Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Nauka

Zaštita od radijacije i radioaktivnog zračenja

Zaštita od radioaktivnog zračenja

 

KAKO SE ZAŠTITI OD RADIJACIJE

Mere zaštite od radijacije i radioaktivnog zračenja. Kako se sprovodi zaštita od radijacije u praksi

.

Postoji li efikasna zaštita od radijacije i radioaktivnog zračenja?

Aktuelni dogadjaji, havarija u japanskoj nuklearnoj centrali Fukušima Daići, te prisećanje na nuklearnu havariju u Černobilju, otvaraju ponovo pitanje kakve mere zaštite protiv radioaktivnosti, jonizujućeg zračenja i radijacije preduzeti. Zaštita od radijacije je vrlo aktuelan problem za sve one koji se nadju blizu izvora radioaktivnog zračenja.

Zaštita od radijacije i radioaktivnog zračenja

Izloženost jačim dozama radioaktivnosti i jonizujućeg zračenja dovodi do trovanja radijacijom i radijacione bolesti, to jest odumiranju koštane srži i otkazivanju rada unutrašnjih organa. Zavisno od stepena izloženosti i jačini radijacije, bolest je stepenovana po statistici preživljavanja. Nus pojave pojačane radijacije su mutacije na dnk i ćelijama organizma i pojava degenerativnih bolesti.

Medjutim, ono što nas obične gradjane zanima je kako se zaštiti od posredne radijacije, kako izvršiti neku priručnu dekontaminaciju u slučaju da živite blizu nuklearne centrale iz koje curi radioaktivno gorivo. Pitanje je kako bi ugroženi stanovnici Japana trebalo da se ponašaju u ovoj situaciji ili bilo ko da se nadje u sličnoj situaciji.

Neposredne mere zaštite od radijacije i radioaktivnog zračenja su sledeće:

 1. Izbegavati kontakt i blizinu radioaktivnog zračenja – skloniti se na bezbednu udaljenost
 2. Usled prisustva radioaktivnih čestica u vazduhu, izbegavati boravak na otvorenom i udisanje bez maske
 3. Tuširati se, kupati se i pokušati sprati radioaktivne čestice sa kose i tela u prvi mah
 4. Baciti odeću za koju se pretpostavlja da je možda došla u kontakt sa radioaktivnim česticama
 5. Namazati celo telo povidon jodom
 6. Uzeti oralno tablete kalijum joda
 7. Ne piti vodu iz vodovoda u zagadjenom području i ne tuširati se istom vodom
 8. Hraniti se vegetarijanski integralnim žitaricama
 9. Piti crni ili zeleni čaj kao preventivu od pojave efekata zračenja
 10. Piti samo flaširanu vodu u zagadjenom području
 11. Jesti tradicionalnu japansku miso supu – supa sa miso pastom
 12. Ne valjati se po travi u zagadjenom području ili području preko kojih je prešao radioaktivni oblak
 13. Ne jesti salatu, zelje, spanać i povrće iz područja preko kojeg je prošao radioaktivni oblak
 14. Jesti salatu od svežih algi ili variva sa algama
 15. Postiti i ne jesti do dolaska u bezbednu zonu, a i mesec dana posle ozračivanja biti na postu

Problem radijacije, gama zračenja i uopšte radioaktivnog zračenja je što se ne vidi, i što posledice nastupaju danima kasnije. Najviše pažnje treba posvetiti tome da se radioaktivne čestice ne unose u samo telo udisanjem kontaminiranog vazduha, kontaminiranom vodom iz vodovoda ili hranom koja je ozračena.

Iskustva iz Hirošime i Nagasakija je pokazalo na jednom slučaju sirotinjske bolnice, gde su pacijenti bili ozračeni kao i svi ostali, ali su u mnogo većem procentu preživeli, da su ljudi koji su se hranili integralnim pirinčom, miso supom i vegetarijanski, bolje prošli sa posledicama radijacije nego njihovi sugradjani koji su se normalno hranili.

Postoji verovanje da crni i zeleni čaj smanjuju delom uticaj zračenja. Kao i unos kalijum jod tableta. Povidon jodom se maže telo da se zaštiti od spoljneg zračenja i radioaktivnih čestica u vazduhu.

