoga Boga kao i vjera u kumire ili vračeve, vjera u gurue koji se predstavljaju bogovima ili baštinicima okultnih moćiju, poput Sai Babe, ili «Brace» iz Zagreba. Usuđujem se reći da ne treba «a priori» isključiti mogućnost «čudesnih» iscjeljenja čak ni u magijskom ambijentu, iako im treba pristupati vrlo kritički. Ipak, treba istaknuti, nije vrač onaj koji iscjeljuje, nego vjera u vrača. A vjera je Božji dar iako, u ovom slučaju, krivo usmjeren. Biblijski primjer krivog shvaćanja ozdravljenja susrećemo u Djelima apostolskim (14,8-18) u kojima nas Luka izvješćuje o ozdravljenju uzetoga u Listri. Mnoštvo koje je nazočilo čudesnom ozdravljenju što se dogodilo posredstvom Pavla i Barnabe, povika likaonski: «Bogovi u ljudskom obličju siđoše k nama!» Barnabu nazvaše Zeusom a Pavla Hermesom, i htjedoše im prinijeti žrtve. Ali, za razliku od mnogih današnjih egomana, dvojica apostola su to idolopoklonstvo odrješito otklonila riječima: «Ljudi, što to radite? I mi smo smrtnici, baš kao i vi!»

  Ceo intervju pogledati na: http://www.malitisak.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=293:new-age-sekte-&catid=92:religije&Itemid=62

 • Odavno se na jednom mestu nisam susreo sa tolikom količinom gluposti, budalaština, maloumnih kritika i obrazloženja i svega drugog što vredja um čak i prosečno inteligentnog čoveka.
  Ali to je samo dokaz do koje mere stagnira i kreće se unazad obrazovanje i opšta kultura naroda iz generacije u generaciju. Na kraju krajeva, kome još to treba pametan narod? Oni koji su prigrabili i sakrili prave istine o svemu što čini čoveka i njegovo okruženje i obezbedili se nemerljivim materijalnim bogatstvima da bi sačuvali svoj položaj, igraju se istinama o poreklu čoveka, zemlje, kosmosa, načinima očuvanja zdravlja, hranom, religijama…
  Najpogodnije tlo u koje se usadjuju „životne, duhovne i ostale istine“ bilo koje religije, sekte ili bilo kakvog verovanja je taj neobrazovan, siromašan, zaplašen narod koji je potpuno izgubio kompas i ne zna čijem bogu da se prikloni. Baš kao i partije – svi su pravi, svi se bore za narod i njegovo blagostanje, svi su autentični, jedini i neponovljivi. Ako im se ne priklonimo nastaće propast.

 • … opa! … moj tata na teveu … Tata! Tata, prestani da levitiras i meditiras … dodji da se vidis na teveu … ono bajanje u sumi, prosli vikend … zovi i Mamu … sta? … Mama nijetu? … uzjahala metlu i otisla na casove tarota? … ok, nema veze … glecaemo sami … i meditirati … kako na sta meditirati Tata? … pa … meditiracemo na i za … mir u svetu … cvece … komsinicu … foke … vanzemaljce …. svetlo … propast sveta … ups! … htedoh reci spas … spas sveta …

