Stalker

Ruski režiser Andrej Tarkovski i njegov neobičan i nezaboravan naučno fantastični film sa epskom porukom Stalker

 

Stalker - scena iz filma Andrej Tarkovski

Genijalni ruski reditelj Andrej Tarkovski stvorio je nezaboravne filmove. Jedan od njih koji se posebno izdvojio i svojom temom i svojom poetikom uz nezaboravne scene i jedinstveni vizuelni prikaz je svakako Stalker. Stalker se smatra za jedan od najboljih filmova u svetskoj kinematografiji, jer nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Danas je Stalker aktuelniji nego ikada, posebno ovih dana zbog dešavanja u Japanu i nuklearnoj elektrani Fukušima. Radnje filma se dešava u jednoj posebnoj, zabranjenoj oblasti, koja se u filmu naziva Zona. U to vreme kada je film snimljen, tretiran je kao fantastika. Nepunu deceniju kasnije on je odslikavao novu stvarnost.

Film je snimljen 1979 godine. Nekih 7 godina kasnije, 1986-e godine desio se Černobilj i havarija ruske nuklearne elektrane. Ceo predeo oko Černobila je napušten i ogradjen. Sećajući se Stalkera, oblast u Černobilu oko reaktora, oblast koja je ogradjena, nazvana je od lokalnog stanovništva Zona.

Stalker finalna scena

Film Stalker je više od običnog filma. Iako su kulise i scenografija filma pomalo zastrašujući, tema i poruka filma su dirljivo topli i poetični. To je jedna duboka, zanimljiva i humana psihološka priča o dobru i zlu u čoveku, o našim vrednostima, strahovima i sumnjama, priča koja na epski način dopire do srži ljudskosti.

Nezaboravan film. Za sva vremena.

. . .

Stalker – isečak iz filma pod nazivom „San“

httpv://www.youtube.com/watch?v=s0VJa3HmsJQ