Episkop Aleksandar Mileant

 

Šta je to Novo doba Vodolije i paganski New Age pokret duhovnosti

New Age pokret i duhovnost – Religija Novog Doba Vodolije

 

Simbol New New Age pokret i Nju Ejdž sekte i religije

Okultni pokret pod imenom New Age pokret – Nju Ejdž (Novo doba), postao je prilično popularan. Neki ga vide kao novu religiju, dok ga drugi doživljavaju kao novo shvatanje života. Pre svega, moramo primetiti da su njegove tvrdnje da je nešto „novo“, obmanjujuće. U polju religije i filosofije, „New Age pokret“ ne uči ništa što je novo; to je amorfna mešavina različitih okultnih učenja, koja su prisutna već duže vreme.

Ono što je novo u vezi ovog pokreta, jeste trgovački metod u marketingu svake moguće vrste okultnog materijala, koji treba da privuče „potrošače“ različitih interesovanja i ukusa.

U ovom pogledu „New Age pokret“ je vrsta duhovne robne kuće, tržnog centra, u kome svako može naći nešto naizgled korisno i interesantno.

Istorija New Age pokreta

New Age Nju Ejdž simbol sekte i religijeOvaj New Age pokret počeo je da se razvija brzo, u SAD, sedamdesetih godina kao alternativa kratkoj očaranosti „svetovnim humanizmom“. Tlo za razvoj „New Age“ okultnih ideja je pripremljeno brojnim Hindu i Teozofskim organizacijama, kao što su „Vedanta“ i “Transcendentalna Meditacija“.

Ideje širene od strane „New Age“ pokreta su privlačne, kako onima koji su umorni od „zastarelih“ Hrišćanskih učenja, tako i onima koji nisu bili zadovoljni plitkim materijalizmom „svetovnog humanizma“ – komunizma.

Ovaj pokret nikada nije tvrdio da je jedan ujedinjeni ili organizovani pokret. Pre on uzima oblik uvek rastuće mreže nezavisnih grupa, koje sve dele neka okultna interesovanja. Uspeh „New Age“-a je veoma pomognut njihovom sposobnošću da usvoje i prilagode, najrazličitija učenja i delanja u svoj veliki „melting pot“ (kotao pretapanja), uvek obećavajući unapređenje blagostanje pojedinca i društva u celini. Ovaj pokret ne odbacuje ništa iz ruke; on voljno upija bilo šta, što bi moglo biti od mističkog interesa ili praktične koristi.

Iz ovog razloga „New Age“ pokret, iako se pojavio relativno skoro, bio je u stanju da izvrši svoj okultni uticaj u mnogim poljima ličnog života, života porodice i društva, obuhvatajući milione ljudi u SAD, Rusiji, Evropi i drugim delovima planete.

Obmana ovog pokreta se ogleda u tome što se otvoreno ne izjašnjava protiv hrišćanstva; on pokušava samo da „dopuni svojim idejama“. Kada je centar za religiozne studije na Univerzitetu Prinston radio analizu Hrišćana u SAD, početkom 1992. godine, pitajući kakav uticaj imaju „New Age“ ideje na njihova veroovanja, skoro jedna četvrtina ispitanika, odgovorila je da ne vidi nikakav sukob između učenja „New Age“ pokreta i Hrišćanstva.

Čak još iznenađujući odgovor je bio kod Katolika: 60% ispitanih, odgovorili su da su Katolicizam i „New Age pokret“ potpuno u skladu. Oni su mogli da daju takve odgovore, samo iz razloga što manje poznaju učenja svoje, katoličke vere, od ideja raširenih ovim pokretom. Ovo nije iznenađujuće, sa obzirom da su katoličke knjižare prepune okultnih dela kao što su: „Joshua”, „No Other Name“, „Turning Point“, „Nizam Ad-Din Awliya“, „The Web of the Universe“, „The Unity of Reality“, „Beyond Patching“. Čak su i neki iz sveštenstva, neki monasi i monahinje, počeli da se interesuju za ideje „New Age“-a.

Popularna knjiga, pod naslovom „A Course in Miracles“ (Obuka u čudima), proučavana je od strane Hrišćanskih omladinskih grupa, kao lako shvatljivi vodič, za učenja Gospoda našeg Isusa Hrista i njihovu praktičnu primenu, u savremenom životu. Ova knjiga sa svojih 1,200 strana, čak podseća na Bibliju po svom spoljašnjem izgledu i u podelama svojih glava. Neke katoličke parohije nude časove obuke u korišćenju ove knjige.

Američkim studentima se drže „New Age“ predavanja, kako da postignu veću koncentraciju u učenju, kako da ojačaju svoj energetski potencijal, kako da postignu veći uspeh u životu, kako da otkriju sopstvene kreativne sposobnosti i da pronađu novi smisao u životu. Naravno, ništa od toga nema trajno dejstvo.

.