 • TRAGANJE ZA BOGOM
  Poslednjih godina mnogi a narocito mladi ljudi, istražuju po knjigama psihologije,
  metafizike, filozofije, religija… ne bi li došli do saznanja koja bi udovoljila njihovu potrebu
  za produbljenim razumevanjem života. Mnogi ih osudjuju ne shvatajuci da se ne radi o bilo
  kakvoj zastranjenosti vec o unutarnjoj suštinskoj potrebi za duhovnim izrastanjem i
  dozrevanjem. Covek je do sada spoznao telesno dozrevanje koje se narocito primecuje u doba
  puberteta a završava sa fizickom punoletnošcu kao i mentalno koje se završava oko 24
  godine. Ono suštinsko, unutarnje duhovno sazrevanje covek još nije raspoznao niti ga
  razume.
  Ovo poslednje, duhovno, odvija se stalno i neprekidno. Znacajnu tacku prekretnice u
  tom dozrevanju, na koju i aludiram ovde, doseže tek posle mnogo života u fizickom telu.
  Upravo taj momenat je presudan za dalji ispravan sveukupni razvitak.
  Kako sam i sam u ovom životu dosegao tu tacku prekretnice našao sam se u izvesnom
  unutarnjem stanju koje je cinilo da sebe ne raspoznajem – slicno mladom coveku u doba
  puberteta kome i nije jasno šta se sve sa njime i u njemu dogadja. U takvom stanju nisam
  shvatao pomamu za karijerom i materijalnim bogatstvom, prestižom i slicnim stvarima a još
  manje sam razumeo podmicivanja, potkradanja i slicne radnje. U to vreme, za razliku od
  današnjeg, nije bilo ni knjiga ni novina na podrucju bilo kakve dublje spoznaje života.
  Televizija tako nešto nije prepoznavala a religiju onakvom kakvom je bila nisam osecao
  nimalo privlacnom.
  Još onda sam osecao neverovatno jaku i preciznu intuiciju koja me je usmeravala
  kada da krenem, kada da nešto uradim da bi bilo pravo vreme, gde da odem da bi nešto
  najbolje obavio… Ondašnji psiholozi su intuiciju objašnjavali kao rad covekovog zakržljalog
  cula. Takvo objašnjenje meni je delovalo neprihvatljivo pa sam se pitao, „Kako je moguce da
  jedno zakržljalo culo može znati bolje od samog coveka kada i gde ce nekoga sresti i kada i
  gde treba nešto naci? Kojim nacinom to culo prikuplja podatke?“
  Snovi su mi bili jako izraženi i cesto su ukazivali da se u predstojecem danu pripazim
  jer ce doci do konfrontacije sa nekom osobom na poslu. San koji mi je posebno ostao u
  secanju bio je onaj kojeg sam usnio još kao sedmogodišnji decak. U snu sam se našao u
  ucionici sa ostalim ucenicima. Popeo sam se na djackoj klupi, danas takvih klupa više nema,
  koja se slomila i pri tome me udarila po stopalu. Tog istog trenutka sam se probudio jer sam
  osetio bol u stopalu. Probudivši se video sam da je sa plafona palo povece parce maltera i
  udarilo me po tom istom stopalu i u istom trenutku kada i klupa iz sna.
  Pitanje koje me je svih tih godina opsedalo bilo je, „Ako je moj mozak ili podsvesni
  deo uma taj koji proizvodi snove, kako je mogao znati da u tom istom trenutku pada i udara
  me parce maltera? Kako je mogao da podesi taj tajming?“ Objašnjenja psihologa i njima
  slicnim po pitanju snova meni su bila neprihvatljiva. Unutarnji osecaj mi je govorio da je sve
  to drugacije i da trebam tragati za istinom.
  Jedne godine intuitivno sam podstaknut da zavirim u ondašnje turisticke aranžmane u
  novinama pa sam tako bio privucen onim koji je vodio u Vankuver na veliki sajam. Iako me
  privukao odbacio sam takvu mogucnost buduci nisam imao novaca za taj ili bilo kakav slican
  put. Medjutim, narednih dana bivam podstaknut intuicijom da igram loto što sam i ucinio.
  Dobitak je bio do u dinar oniliki koliko je koštao turisticki aranžman za Vankuver. Iako
  zacudjen takvom podudarnošcu intelektualizovao sam i odlucio da umesto u Vankuver odem
  u London sa daleko manje novaca a da za ostatk kupim nešto u stanu. Tada nisam ni
  naslucivao da je taj put trebao da za mene bude važan ne zbog sajma vec zbog udovoljenja
  potreba za mojim unutarnjim duhovnim napajanjem. Još manje sam mogao pretpostaviti da je
  iza intuicije i tih spoljašnih podešavanja dogadjaja stajao neko ko je brinuo za moj ispravan
  duhovni razvitak koji je upravo i pripremio put i novac za mene. Tako sam u stanu kupio
  stvari koje su mi po mom shvatanju bile potrebne ali za koje kasnije nisam imao priliku da ih
  koristim.
  Te iste godine se kod mene pojavio neobjašnjivi problem. U glavi sam poceo cuti jako
  hujanje ili zavijanje vetra. Pojavljivalo se i ranije ali je posle izvesnog trajanja prestajalo.
  Sada se pojavilo i nije prestajalo. Konsultovao sam medecinsku enciklopediju gde je
  najimpresivnije objašnjenje bilo i najmanje prijatno. Mogucnost da je u pitanju tumor koji
  raste i vrši pritisak na unutarnje organe. Poceo sam odlaziti lekaru i specijalistima po mnogim
  bolnicama po Beogradu vršeci sva moguca snimanja, preglede i tretmane. Ta jurnjavapo
  bolnicama je trajala nekoliko meseci. Ništa nije otkriveno a hujanje vetra koje je ponekada
  bilo izuzetno visoko, nikako nije prestajalo.
  Narednog leta, kada su mi uslovi rada u preduzecu postali nesnosnim, pojavila se
  osoba iz Kanade koja mi je ponudila brak. Iako je moje shvatanje ljubavi i braka bilo sasvim
  drugacije, iako nerado, prihvatio sam.
  Tako sam se u jesen 1987 godine našao u Kanadi u braku koji je trajao do u dan tacno
  šest meseci. Onda sa dve torbe u rukama, bez posla, bez prijatelja, bez stana, bez dovoljnog
  znanja jezika i sa novcem za samo pet dana opstanka našao sam se na ulici. Ubrzo sam otkrio
  da nas život nikada ne ostavlja sa svim vratima zatvorenim. Vec sledeceg dana sam našao
  posao.
  Iako sam hteo bilo kakav posao, pa makar i sa metlom samo da zaradim za osnovne
  potrebe, ponudjeno mi je da radim sa ljudima u vodjenju proizvodnje. Posao nije bio iznad
  mojih mogucnosti ali bio mi je pretežak zbog nemogucnosti da komuniciram sa ljudima. Zato
  se moj život sastojao od rada i mahnitog ucenja jezika. Godinu dana kasnije život mi je
  potpuno izgubio smisao pa sam se sedeci u biblioteci pitao, „Cemu sve ovo. Mogao bih
  nestati sa lica zemlje a da niko i ne primeti.“ Još dok sam tako razmišljao jak intuitivni osecaj
  me podstakao da se prebacim za susednim stolom. Iako je sto bio prazan, iako nisam video
  razlog, prebacio sam se. Na stolu je bila jedna jedina knjiga koju sam iz radoznalosti otvorio.
  Tamo gde sam je otvorio stajao je krupniji naslov, „Kako prepoznati svoje depresivno stanje i
  kako se sa njime izboriti.“
  Autor, psihijatar iz Toronta, koji je i sam prošao depresivno stanje zbog cega je bio u
  bolnici, pod nekih pet tacaka je opisao depresiju. U svim tackama sam prepoznao sebe.
  Medjutim, za pobedu nad takvim stanjem naveo je neophodnost topline i ljubavi porodice a
  to je bilo ono što nisam imao. Pa ipak, sada sam se po prvi put suštinski i duboko poceo pitati
  ko je stajao iza moje intuicije. Jer, taj neko kao da je potpuno znao šta se dogadja u meni pa
  je stavio odredjenu knjigu na susednom stolu a onda kao da me uhvatio za ruku, odveo do
  njega i rekao, „Citaj neznalice.“
  Na tom spratu biblioteke pored samog lifta, bio je sto sa knjigama i natpisom,
  „novodošle knjige.“ Odabrao sam knjigu sa samog kraja pod naslovom, The Magic of
  Believing. Autor je koristio izvesnu tehniku unutarnje sugestije u vodjenju svog biznisa koja
  mu je donosila uspešnost u poslu. Odgovarajuceg objašnjenja funkcionisanja te metode nije
  bilo ali sam bar bio na tragu necega. Koristeci navedenu tehniku sugerisao sam mladim
  komšijama ispod mog stana, da utišaju muziku ili prekinu sa prepirkom što bi, zacudjujuce,
  oni odmah izvršavali. Jednom prilikom sam im sugerisao da posudu sa peskom na terasi
  pociste buduci da se osecao smrad izmeta njihove macke. Izvršili su moju sugestiju u roku od
  nekoliko minuta. Vladavina nad drugim ljudima na bilo koji nacin me nije interesovala tako
  da su rezultati ovih eksperimenata meni bili samo dokaz da život nije gola materijalnost.
  U periodu iza toga nastala je moja jurnjava za knjigama. Naprosto sam ih gutao.
  Intuicija me precizno vodila od knjige do knjige po bogatim biblioteckim policama. Kada
  sam sve njih iscrpio prešao sam na kupovinu novih po bogatim knjižarama. Za nekoliko
  meseci naprosto sam progutao nekoliko stotina knjiga. Istovremeno sam odlazio i istraživao
  po mnogim ucenjima, religijama i pravcima.
  Jednoga dana sam se našao izvan tela negde usred vasione videci sve galaksije i
  zvezde – tacnije, kao da su bile deo mene. Ubrzo sam imao iskustvo sa jakom belom
  svetlošcu u predelu cela koja me je polako oblila ili obuhvatila ispunjavajuci me
  neverovatnom ljubavi ili blaženstvom. Ljubav za koju nisam ni znao da može postojati a cije
  sam prisustvo poželeo zauvek. To iskustvo se ponavljalo zaredom nekoliko dana.
  Onda novo iskustvo kada sam se našao posmatrajuci svoje telo da bih neposredno iza
  toga bio podignut na viši svet u potpuno svesnom stanju. Dotle sam vec bio shvatio da smo
  Duše, jedina prava i besmrtna bica i da u fizicki svet dolazimo zarad školovanja i sticanja
  iskustava kako bismo širili svoju svest i kapacitet ljubavi.
  Ubrzo sam potražio novi posao. Kada sam pozvan na intervju padala je jaka kiša. U
  sebi sam samo promrmljao, „Bože daj da stane ova kiša.“ Na samo sat vremena pred moj
  polazak ona je prestala. Zakazan je novi intervju za nedelju dana sa zamenikom glavnog. I
  tada je padala kiša pa sam se i tada na isti nacin pomolio. Kao i prvi put kiša je stala. Treci
  intervju je zakazan sa meni direktno pretpostavljenim za nedelju dana. Tada nije padala kiša
  vec je bila prava mecava. Na istovetnu molitvu sneg je prestao.
  Na samim intervjuima imao sam osecaj da mi neko pomaže u davanju odgovora. Kao
  da su misli tekle same od sebe na jedan uzvišeni nacin. Kasnije sam shvatio da je ta pomoc
  stigla od sveprisutnog, sveznajuceg i svemoguceg Svetog Duha. Na poslu kojeg sam radio
  imao sam osecaj da me neko štiti na ljudima nesaglediv nacin. Buduci da sam unosio novine
  u samoj organizaciji bile su dve osobe koje su se stalno žalile mom pretpostavljenom. Kako
  mi je on sve to prenosio uvidjao sam da su uvek dan iza njihovog prigovora te iste osobe bile
  primoravane da me zamole za po neku uslugu. Dogadjalo se da se one razbole, neko od
  njihovih ukucana, imale bi nezgodu u saobracaju ili neko od njihovih. Izlazio sam im u susret
  iako nisam bio u obavezi buduci da sam sagledavao pozadinu dogadjaja.
  Medjutim, još nisam bio otkrio ko stoji iza intuicije, ko me je vodio, štitio i pomagao
  kao što još nisam bio otkrio pozadinu bele Svetlosti i velikog osecaja ljubavi i blaženstva.
  Kada sam iscrpio knjige, religije i mnoga druga ucenja ne zaobilazeci psihologiju,
  psihijatriju, nauku o umu…pitao sam se kuda sada? Onda, jednoga dana intuicija me odvela
  pred jedan izlog knjiga koji i nije bila klasicna knjižara. Naslovi su bili privlacni ali sam
  odustao od pokušaja da udjem. Rezonovao sam, „Ovoliko knjiga procitah, potroših nekoliko
  hiljada dolara na njih a odgovor ne nadjoh, kako ga mogu naci baš u ovim knjigama?“
  Ubrzo me intuicija ponovo odvela pred taj isti izlog. Tada sam ušao ali unutra nikoga
  nije bilo. Osoba koja je trebala biti prisutna nije ni dolazila toga dana a vrata su ipak bila
  otkljucana. Na miru sam razgledao knjige i odlucio da kupim nekoliko. Onda je „slucajno“
  naišao jedan mladic kome platih knjige i odoh. Kasnije sam shvatio da onaj isti koji me je
  vodio preko intuicije i koji je pripremao put za mene ucinio da toga dana niko ne bude
  prisutan u ovim prostorijama pa je otkljucao i vrata a onda preko „slucajnosti“ doveo ovog
  mladica da bih platio knjige jer ih sigurno nebih uzeo i otišao a da ih ne platim. Takav
  poseban pristup u mom istraživanju bio je za mene neophodan zbog moje prejake
  samostalnosti. Da je usput u bilo kojoj tacki mog traganja bilo ikoga da mi sugeriše šta da
  prihvatim sigurno je da bih to odbacio. Jer, moja odluka je morala biti moj izbor. Kuci nakon
  pola sata citanja jedne od knjiga poceo sam sa velikim uzbudjenjem šetati po sobi uz stalno
  ponavljanje, „Zar je to moguce? Zar je to moguce? Naprosto sam vucen da kupim ove knjige
  a ja sam hteo da od njih odustanem.“
  Stajalo je objašnjenje da Sveti Duh, sveznajuci, sveprisutan i svemoguc, vecito vibrira
  u svim svetovima i univerzumima poput radio talasa. Istice iz samog srca Boga i nosi svu
  mudrost i znanje Boga. Duša, ono što je svako od nas može ga kontaktirati preko intuicije,
  Svetlosti i Zvuka koji su Njegov dvojni aspekt. Bilo je tu objašnjenje za Zvuk koji sam vec
  godinama imao neprekidno prisutnog u svojoj glavi a zbog kojeg sam išao od bolnice do
  bolnice i od specijaliste do specijaliste. Receno je da se može cuti u mnogim varijantama
  poput violina, frula, cvrkuta ptica, huka morskih talasa… Za Svetlost, koju sam takodje
  iskusio kaže da se može videti u raznim bojama i da može biti pracena jakim osecajem
  ljubavi i blaženstva.
  Sada nije bilo srecnijeg coveka od mene jer sam došao do objašnjenja za sve ono što
  me interesovalo i mucilo. Shvatio sam da su Zvuk, i Svetlost kao i snažni osecaj ljubavi u
  mom srcu bili veliki blagoslov Boga. Ljubav za koju covecanstvo skoro da i nezna. Shvatio
  sam da iza intuicije jeste stajao sveprisutni i sveznajuci Sveti Duh kao i da svako onaj ko se
  otvori prema ovim aspektima Svetog Duha biva procišcavan i uzdizan u svojoj svesti.
  U istoj knjizi sam otkrio i duhovnu vežbu, što je pevušenje svetog i drevnog imena
  Boga koju kada sam probao bio sam takodje iznenadjen. Ona ljubav i blaženstvo sada su se
  uselili direktno u moje srce bez kojih više nisam mogao zamisliti život. Moji snovi su posle
  manje turbulencije doživeli puni obrt i postali su moje veliko bogatstvo u dobijanju direktnih
  nocnih pouka u mom sveukupnom razumevanju života. Shvatio sam po prvi put da su snovi
  taj tajni prolaz ili ucenja do najviših stanja svesti, mudrosti, ljubavi, samopouzdanja i pune
  duhovne slobode. To je taj najdirektniji put nazad Bogu.
  Shvatio sam da je moj životni put bio onakav kakav bi me vodio, pripremio i doveo u
  susret sa ovim direktnim ucenjima Boga. Prvi posao u Kanadi ustvari je trebalo da me
  primora da šro pre ovladam jezikom kako bih se pripremio za ova saznanja i živa ucenja
  Boga.
  Po povratku u Beograd jednog subotnjeg dana intuicija me podstakla da ukljucim
  odredjenu radio emisiju. Tu politikantsku emisiju (te 1992 godine) nisam voleo slušati ali
  sam znao da ce biti necega što trebam cuti. Za samo nekoliko minuta javila se slušateljka iz
  Beograda. Rekla je da je psiholog, da nocu dok njeno telo spava ona putuje višim svetovima i
  da je tamo srela izvesne svete ljude koji su joj rekli da danas na planeti živi i radi pravi Bog-
  Covek i da u našoj zemlji nece biti bolje sve dok on ne dodje u posetu. Znao sam da su njene
  reci bile tacne buduci da sam se na kraju svog istraživanja sreo upravo sa njegovim ucenjima
  iako je njegov pravi naziv nešto drugaciji – Mahanta, Živi ECK Master gde je ECK (ek)
  izvorni naziv za Sveti Duh. U pravom smislu ne mogu reci da sam ja našao živa ucenja
  Svetoga Duha na cijem celu stoji ovaj duhovni lider buduci da sam bio pronadjen,
  pripremljen za susret sa njima i vodjen korak po korak. Upravo onako kao što su mnogi ranije
  govorili da „kada ucenik bude spreman ucitelj se pojavi.“ Sve ovo ide u prilog tome da je
  duhovni razvitak svakog coveka i te kako pouzdano pracen i sa najvecom pažnjom planiran i
  vodjen.
  Ta magicna rec koju treba pevušiti jeste sveto i drevno ime Boga. To je HU (Hju).
  Pevuši se tiho ili u sebi, razvuceno kod svakog izdisaja ali ne duže od dvadesetak minuta
  dnevno. Takodje se može pevušiti kada god je pojedincu potrebna pomoc ili se nalazi u
  depresivnom stanju ali se nikako ne treba pevušiti da bi se iko ili išta u svom okruženju
  menjalo. Da bi se koristila blagodet pevušenja HU nije neophodno menjati ili napustati svoju
  religiju ili prihvatati religiju ako je osoba ateista.
  (Izvod iz rukopisa Kljuc Života.)
  Louis Krstic