Golden Sweden Bitter za žene -gif 728x90

Postoje lekovi koji delimično daju rezultate kod pojave radijacione bolesti. To je slučaj kod lečenja ozračenih, gde se u terapiji vrši pre svega transplatacija koštane srži. Ove navedene mere se odnose na povećanu radijaciju ali ne i smrtonosnu radijaciju i velike doze zračenja. Slučaj kao u Černobilju je bio ekstreman, kao što bi to bila i nuklearna eksplozija.

Havarija u Fukušimi je manjeg obima kontaminacije i zračenja, ali zbog radioaktivnih isparenja dobar deo površine Japana i stanovništva će biti izložen povećanoj radioaktivnosti, koja nije trenutno smrtonosna, ali efekti takve radijacije se mogu manifestiovati godinama kasnije kroz pojavu niza genetskih poremećaja i oboljenja, tumora, kancera i disfunkcija organa.

Stoga, budite oprezni ako se nadjete pod udarom radioaktivnih čestica i jonizujućeg zračenja.

Molimo se da Japanci što pre saniraju posledice havarije.

. . .

Dokumentarni film o nuklearnoj havariji u Černobilu – Bitka za Černobil

The Battle of Chernobyl – Bitka za Černobil

12 komentara

 • Naš prijatelj je u vreme Černobila leteo kao stjuart avionima koji su prolazili kroz radioaktivne oblake. Njegova majka, po zanimanju farmaceut, dala mu je preporuke šta da radi da bi se zaštitio od radijacije tokom leta. Bio je jedini od putnika kod koga pri radiološkoj kontroli na engleskom aerodromu Hitrou nisu našli povećanu radioaktivnost, osim na satu i cipelama, zbog čega je bio dodatno ispitivan. Redovno se mazao tinkturom joda i uzimao jodne tablete.

  Isečak iz njegovog pisma prijatelju:

  “ … mogu reci da to sto je bilo tada relativno za mene, bilo je opravdano mom vrstom posla i aktuelnom Cernobilskom situacijom, kada sam ja morao da radim i letim (kao stjuart) uz takve uslove. Da te podsetim samo a ti onda pisi: postoje nekoliko metoda pre i posle (izlaganju radijaciji). Sustina (zaštite od radioaktivnosti) se dogadja posle kod dekontaminacije, eksterno i interno – pranje vodom; kosa i cipele imaju najvise radijacije. I Jod pilule koje se daju za dekontaminaciju od radijacije interno, a one se sastoje od joda i obicno jos nekog od hlorida koji drze tu vezu stabilnom. Drugo je indijski/ruski caj koji to efektivno radi, ja mislim putem tanina koji se vezu sa radijacijom i onda mokracom ili znojem isparavaju.

  Sto se tice prve preventivne varijante, koju sam ja koristio: tinkuru joda pred letove i mazao lice i vrat, i time efektivno omogucio da se taj topikalni jod veze sa radioaktivnoscu (iz atmosfere), radje nego moj prirodni jod u stitnoj zlezdi, koji posle unisti prvo stitnu zlezdu, i onda poremeti sve ostal hormonske sisteme. Posle, vremenom za nekoliko sati tada, jer je bilo toliko radioktivno, taj jod i ta zuckasto-braon boja bi skoro nestala sa moje koze, a u normalnim uslovima ta tinktura joda koja se koristi u medicini traje dosta dugo i ostaje tamna.

  Eto, kako vidis kratak opis metode preventivne zastite od radijacije, po mojoj pojavi i potomcima relativno uspesna metoda, u kreaciji moje pokojne majke farmaceuta.“

 • Zar ne treba vrijeme da jod ili namirnice koje koristimo prođu našim tijelom. Ovo me zbilje iznenađuje jer sam mislila da je nemoguće se iznutra zaštititi od zračenja već samo odijelom i sl. Nevjerojatno kako logično,a čovjek se sam ne bi sjetio ni zapitati što može učiniti za sebe.

 • Koliko priprema, zar nema neka kabanica ili odjeca dovoljno otporna ukoliko znamo da idemo u takav kraj? Istina je da postoje uvjerenja kako se sami možemo izliječiti i obraniti od svega ali ima i onih već narušenog zdravlja koji su osjetljiviji.

Ostavite komentar