Filmovi

Stalker

 

Stalker

Ruski režiser Andrej Tarkovski i njegov neobičan i nezaboravan naučno fantastični film sa epskom porukom Stalker

 

Stalker - scena iz filma Andrej TarkovskiGenijalni ruski reditelj Andrej Tarkovski stvorio je nezaboravne filmove. Jedan od njih koji se posebno izdvojio i svojom temom i svojom poetikom uz nezaboravne scene i jedinstveni vizuelni prikaz je svakako Stalker. Stalker se smatra za jedan od najboljih filmova u svetskoj kinematografiji, jer nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Danas je Stalker aktuelniji nego ikada, posebno ovih dana zbog dešavanja u Japanu i nuklearnoj elektrani Fukušima. Radnje filma se dešava u jednoj posebnoj, zabranjenoj oblasti, koja se u filmu naziva Zona. U to vreme kada je film snimljen, tretiran je kao fantastika. Nepunu deceniju kasnije on je odslikavao novu stvarnost.

Film je snimljen 1979 godine. Nekih 7 godina kasnije, 1986-e godine desio se Černobilj i havarija ruske nuklearne elektrane. Ceo predeo oko Černobila je napušten i ogradjen. Sećajući se Stalkera, oblast u Černobilu oko reaktora, oblast koja je ogradjena, nazvana je od lokalnog stanovništva Zona.

Stalker finalna scena

Film Stalker je više od običnog filma. Iako su kulise i scenografija filma pomalo zastrašujući, tema i poruka filma su dirljivo topli i poetični. To je jedna duboka, zanimljiva i humana psihološka priča o dobru i zlu u čoveku, o našim vrednostima, strahovima i sumnjama, priča koja na epski način dopire do srži ljudskosti.

Nezaboravan film. Za sva vremena.

. . .

Stalker – isečak iz filma pod nazivom „San“

httpv://www.youtube.com/watch?v=s0VJa3HmsJQ

 

5 komentara

 • Postoji jedan podatak o filmu, sulud i neverovatan; trebalo mi je dosta vremena dok nisam uspeo da potvrdim njegovu verodostojnost.

  Naime, bez obzira na sve slobode koje je Tarkovski imao (da ne kažemo da su mu gledali kroz prste), kombinatska produkcija je nešto u šta se u ruskoj kinematografiji nije diralo. Tada nije bilo redovnih razvijanja nultih printova preko noći i utvrđivanja rezultata: zadužiš toliko i toliko metara filma i sve to, do u metar, ima da pošalješ u laboratoriju na razvijanje ili na komisijsko uništavanje. Kombinat k’o kombinat: kompletno snimljeni film „Stalker“ je grubom kombinatskom greškom potpuno uništen u pogrešnom hemijskom procesu.

  Kad je Tarkovskom saopšteno šta se desilo, nije rekao ništa, nego je zadužio novi kontigent filmske trake I SNIMIO FILM ISPOČETKA, DO U KADAR. Svedoci tvrde da u tom procesu nije promenio ništa u odnosu na prvo snimanje.

  Ak ose slažete: ovaj podatak tom neverovatnom filmu daje još veću težinu.

 • Stvarno fantastičan podatak, hvala Grba.

  Jedan od komentatora na YT je primetio da u ovom isečku kamera prelazi preko kalendara na kome je datum 28, komentarišući kako je to 28.12.1986, dan kada je reditelj preminuo. Medjutim, on je preminuo 29 decembra.

  Veliki Ingmar Bergman je sa razlogom napisao za Andreja Tarkovskog:

  „Tarkovsky for me is the greatest [director], the one who invented a new language, true to the nature of film, as it captures life as a reflection, life as a dream.“

  Više pročitajte na: http://en.wikipedia.org/wiki/Andrei_Tarkovsky

 • Veliki film. Prvi put kada sam ga gledala nisam ga razumela ali sam bila fascinirana svim detaljima filma. Posle mnogo gledanja znam jedno, Zona je svuda oko nas a najvise u nasem srcu.

 • Ovaj deo pod nazivom san, pracen je tekstom iz Otkrovenja Sv.Jovana Bogoslova, takodje u jos jednom mozda manjem zapazenom delu filma on, Stalker, ima monolog gde u stvari citira Jevandjelje po Luki i to deo koji opisuje dogadjaj po Vaskrsenju, putovanje Sv.ap.Kleope i Sv.ap.Luke za Emausa kada im se javio Gospod koga nisu u prvom trenutku prepoznali, a to je i sustina ovog filma, koju Stalker u bolu na krevetu u na kraju filma ispoveda, a dvojica njegovim pratilaca tokom celog filma. Vreme apostasije i apokalipse. Malo vise je gledao A.Tarkovski u buducnost, zato je ovo univerzalno delo koje i oni koji nisu pravoslavni ali zbog duha koji vlada u filmu prepoznaju kao nesto vanvremenski.

Ostavite komentar