 • @ Louis Krstic

  Želeo bih da vam nešto sugerišem a da vas ne uvredim, ili uplašim. Nadam se da ćete moj komentar shvatiti dobronamerno.

  Intucija nije dobra stvar, kako se tumači u popularnim new age i magijskim učenjima, jer ona pokazuje stepen otvorenosti čoveka ka onostranom. Vi ste senzibilna osoba, i kao takvi ste prijemčivi za astralne i sve druge uticaje, jer ste od mladosti bili nezaštićeni.

  Nikakvo vodjstvo sa one strane realnosti nije dobro, ma kako da vam ono izgleda, ili ma kakvim da se ono prikazuje. Jer, to nije Sveti Duh, to su entiteti koji se takvima predstavljaju. To naravno duhovnim nomadima izgleda nerealno, jer oni uživaju baš kao i vi u astralnim putovanjima, finijoj svesnosti, većoj senzibilnosti, slikovitim snovima. Na toj drugoj ravni postoji čitav niz entiteta koji pecaju ljudske duše, koji ih „vode“, daju im uputsva, saznanja, predvidjanja i slično. To ništa nema veze sa Božanskim, to je samo jedna zavodljiva opsena.

  Što budete više razvijali tu praksu i magijske veštine, bivate sve vezaniji za onostrano. Luise, nadam se da imate čisto i dobro srce, da će vas Bog ili Svetitelj zaštitnik pogledati i razbiti i oterati prelast kojoj ste se prepustili.

  Sačuvajte negde u svesti moje pitanje: „Sa kim to stvarno komunicirate? Koja Sila vas zapravo vodi? Od koga ste zapravo izabrani da budete vodjeni, od Istinskog Dobra ili Prikrivenog Zla?“

 • @ Zlatko Znate li da su i vladiku Nikolaja optuživali za ‘skretanja’ ka istočnjačkom ? Zašto u tekstovima prof, Abramovića podržavate sve priče o Teslinim energijama, bljeskovima i intuiciji na čije opasnosti upozoravate gosp.Krstića ? Šta i ko je Teslu ‘navodio’ s obzirom da je i on naginjao ka budizmu ?New age možete gledati kao korak ka isto kao i korak od hrišćanstva . Zavisi odakle je ‘newageista’ krenuo i kojim očima to gledate . Mislim da bi mi hrišćani imali mnogo toga očistiti u ‘svojoj avliji ‘ pre nego upremo prstom u druge . Da smo mi bolji nikom new age ne bi padao na pamet.