Ritual inicijacije hrama u Parizu new age okultne sekte „Zlatna zora“

http://www.youtube.com/watch?v=Gsun5J1jSSk

Učenje i filosofija New Age sekti

New Age Nju Ejdž simbol jednog hindu indijskog manastiraFilosofija „New Age“, utkala je u sebe sve zajedno zbunjujuću, konfuznu mrežu nepovezanih ideja i pojava. Rođenje i smrt, medijumi i iscelitelji, paranormalno i metafizičko, stvarnost i iluzija, Biblija i legende, prošli životi i reinkarnacija – sve je to zajedno u ovom pokretu. Ovde možete pronaći uobičajeni panteizam, karmu, preseljenje duša (metempsihozu) i celu tkaninu okultnog misticizma, prepravljenog tako da bude privlačan savremenom „potrošaču“.

Savremene holističke ideje i netradicionalne metode učenja, zauzimaju istaknuto mesto u pokretu „New Age“-a. Naučna medicina okrivljuje se da je nedelotvorna. Favorizuje se alternativna. Osnovna ideja je da celokupna ličnost mora biti isceljena, ne samo jedan organ. Prema tome, holističke metode se prepisuju, uključujući tu i apukunkturu, kristale, „biofeedback”, terapiju masaže (sa posebnim naglaskom na preusmeravanje nečijeg energetskog polja), Indijske ili vegetarijanske dijete, lekovito bilje i metode fizičkog i duhovnog samopoboljšanja.

Ne može se negirati da među ovim metodama postoje neke koje su blagotvorne i dugo znane u narodnoj medicini, iako se korišćenje kristala radi koncentrisanja kosmičke energije, sigurno mora oceniti kao šarlatanstvo. Na žalost, sve netradicionalne metode lečenja su prožete okultnim otrovom, uz pomoć ideologije pokreta „New Age“. U stvari, odmah pored korišćenja blagotvornog bilja i minerala, ovaj pokret nudi joga vežbe disanja, načine razvijanja sopstvenog samopouzdanja, otkrivanje sopstvenog unutrašnjeg potencijala i predavanja u predviđanju sudbine uz pomoć karata.

Onima sa mističkim sklonostima, „New Age“ nudi široku ponudu okultnih vežbi, uključujući tu i Indijske stilove meditacije, psihološke vežbe, spiritizam, „čeneling“ (kanalisanje), jogu i astralna putovanja. Ideologija „New Age“ prihvata bilo koja religijsku praksu i učenja, bez obzira koliko čudna ili fantastična ona mogu biti. Pozajmili su iz dalekoistočne filosofije verovanje u postojanje nevidljive energije, izvan i unutar ljudskog organizma. Ta energija se kod Kineza naziva „či“, kod Japanaca „ki“, i „prana“ u terminologiji joge. Holistički centri, rasejani po svetu, održavaju seanse u kojima učesnici uvode sebe u masovni trans i okušavaju prisni osećaj jedinstva sa prirodom. Takođe je popularno i verovanje u NLO, tajni život biljaka i mistička značenja brojeva (pozajmljeno iz Kabale).

„New Age“ je prilagodio ideje iz parapsihologije, iz „nauke o NLO -ima“, antropozofije, rozenkrojcerijanizma, astrologije i psihoanalize. Pokret poziva ljude da uđu u promenjena stanja svesti. Njihov cilj u razvijanju samosvesti je brisanje granice između materijalnih i duhovnih svetova, i osećanje „celine kosmosa“. Ideja „prosvetljenja“ igra veliku ulogu u ovom pokretu. Da bi zadobio prosvetljenje, čovek prvo mora da preispita sopstvene vrednosti i da pretrpi psihološku promenu. Stari pogledi na svet, moraju biti zamenjeni novim, saglasnim sa dolazećim „dobom Vodolije“. Ovo stanje se dostiže ličnim mističkim iskustvom, u kome sledbenik „New Age“ učenja, iznenada oseća celim bićem, da je on jedno sa duhom kosmosa; on i svet jesu jedno.

Dobro poznati propovednik „New Age“-a u Americi, glumica Širli Meklejn, ovako opisuje „mističko prosvetljenje“ koje joj je došlo, dok se tuširala vrelom vodom:

„Iznenada sam osetila kao da se celo moje telo utapa u svemir. Polako, postepeno, ja sam se pretvorila u vodu … Mogla sam da osetim unutrašnje jedinstvo, sopstvenog disanja sa energijom koja me je okruživala. Ja sam stvarno postala vazduh, voda, mračno nebo, zid kuće, mehurić sapunice, sveće, vlažni mermer na dnu kade, čak i zvuk obližnje reke.“ Ovo osećanje jedinstva sa prirodom i sopstveno „božanstvo“, osoba oseća sa ushićenjem, i izgleda joj kao da poseduje neisrpnu „božansku“ energiju.

.