 • @ Vojsije

  Vladiku Nikolaja Velimirovića su optuživali za mnogo što šta, od antisemitizma, simpatijama prema Hitleru do istočnjačkih skretanjima. I to je normalno da se čovekovo mišljenje menja, pa tako i Vladikino, jer u procesu saznavanja i skupljanja iskustava naša percepcija se menja. Ako vam se u prvi trenutak neka pojava čini dopadljivom, dok je još niste duboko obuhvatili, ili ne znate sve aspekte te pojave, desi vam se da nešto pohvalno kažete ili napišete o pojavi koji vam se dopada. Posle toga, shvatite o čemu se radi, pa dignete ruke od svoje zablude. To je na primer bio slučaj sa Vladikom i njegovim odnosom prema Hitleru, koga je on u početku video u pozitivnom svetlu kao nekoga ko uvodi moralni preporod u nemački narod, sve do Rajhstaga. Posle je i Vladika video da od istinski dobrih namera nacista nema ništa.

  Tako je i sa mišljenjem Vladike Nikolaja, ono se menjalo, nije uvek isto ono što je mislio, govorio i radio sa 30 i sa 50 godina života. Stoga ga ne treba držati za reč kada je bio mlad, kao što ni vas niko ne drži za reč za izjave mladosti.

  Podržavam tekstove o Tesli ali nisam baš siguran da se izjašanjavam po pitanju svetlosti, bljeskova i intuicije na način na koji to predstavljate. Pre svega sam napisao da je Nikola Tesla imao naučni talenat par exelans, i napisao sam suprotno vašoj tvrdnji, da svako ko pokušava da spiritizmom i okultizmom (čitaj New Age tehnikama) da dokuči Teslu, ide stranputicom. O samom Tesli mi je inače specifično mišljenje koje ne bih iznosio ovde 😉

 • U pravu ste za izjave iz mladosti . Na zalost , mladost nije jedino doba kad covek ume da bude u zabludi 🙂

 • Našao sam preko googla ovaj tekst i diskusiju. Podstakla me je ispovest Luisa da se setim sebe i svoje mladosti i 20 izgubljenih godina na Stazi života svetlosti i zvuka. Moram biti opširan, jer vidim sebe nekada u njegovim rečima.
  Od malih nogu sam imao posebne sposobnosti, moći. Nisu bile uvek tu, ali su postojale. Čitao sam misli ljudima, mogao sam da predvidim neke dogadjaje, ne sve, imao sam čudne i upečatljive snove. Moji roditelji su bili ateisti i tvrdi komunisti, za njih je sve to bila pregrejana dečakova mašta. Počeo sam da se bavim magijom i fakirstvom. Jako brzo sam napredovao kroz jogu, meditaciju, tantra jogu, i neke zapadne vizuelizacije, bliske jevrejskoj Kabali. Kada uronite u taj svet, svuda je sve zanimljivo i sve probate. A šta sve nisam probao i gde sve nisam bio, samo da navedem neke: Slavinski i njegova Bela gnostička Crkva, joga tantra, hata joga, kabala, sekta Gurdjijeva i sufi plesovi, šamani Dr Vuka, jedna grupa koja je koristila meskalin i druge psihodelične droge po Kastanedinim uputstvima, katarske grupe, Taj Či i Či Gong, jedno vreme čak i Hare Krišna.
  Posledica svega toga je bilo da su moje moći porasle, daleko su bile jače od onoga što Luis priča o svojim doživljajima. Mada moje moći nisu uvek delovale i na svakoga ali je meni bilo dovoljno, osećao sam se moćnim i uspešnim, da vladam i kontrolišem situaciju. Imao sam bajkovite snove, doživljavao mistična iskustva jedinstva sa svemirom, video auru ljudi, lečio, predvidjao.
  I jednog dana sam sve to odbacio. Sve. I sada se kajem što sam u tome uopšte i bio.
  A pitate se zašto sam sve odbacio? Prvo, moć vam ne donosi smirenost i sreću. posledica mog bavljenja psihičkim moćima je da sam dobio nesanicu, koja me već decenijama progoni. Stalno osećam napetost. Stalno sam vodio neke astralne bitke, jer magičara i magije imate na svakom trenutku a kako sam sebe doživljavao kao ratnika svetlosti, stalno sam bio bitke sa ratnicima tame. Bio sam napet. Imao sam više košmarnih snova od bajkovitih snova. I primetio sam da su svi moji učitelji okultizma završavali tragično, Gurdjijev, Kastaneda, Krouli, Levi, Blavatska, Bezant, Krišnamurti, samo da napomenem neke.
  Ja to tada nisam shvatao. Prelom mi se desio na jednoj okultnoj konferenciji u inostranstvu, gde je bilo mnogo čudnih dogadjaja, ali je mene potresla scena za vreme jedne meditacije, gde je čovek počeo da se guši, a svi su ga ignorisali zaokupljeni svojom meditacijom. Ustao sam da mu pomognem dok su svi ostali bili kao roboti u transu. Tek posle par minuta svi ostali su se uključili u stvarnost. To me je porazilo, ta posvećenost vizualizaciji dok čovek pored njih umire. Odmah sam u sebi odlučio da napustim taj skup i tu grupu okultista, medjutim onda je na mene odmah usledio napad grupe i učitelja sa astralne ravni. Nekako sam se odbranio setivši se iz malog mozga da vizueliziram ispred sebe zlatni krst i prizovom u pomoć Svetog Jovana, iako nisam bio hrišćanin. To mi je pomoglo da se izvučem. Ali sam ipak i dalje lutao po mističnim grupama tražeći lek za moju duhovnu glad.
  I našao sam je sasvim slučajno u susretu sa jednom sasvim običnom devojkom. Upoznao sam se sa jednom skromnom i ni po čemu upadljivom devojkom. Kako sam bio hipersenzibilan odmah sam video oko devojke jednu blistavo mirnu auru i osetio u njoj mir i smirenost. Osećao sam se divno u njenom prisustvu a da nisam osećao nikakvu seksualnu ili ljubavnu sklonost. Počeo sam vatreno da joj pričam o svojim iskustvima i kako ona ima potencijal da dobije sa takvim zračenjem velike moći, kako ću je ja podučiti, i tako dalje. Ona me je gledala mirno, i samo rekla:
  – Ti si opsednut. Idi kod pravoslavnog sveštenika na ispovest i slušaj ga šta će ti reći.
  – Ali slušaj ti mene, bio sam uporan, daleko možeš da doguraš u razvoju svesti, da imaš uvid u duhovni svet, da vidiš druge svetove, da kontrolišeš dogadjaje, da vladaš sobom i drugima
  – Meni ništa od toga ne treba, reče mi devojka, za tim žude ljudi nemirna srca. Ja imam veru u Boga. I to je dovoljno. Oni koji nemaju vere, oni traže učitelje, znanja, moć, čuda i potvrde. Oni koji nadju veru, našli su sve što im treba.
  Nisam je tada shvatao šta mi govori. I brzo sam i zaboravio razgovor sa njom. nastavio sam po starom, a onda sam se našao na jednoj tribini na kojoj je gostovao poznati pravoslavni monah. Hteo sam da oprobam svoje moći sa njim i prišao sam mu posle predavanja, ne bi li malo ukrstio koplja sa njim. Medjutim, kako sam mu prišao obuzelo me je isto ono osećanje koje sam imao sa devojkom, jedan duboki mir i opuštenost. Odustao sam od borbe i osetio se po drugi dirnut jednom energijom koja nije ličila ni na šta drugo. Uglavnom su energije do kojih sam dolazio bile one koje te nadahnjuju, podižu, ispunjavaju snagom, voljom, ushićenjem, radosti. Ovo je bilo drugačije, ni dan danas ne znam da objasnim kako drugačije. I tu, sa tim monahom mi se desio prelom da sam počeo da izučavam hriščanstvo. Potrajalo je top godinama, počeo sam malo da shvatam neke stvari ali nisam odustajao od svojih mističnih verovanja. Život mi je inače bio haotičan, i van normalnih tokova, što je uobičajeno za mističare.
  Treći, i prelomni momenat u mom srcu, desio se kada sam stupio u kontakt sa jednom pravoslavnom svetinjom. Tada sam doživeo jedno čudno iskustvo, duboku bol, nakon koje je moj duh počeo da prozire kroz učenja kojih sam se do tada držao. Kao da mi je neko stavio naočari koje ti izbistre pogled, kao da je razum počeo da mi se vraća i da logika počinje da radi. Odjenom, bez ikakvih drugih ljudi ili sugestija, počeo sam da razaznajem šta je okultno, šta je mistika, gnosticizam, šamanizam, joga, kome sve to vodi i kako. I setio sam se reči te skromne devojke, i sablaznio se sam sobom. U šta sam ja verovao, u kakve prolazne i prazne stvari.
  Sad pokušavam godinama unazad da izgradim svoju veru. Jer, bez vere, sve ostalo su prazne stvari i nema punoće života.
  Izvinjavam se svima što sam ovako dugo pisao komentar, nije pristojno, ali se nadam da moja ispovest može nekome pomoći. Stidim se sebe pred ljudima, ali mi je veći stid pred Bogom.
  Gospode Bože, oprosti mi molim te na gresima mojim i smiluj se mojoj grešnoj duši. Amin.

 • Postojanje Boga i Svete Trojice je nesumnjivo, i sve sto se ljudima drugo cini jasno i pravo – u krivu su! Potpuno se slazem sa Zlatkom, necackajte i neidite mecki na rupu, odande nema povratka, ako niste – a ocito niste dovoljno ni jaki ni siturni u sta se u stvari upustate, poslusajte neciji savet, To su ozbiljne stvari. Bog s nama, svima a neki ga guraju od sebe. Slava Bogu.

 • Ex Gnostic,
  Stvarno si bio otišao u pogrešnom pravcu. Svetlost i Zvuk Svetoga Duha ne nude moć već duboko razumevanje života, sebe i Boga.

  Zlatko
  verujem da si iskren svojim savetima ali bih te pitao sledeće:
  Šta je to što ti nudiš čoveku današnjeg trenutka sem straha srca svog? Zar ne primećuješ da su današnje masovne religije odvele čovečanstvo u ćorsokak iz kojeg ni lideri ni sledbenici ne vide kuda će i šta će sa sobom? Kako da strah u sebi nudite kao dobar savet za rešenje ličnih ili problema današnjeg čovečanstva.
  Pogledaj list MAGAZIN br. 62. U naslovu Kriza će biti još gora…Gospodin Isak, kako kažu, veliki stručnjak i savetnik širom sveta, na području ekonomije savetuje, od svega rečenog, samo jednu jedinu stvar koja vredi a to je da: čovek mora naučiti krajnje pošten odnos u radu. … Ko je taj ko stvarno uči čoveka da živi i radi krajnje etično? Niko drugi do li onaj ko stoji iza intuicije a to je Sveprisutni, sveznajući i Svemogući Sveti Duh.
  Očigledno je da ovde ljudi nisu pročitali čak ni svoju Bibliju već jedino Velimirovića i još par knjižica. Jedino što se zna to je prepumpavanje želuca hranom na slavskim okupljanjima vberujući da je to najviši dommet religije i sledbenika.
  Gospodine Zlatko,
  Svest, kojom se mnogi blogeri i intelektualci širom sveta, a naročito ovde u Srbioji, najviše kočoper, nije intelektualne već je čisto Duhovne kategorije.
  Da li ste ikada istraživali o dubljim učenjima Isusa i mnogih drugih duhovnih velikana sem populističke literature iz srednjih škola i fakulteta gde se sve posmatra sa pozicija bildovanja sujete čoveka…
  Čudi me da intelektualci ovde u Srbiji jurišaju ka troniu sveznanja i nalaze svoje bojište u Skupštini gd epokazuje svoju ispraznost baš kao i na mnogim blogovima i forumima.
  Iskustva onostrana, jesu tu da čoveka nauče kako da uspešnije rešava svakodnevne probleme koristeći ljubav, ljubav i ljubav i to uvek za dobrobit celine a ne samo za dobrobit sebe ili grupe oko sebe.
  Ubacio sam članak gore samo da vam kažem nešto što odbijate pogledati iz jednog jedinog razloga a to je da sagledavanje dublje istine o životu od čoveka iziskuje veću odgovornost prema životu kojeg živi i prema ljudima koji ga okružuju. Jedino Sveti Duh može čoveku dati malo „pameti“ – čitaj svesti – a znaš li kako? Da li je veličanjem drugih ljudi? Da li je slavljenjem slava? Da li je zabijanjem glave u pesak? Da li je grabljenjem od drugih?
  Znaš li da čovek mora u životu platiti do najmanjeg penija sve ono što za sebe uzme. Da njegovo nije čak ni jedan dinar kojeg vidi na ulici. Da ima obavezu platiti kartu u javnom prevozu.
  Da li vas je ovde tome naučio Velimirović i ono što vi uzvišeno sledite i savetujete ili podučavate druge ljude.
  Čovek, sve mudrac do mudraca a da niko nezna ni kude ide ni od kuda dolazi.
  Vojsije je dobro primetio ali bez sigurnosti u sebe i popustio je.
  Na ovom svetu nema Istočnjačkog ni Zapadnjačkog jer vas Bog nije tako delio – to je podela koju ljudi nameću i održavaju bojeći se da ne otvore oči jer će time sagledati svoje zablude i skvrčenost srca svog.
  Bilo bi dobro da istok nauči od Zapada da malo razvije svoju kreativnu i progresivnu stranu ili muški tok u samom čoveku. Istovremeno bi bilo jednako dobro da Zapad nauči od istoka baš tu intuitivnu stranu ili ženski tok u čoveku koji mu daje malo smireniji i promišljeniji pristup. Time bi i jedni i drugi prišli srednjoj ili neutralnojoj i izbalansiranijoj liniji.
  To je momenat kojeg čovek mora tražiti u budućnosti ako želi rešiti problem svog opstanka i ući u sledeći period egzistencije i duhovnog razvitka.
  Religija nije mrtva stvar, kako vi vidite i prihvatate Hrišćanstvo. Ono je učinilo za čovečanstvo dovoljno baš kao što su i mnoge druge religije. Sve što se na ovoj planeti rodi to mora i umreti ili videti svoj kraj pa je tako i sa religijama. Ni jedna nije ovde da bi opstajala već je tu da pruži aktuelna učenja koja nudi Sveti Duh i da pusti čovečanstvo da se malo dalje razvija na sopstvenim kriulima.
  Život nije spavanje i kićenje titulama i nasladjivanje svojih čula. Život je nešto mnogo uzvišenije i lepše. Oni koji su se ukotvili nikuda neće stići sa strahom u srcu svom.
  Monah Lornc je perući sudove i tiganje stalno govorio, „Bože, kako ja čistim ove tuganje tako Ti mene ispiraš iznutra…“ Šta se na kraju dogodilo? Ono koji su ga nipodaštavali i ignorisali počeli su mu dolaziti za savete. Zašto? Znaš li zašto i znaš li kako se to dogodilo?
  Možda tvoj duhovnik ili popa Zna?
  Šta više ni u slučaju Tesle nema velikih enigmi. Njega i njegov rad čine enigmom samo oni koji žele reći kako baš oni znaju veličinu Teslew i njegovog rada i niko više pa da su time i oni sami veliki i važni.
  Duga je priča Gospodine Zlatko i ima se mnogo toga reći da bi čovek ovog podneblja počeo da razmišlja sopstvenom snagom i vine se malo naviše. Ovde vlada duhovna apatija na prvom mestu pa tek onda ekonomska. Nema ekonomskog napretka dok čovek i društvo ne načine prvo iskoračaj na duhovnom polju.
  Hrišćanstvo i imnoge druge masovne religije imaju svoje mesto i ulogu ali to nisu religije koje mogu uvesti čoveka u sledeći stupanj duhovnog i ekonomskog razvitka.
  Znaš li ko je rekao da je čovek most izmedju humanog stanja svesti i onog najvišeg tzv. Bog-Svest?
  Daj mi još koji savet budući da se na ovom blogu utrkujete svojim velikim znanjem i mudrostima.
  Za život treba mnogo više hrabrosti jer se samo hrabrošću može mrnuti iz sivila svoga života.
  Šta imaš ponuditi današnjem čoveku svom sunarodniku sem zastrašivanja?