Neopaganski ritual nazovi novih Druida u Americi

http://www.youtube.com/watch?v=fTvd4hV7uJA

Tehnike i praksa New Age sekti

Da se zadobije „prosvetljenje“, New Age pokret postavlja put koji se sastoji iz četiri etape:

1. „ulazak“, gde su nečije uobičajene ideje o svetu odstranjene;

2. „istraživanje“, gde postoji pokušaj da se dostigne nivo svesti uz pomoć psiho tehnika;

3. „integracija“, gde se razumno opažanje međupovezanosti pojava oslabljuje uz pomoć intuitivnih metoda;

4. „zamena“, gde čovek otkriva identitete, drugačije od sopstvenih, izvore energije i načine da se oni ostvare „radi dobra čovečanstva“. Meditacija, joga vežbe, spiritističke seanse, hipnoza, magijski talismani i kristali, upotreba veštičarenja, čak i narkotika, sve to služi kao dopunska pomoć za ovo mističko prosvetljenje. U stanju takvog mističkog prosvetljenja, čoveku izgleda da postaje apsolutni gospodar duše i tela; kroz kontakt sa „božanskom energijom“, čovek postaje „čovekobog“.

Ideja univerzalne religije je sastavni deo filosofije „New Age“-a. Kao što je tipično za Indijski okultni sistem, pokret prijanja načelu, da sve religije, u suštini, predstavljaju jedno učenje, samo izloženo na različite načine, bez obzira na očigledne nelogičnosti. Čovek mora podići sebe iznad nivoa svake posebne predrasude.

Ovaj pokret ne poseduje svoj sistem učenja; on je prigrlio različite okultne ideje i dalekoistočne religije. Svuda pušta grane, kao ćelije ogromne mreže, koje se prostiru po celom svetu. Uprkos toliko omiljenom pluralizmu, pokret pokazuje nedvosmislene antihrišćanske predrasude, čak iako ne odbacuje otvoreno Hrista ili Jevanđelje. „Apostoli“ ovog pokreta izjavljuju da je Hrišćanstvo staromodno i da ne može odgovoriti na duhovne potrebe savremenog čoveka. Za ove ljude, Hristos je jednostavno jedna od mnogih reinkarnacija Višnua. Čoveku nije potreban Hristos; on ima božanstvo u sebi, i u stanju je da usavrši svoju svest i postane jedno sa „kosmičkim Apsolutom“.

Među brojnim, različitim aktivnostima u kojima „New Age“ učestvuje, postoje i neki zadaci koji su na globalnom nivou, kao što su ekološka zaštita, rešavanje društvenih problema, traganje za političkim jedinstvom naroda i uspostavljanja celokupnog jedinstva celog čovečanstva.

„New Age“ pokret pokušava da usmeri aktivnost organizacija i pojedinaca tako, da šire njegove ideje i da ih usađuju u polja poslovanja, umetnosti, filosofije i kulture. Radi ovog se održavaju seminari i obuke. Nakon čovekovog ličnog preobražaja, sledeći korak je u obnovi cele planete, pošto sve jeste jedno. Hipoteza o Gei, izjavljuje da zemlja ima sopstveni život, kao Majka Zemlja. Pokret takođe govori o neophodnosti političkih promena, sa ciljem da se done su rešenja isceljenja zemlje.

„Pošto smo svi građani jednog sveta, mi trebamo svet koji je ujedinjen, i mi trebamo duhovno jedinstvo. Pre kraja ovog veka, religiozne vođe bi trebalo da se okupe zajedno i donesu univerzalne zakone, koji će biti isti za sve religije. Oni bi trebali da predstave ove zakone političkim vođama, kako bi oni znali šta Bog, bogovi, ili kosmos očekuju od ljudske rase… Jedan politički svetski rašireni sistem je potreban da donese globalni sklad. Naša planeta je u stanju velike konfuzije. Moramo početi da delamo.“

Vođstvo „New Age“-a, deluje kroz internacionalne banke i sarađuje sa glavnim finansijskim kompanijama, čiji je cilj da uspostave vladavinu jedne, svetske vlade. Oni predočavaju da će takav sistem ujediniti sve političke, ekonomske i religiozne grupe sa ciljem da prekinu rat, izbegnu ekološku katastrofu, reše predstojeće finansijske krize i zaustave političku nestabilnost.

Pokret najavljuje dolazak slavnog „doba Vodolije“, koje slično Carstvu Božijem, samo bez Ličnog Boga i bez Hrista. Ovo dolazeće doba se posmatra kao nova etapa u razvoju društva, u kojoj će čovečanstvo zadobiti planetarnu svest.

„New Age“ pokret je posebno opasan, jer on dodaje svetski raširen marketinški pristup, mešavini okultnih ideja, koje su upakovane kao praktični recepti za poboljšanje sopstvenog zdravlja, bolji osećaj i postizanje uspeha u životu.

Ako se super-religija, ujedinjavanje ljudi svih rasa i kultura, ikada pojavi, verovatno će biti nešto slično pokretu „New Age“.

. . .

Savremeni paganski ritual „Spiralni ples“ moderne veštice Wicca

http://www.youtube.com/watch?v=5k8EU4TeBXM&feature=related