 • @ Louis Krstic

  Mnogo pitanja, za kratak odgovor.

  Hrišćanstvo nije religija straha, odakle vam takva ideja? To je religija razuma i dobrote. Razum vam dolazi od blagodeti Svetog Duha koju dobijate kroz liturgiju i pokajanje. Tek uvidjanjem sopstvenog greha, javlja se strah od sopstvene grešnosti. Medjutim, to je tako duga tema, i ne treba je otvarati ovde, kao što je i duga tema zašto ovaj svet nije savršeno mesto. Nije i nikada neće ni biti, jer je ovo „pali svet“ a ne Božija harmonija. New Age pokreti veruju u Utopiju i Božiju harmoniju na zemlji, hrišćani veruju u pokajanje i iskupljenje. U tom smislu je rapsrava bespredmetna.

  Uputio bih vas da dublje proučite ranohrišćansku literaturu i spise, ona je čini mi se lakše pisana od srednjovekovne ili savremene hrišćanske literature. Uzite „Lestvice“ od Jovana Lestvičnika, pa ćete možda shvatiti šta je za neke hrišćane ljubav.

 • Sv.Siluan Atonski :

  Mnogi grese kad odbacuju predanje Crkve, da bi se-po njihovom misljenju-okrenuli njegovom pravom izvoru, tj. Svetom Pismu. Jer nije Sveto Pismo izvor Crkve, vec sveto predanje. Prvih decenija svoje istorije Crkva jos nije imala spise Novog Zaveta, nego je zivela samo po predanju, koje verni, po savetu apostola Pavla treba da cuvaju (2.Sol.2,15). Sve jeresi su posledica proizvoljnog tumacenja Svetog Pisma. O ovom izopacenom tumacenju Svetog Pisma govorio je jos apostol Petar (2. Pt. 3,16). Razumevanje Bozje reci moguce je samo kroz ispunjavanje zapovesti Hristovih, a ne putem naucnih istrazivanja. ‘Moja nauka nije moja, nego Onog koji me je poslao. Ako hoce ko volju Njegovu da tvori, poznace da li je ova nauka od Boga, ili ja sam od sebe govorim’ (Jn. 7, 15-17).

 • Ovo sto je rekao sv.Siluan Atonski u prve tri recenice citata je, gledano iz danasnjeg ugla, cista demagogija. Kod svetih otaca , isto kao u nasim narodnim poslovicama , mozete pronaci opravdanje za bilo kakav stav. Poslednja recenica lepo kaze da svako KO ZELI SAM CE PREPOZNATI ko govori od boga.
  U meni ova rasprava izaziva depresiju jer ovde svi vide neke energije, svetlosti,znaju nepobitno da bog postoji,sveti duh im svaki cas slece na rame ili vec gde obicno slece a ja jos uvek sumnjam i moje molitve izgleda nemaju domet . Meni ni SMS poruka od drage osobe ne stigne svaki put a vama stizu sa nekakvih nivoa …eh… Kako , bre , ljudi ?

 • Luise prijatelju, još mi je ostalo nešto senzibilnosti, nekih moći i iskustva da mogu da u tvojim rečima prepoznam ko stoji iza njih. Usamljene duše se najlakše upecaju na sektaške ideologije i reči jedinstvo sveta, duše, kosmosa, razvoj svesti ili manifestacija Svetog Duha i to od strane novokomponovanih proroka i čarobnjaka, koji postoje od juče, ali su zato moderni i objašnjavaju sve ono što niko do sada nije objasnio.
  Tvoje senzacije su emotivno psihičke, tipično okultni fenomeni. Nema u tvojim objašnjenjima ničeg ni nivog ni originalnog, za svaku rečenicu ti mogu reći ko je to rekao ranije, mnogo ranije. To je stanje zadovoljstva koje se oseća i uz neke droge. I čovek postaje zavistan od želje da ponovi to iskustvo, psiho narkomanija.
  Po tvom pisanju vidim da ti je život haotičan, jer su ti i misli haotične, skačeš sa teme na temu. To je stanje u kome sam i ja boravio, to je stanje duhovnih nomada, večita radoznalost i traganje, nema tu duhovne smirenosti koja karakteriše dejstvo istinskog svetog Duha.
  Seti se mojih reči kada te Gospodar prevari. Jer okultisti i sektaši se mole nekom Bogu koji im uz pomoć duhova ispunjava sitne i nekada krupnije želje, dok ih skroz ne obuzme, a onda ih odbaci. Hrišćanstvo je drugačije, u njemu znaš da Gospod Bog nije igračka koja ti ispunjava želje, već da je Njegova volja iznad svega. Zato ljudi odbacuju stvarnog Boga jer žele da zaobidju njegovu volju, da budu gospodari svoje sudbine. Kao da su ljudi dovoljno pametni da vode sebe. Meni je dobro poznato kolika je bila moja glupost i naivnost, koliko velika, tebi predstoji da upoznaš svoju.
  Baš kao i Vojsije koji Svetog Siluana naziva demagogom, Bože me sačuvaj takvih pomisli, oprosti i njemu ne zna šta radi! Ali to je sve proizvod luciferijanske želje da se vlada, pa makar i iz neznanja i u čistoj gluposti, ego manija.

 • @ExGnostik
  Meni je drago da ste posle toliko lutanja pronasli pravi put i nadam se da se necete po ko zna koji put probuditi i shvatiti da ste na krivom putu i da vam ovi sto vam sada zrace dobrom nece postati kao predhodne vodje.
  Posto ne znam da li cu ikad stici tamo gde obitava Sv.Siluan , mozda mi vi mozete nesto pojasniti.
  1.
  „Mnogi grese kad odbacuju predanje Crkve, da bi se-po njihovom misljenju-okrenuli njegovom pravom izvoru, tj. Svetom
  Pismu.„
  Na sta je on mislio tacno? Gde se to predanje crkve razilazi sa svetim pismom ?
  2.
  „Jer nije Sveto Pismo izvor Crkve, vec sveto predanje. „
  Za ovakvu recenicu bi svako bio proglasen jeretikom?
  3.Vi kazete :
  „Jer okultisti i sektaši se mole nekom Bogu koji im uz pomoć duhova ispunjava sitne i nekada krupnije želje, dok ih skroz ne obuzme, a onda ih odbaci.„
  Od kud vama pravovernom hriscanu ideja(boze me sacuvaj od takvih pomisli) o `nekim bogovima` kad vi valjda verujete u jednog i jedinog boga ?

  Vase „Ali to je sve proizvod luciferijanske želje da se vlada, pa makar i iz neznanja i u čistoj gluposti, ego manija„ je isto sto i komunisticko „ko drugacije kaze , klevece i laze„.Kazete da je `Njegova volja iznad svega` onda morate prihvatiti i mogucnost da se njegova volja nece potpuno uklopiti sa vasom voljom i voljom institucije koja je sama sebi dala atest da zna Njegovu volju.

 • Apostol Pavle nas opominje: “Tako dakle, braco, stojte cvrsto i drzite predanje, kojima ste nauceni, bilo vasom reciju, bilo poslanicom“( 2.Sol.2,15)

  Pojam Novi Zavet se ne koristi sve do 200 godine- 170 godine posle Hristove smrti i vaskrsenja kada ga priv put upotrebljava Tertulijan. 363 godine na Laodikijski sabor je pobrojao sve knjige koje Novi Zavet poznaje izuzev Otkrovenja Jovanovog. Treci kartaginski sabor 397 godine je mesto gde je SV.Avgustin dao spisak celovit knjiga Starog i Novog Zaveta.
  ………………………………………………………

  Knjig Monah Kalist:…..

  Нисам их осуђивао, као што нисам осуђивао ни друге људе, ни оне из црквене власти, што су ми правили разне потешкоће. Кад год помислим да неког осудим, на ум ми дође оно предање кад Господ наш Исус Христос седи пред храмом у Јерусалиму и учи народ својој науци, а пред њега доводе жену грешницу.

  Довели су је пред Господа и упитали Га:

  „Учитељу, ова је жена ухваћена сад у прељуби, а Мојсије нам у закону заповеда да такве камењем убијамо. А ти шта велиш? А ти шта велиш?“ Тако су га питали фарисеји и црквене старешине, ти ловци туђих грехова а вештаци у скривању својих. Овим су хтели, уколико Он ослободи жену по свом милосрђу и тако се изјасни против закона Мојсијевог, да и Њега каменују заједно са женом грешницом, или, ако одобри закон Мојсијев, да буде исмејан, јер би порекао свој закон о праштању и милосрђу.

  Настао је тајац, без дисања, у сабраном народу и у души жене грешнице. У свима њима је било оно питање: „А ти шта велиш“… Господ је ћутао и гледао испред себе у земљу. Потом се сагнуо, поравнао руком прашину и почео прстом да пише. Било је то поражавајуће за тужиоце, фарисеје и црквене старешине, јер пред очима Онога који све види није могућно сакрити ништа, Његово је знање виђење.

  М /ешулам/ је похарао благо црквено – писаше прст Господњи по прашини почетна слова имена и у целини дела извршилаца.

  А /шер/ је учинио прељубу са женом брата свога.

  Ш /алум/ се криво заклео.

  Е /лед/ је ударио свога родитеља.

  А /мариах/ приграбио имање удовичко.

  М /ерари/ је учинио содомски грех.

  Ј /оел/ се клањао идолима.

  То, и још друго, писао је по прашини прст праведног Судије. Они, којих се то тицало, читали су своја највештије скривена недела којима се газио закон Мојсијев. Хвалисавци својом правдом и судије туђе неправде стајали су неми, дрхтећи од страха. На жену грешницу нису ни мислили, само на себе и своју смрт која је, пред њима, била исписана. Нико Га више не упита: „А ти шта велиш?“… Он није изговорио својим уснама њихове грехове, написао их је само на прашини са које их је лако избрисати. А да је изговорио, народ би их каменовао.

  Napomena: Ovo je predanje poznato je ne samo kod pravoslavnih vec i kod rimokatolika i njega nema u Sv.Pismu osim price o bludnici. Treba citati Sveto Pismo a za tumacenje njega postoje svetitelji koji su Bogom nadahnuti da li objasnjenje.
  ……………………………………………………….

  Док сам студирао, ја сам имао само уважавање према древним традицијама, али сам више волео да останем изван њих. У православну цркву сам завирио само зато да бих се упознао са још једним учењем… Ипак, било је потребно само да прекорачим праг руске цркве у Сан Франциску, па да се са мном догоди нешто што дотад нисам доживео у другим храмовима. Срце ми је дошапнуло: ОВО ЈЕ ТВОЈ ДОМ. Коначно сам пронашао оно што сам тражио”

  Јеромонах Серафим (Роуз)

  Napomena: http://pravoslavlje.spc.rs/broj/992/tekst/ovo-je-tvoj-dom/print/lat

 • Ova recenica mi se narocito cini aktuelnom :
  „Tako su ga pitali fariseji i crkvene starešine, ti lovci tuđih grehova a veštaci u skrivanju svojih.„

 • Jovan 4,23 Ali ide vrijeme, i već je nastalo, kad će se pravi bogomoljci moliti ocu duhom i istinom, jer otac hoće takovijeh bogomoljaca.

 • Da to su reci Gospoda zeni samaricanki, Fotini, a kakve to vezi ima sa ovim o cemu mi pisemo, oprosti ne razumem.

 • Mlad i lep monah koji krade , pali kuce i ubija decu dokazuje bozju volju ??? Sudi drugima ??? Time bi se mogao opravdati i `milosrdni andjeo ` ?
  A sta bi sa bozjim zapovestima : ne kradi , ne ubij ?

  Citatom sam hteo samo reci da su Jevandjelja apsolutno razumljiva svakom ko zeli da shvati i da ne treba niko da od toga pravi nauku ni filozofiju.Ni gnostici ni mistici ni sveti oci. „ Nemojte imati idola…nemojte im sluziti i nemojte im se klanjati„

  Inace svidja mi se sto postavljate `putokaze` uglavnom ih sve procitam i pogledam .
  Znam da svojim argumentima necu promeniti vase stavove ali cu sa vasim proveriti svoje .

 • Ne bih sada ulazio u dublju analizu teksta koji pominjete a za koji sam ja dao link. To je tipican tekst iz predanja pravoslavne crkve. Sto se tice Deset Bozijih zapoveste od kojih set dve pomenuli treba reci da su to zapovesti koje su vecinom u negativnoj konotaciji, dok u Novom Zavetu imate pozitivne zapovesti a to su Blazenstva koje je Gospod izrekao na Gori Blazenstva. Sve ovo se sjedinjuje u one dve osnovne Ljubi Gospoda svoga … i ljubi bliznjeg svoga. Kod ove druge se daje odgovor na pitanje oko oduzimanja zivota neprijatelju kada ste u stiuaciji da branite bliznje. O tome govori Sv.Kiril ( mislim Jerusalimski ) kada su mu nesto slicno saraceni postavili. Znaci sacuvati ne samo telo bliznjih nego i dusu od neprijatelja, ako treba i svoj zivot zrtvovati za to Pravoslavna crkva nalaze epitimiju 1 godine ( godine treba proveriti ) odlucivanja od pricesca za ubistvo u ratu pa cak i da se radi u odbranbene svrhe.. U predanju crkve postoji veliki broj primera kada se Nebo stavi u zastitu malih, npr.Sv.Arhangel Mihajlo koji je za jednu noc ubio 185.000 vojnika cara asirskog Sanaherima dok su drzali u opsadi Jerusalim (Stari Zavet) ili slucaj cudesne odbrane Carigrada kada se Majka Bozija pojavila u Vlahernskoj crkvi na molitvi i od tog trenutka slavimo praznik Pokrov Presvete Bogordice ili blagoslov Sv.Sergeja Radonjeskog SvDimitriju Donskom pred bitku protiv tatara, ili vidjenje Atile sve.Apostola Petra i Pavla sa isukanim macevima pred Rimom kada je odstupio, cudesno pomoc ikone Majke Bozije Vladimirske kada je spasila Moskvu od najezde tatar, Sv.mucenika Nestora koji je ubio hriscanoubicu gladiatora Lia ili na kraju sama Kosovska bitka. Takodje ovaj vas starozavetni citat o idolima ukazujemi, a voleo bih da gresim, da imate sasvim drugo obrazovanje koje ne pripada pravoslavnoj tradiciji. U svakom slucaju treba paziti sta covek cita i prihvata.

 • Svako vidi onaj deo boga koji njemu leži na srcu . Ugnjeteni vide boga-osvetnika , grešni boga- oprostitelja , sveštenici – boga u službi crkve , neverujući boga-zločinca … Čini mi se da ste u vašem komentaru prevideli šta je Isus rekao o tome koga treba smatrati bližnjim. ‘Ne ubij’ je ,ako se ne varam jedina od starozavetnih zapovesti kojoj On nije ništa dodao. Moderno rečeno : ne ubij nema alternativu !

 • Mislim da je vreme da zavrsim jer se opet vracam na prethodno sto sam Vam napisao. Jedino bih dodao postoji jedan pravi dozivljaj Boga a to je u svetoj sabornoj i apostolskoj Crkvi, kako nas uci Nikejski Simvol Vere i da se Bog, Sveta Trojica, pise velikim slovima jer je to ime. Svako dobro.

 • Eto da se oko nečeg složimo ! Bog se piše velikim slovom . A ne mogu da verujem da će spasti samo članove jedne ili svih hrišćanskih crkvi a ostatak sveta spaliti u paklu . Ne poznajem ga kao takvog. Što bi rekao Končalovski : ljudi su među sobom sagradili zidove ali oni ne dosežu do Boga .

 • Da li je moguće da verujete u sve to što ste napisali, što ste pročitali ili što su neki „pametni“ saopštili – a vi se divite njihovoj dubokoumnosti? Ovo je valjda vrhunac „…npr.Sv.Arhangel Mihajlo koji je za jednu noc ubio 185.000 vojnika cara asirskog Sanaherima dok su drzali u opsadi Jerusalim …“
  Da li ste to vi izgubili vezu sa realnošću, da li vam je obrazovanje ili poimanje na nivou srednjevekovnog mračnog doba – perioda neznanja, zaludjivanja, straha. Šta ste vi to doživeli u životu od strane boga, svetaca, mudrih mislilaca, svetog i ostalih duhova, kad slepo verujete u u nešto što se ne može dokazati, jer da je dokazivo i prisutno onda ne bi bilo nevernika – sve bi to bila istina, činjenica. A to bi bio i uslov da svet bude bolji i da grešnici znaju šta ih čeka – ili pokajanje ili eliminacija. Prosto i jednostavno.

 • Srednjovekovno mracno doba ? Leonardo ,Mona Liza , sve one divne katedrale , crkve,freske , kameni mostovi… ? Zasto ne bi mogao dobri , stari Bog uraditi isto sto i covek u Hirosimi ? Inkvizicija i javna spaljivanja su mracnija od grickanja cipsa uz gledanje CNN-a i na njemu bombardovanja neduznih `kolateralnih steta` ? Vi licno mozete dokazati sve one silne formule iz moderne nauke,zakrivljenost svemira i svinjski.pticji i ostale `gripove`… u sta ocito verujete ? Mozda nekom deluje neverovatno da mozete ne verovati da postoji bilo sta osim ovog i ovakvog sveta ? Da smo iso besciljni kao komarci i virusi ?

 • Verujem u ono što mi čula dozvoljavaju da vidim, dodirnem ili čujem. Verujem u ono što ima logiku i što ima ima smisao u realnom životu. Možda je potreba za verovanjem u nešto nedoživljeno ili nedokazano ugradjena kao softver u um jednog dela čovečanstva, ali je očigledno da to isto nije tako i kod drugog. Stvoritelj, u koga ja verujem, zbog ravnoteže koja čini osnov svega što postoji i funkcioniše na ovoj planeti, očigledno nas je stavio na suprotne strane i očigledno nam nije usadio deo u memoriju u kome se govori o životu pre i posle ovog života. Namerno kažem životu, jer smatram da ovo realno vreme, u kome tako zdušno branimo svoje stavove nije i jedino.
  Verujete, jer ne znate istinu – nešto ste pročitali ili čuli (ali niste i doživeli ili ne znate baš sigurno šta je to doživljeno) i to ste prihvatili jer vam to odgovara. U svom verovanju pokušavate da to isto nametnete i drugima. Ako vam to pomaže da budete, po vašem mišljenju, dobri ljudi i da pozitivno utiče na „dušu i telo“ – verujte i dalje.
  Ali – istina je činjenica, i u nju ne treba verovati. Ona je dostupna svakome i različito utiče na ljude – ne odgovara baš svakome.

  Ne želim da se upuštam u diskusiju u kojoj bi se analizirale „pametne misli“ velikih mislilaca, ili uloga i ponašanje crkve i popova, jer bi i dalje ostali duboko podeljeni. A kako kaže @Zlatko Šćepanović – ima i za vas spasa, treba da pogledate samo malo oko sebe i ne morate da budete pravoslavci ili pripadnici bilo koje druge religije da bi se preispitali ili možda promenili mišljenje (da ne kažem pokajali).

 • Verujete da ovo vreme nije jedino ? Ups..ipak i vi , baš kao i svi ljudi imate ‘čip’ za verovanje u ‘nedokazljivo’.

 • Poštovani blogeri,
  sačekah malo duže da ispišete svoje savete.

  Da vas obavestim; Znate za Deset Božjih Zapovesti ali se niste potrudili da upoznate jedan i te kako važan duhovni zakon po kojem je davanje saveta drugoj osobi, ako ih ta osoba nije tražila, psihološki napad i upadanje u psihološki prostor druge osobe.

  Ne zaboravimo veoma važnu stvar; Velika je razlika izmedju diskutovanja po odredjenom tekstu i rasprava po onom sa čime se slažemo ili ne i onoga kada se usmerimo na samu osobu i opisujemo je zalutalom, izgubljenom….
  Da vas pitam ako se ikada vratite na ovaj tekst; Ko od vas i po kojoj osnovi može pouzdano znati da je baš on/ona na ispravnom putu duhovnog razvitka, na pravom putu prema Bogu?
  Ko od vas i na osnovu kojih etalona može izaći sa takvom tvrdnjom?
  Da li je taj etalon knjiga koju više niko od njenih sledbenika ne može pouzdano razumeti i nedvosmisleno tumačiti?
  Kakav bi to bio Bog koji bi jednoj generaciji na ovoj planeti obezbedio svog predstavnika u ovom svetu ali ne i ostalim pre i posle toga?
  Takav Bog ni po jednom shvatanju ne bi bio vredan ičije pažnje i ljubavi. Istovremeno, sasvim je druga stvar što će neko od nas odabrati da sledi mrtva i poluitinita učenja umesto da prihvati čista i živa koja su dizajnirana za čoveka današnjeg trenutka.
  Istina je da svako humano biće duboko u sebi zna i oseća istinu ali iz ličnih razloga odbija suočenje sa njom. Zašto? Zašto?
  Onaj ko odgovori na ovo pitanje, Zašto? (sebi ne meni) shvatiće da se nalazi na jednoj oštroj ivici preloma.
  Istina je bolna, jako bolna a laž je sladunjava sve dok nismo sposobni da se suočimo sa istinom, što će svako od nas, pre ili kasnije, morati.
  Uživajte u onome što ste odabrali jer uspavanka nikom od nas, ma koliko dugo trajala, ne traje večno.
  Ipaj, da li iko od nas greši na svom putu Bogu? Odgovor je NE. Zato što je sve to učenje života i zato što je sve to cena učenja i traganja za pravim i najkraćim putem. Kada ga ko prepozna tada će krenuti njime i znaće šta ima pred sobom.
  Srce će mu zaigrati i zapevati najradosnijem trenutku.
  Molim vas, okanite se svojih saveta na dalje jer ako ništa niste otkrili za sebe u napisima koje sam stavio onda to i nije za vas, pa idite svojim putem.
  Bog nikoga od nas ne voli ni više ni manje, nezavisno od religija koje sledimo ili ne sledimo.
  Živeli !

 • Nesto mi se dopada ova prepirka. I sama sam izigravala mocnu osobu da pobjegnem od zalosti i zla. Moja je ljubav kulturna. Koliko Boga razumijemo, to je sirina svijesti. Ja to ne znam nikome drugome kazati osim ovim vasim romanima koje bih i sama mogla napisati. Nisam nikad bolovala od pretjerane ljudskosti ali nismo nikad Boga vidjeli da bi smo s njim podijelili svoje snove. A opet ja nisam nikad u zivotu sanjala da cu nekad na ovakav razgovor naici. Vi ste presli preko cula i to ne znam. I to neznanje me cvrsto drzi u katolickoj vjeri jer tu ljudi moraju ici u skolu. Drugog razloga za bilo kakve razlike u hriscanstvu nisam vidjela. Citam i Englesku a i Njemacku smo citali i opet nista nasla nisam. Moje je duboko uvjerenje da je glavni pravac sasvim dovoljan za nasu dobrobit i da moze da ispuni sve Bozje uslove za spasenje, a ono se ipak dogadja po pravdi Boga.

  Jedino sto stvarno smatram nepotrebnim je da se pripada mafiji po restoranima. To je veliki gubitak koji i Bog sam mrzi. Sekte nisam nikad citala jer me ne interesuju, nemam iskustva s njima… Suluda sam zena bila zato sto nisam nacionalista i nikad ne bih povjerovala da cu za odbranu to koristiti, kad je to bio normalan stepen u razvoju savremenog covjeka.

 • Smrtnik snuje a Bog odlucuje….tako da ovaj tekst i sve ovo sto ste ispisali samo ste vreme gubili….Bog postoji Bog je pravedan i sve vidi…svako ce da dobije ono sto zasluzuje…mozete vi da pisete bre sta hocete vase reci su nistavne naspram sile Bozije koja vodi svakog onog koji Boga prima u mislima i moli mu se i zivi onako kako je On rekao da treba da se zivi….

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280

Prijavi se za Newsletter