Zlatko Šćepanović

* * *

Facebook svojim novim servisima i mogućnostima sistematski lomi blogovanje kao formu izražavanja. Sva je prilika da će vremenom ozbiljno potisnuti blog-ovanje isključivo ka face-ovanju, kako se čini posmatračima sa strane.

Za razliku od Facebook-a koji je opšta višesmerna platforma komunikacije, blog je negde usamljen medijum. U svakom slučaju sopstveni blog vi možete opremiti sa raznim dodacima ne bi li bio opštija forma komunikacije (Twitter, FB link, link ka socijalnim mrežama, alatke za medije, i slično), medjutim intezitet dešavanja koji se obavlja putem facebook naloga i mogućnosti koje pruža, svakako će iću u prilog Facebook-u a sve manje blogu.

Medjutim trenutno FB ima jednu veliku manu a blog prednost. FB je zatvoren za posetioce preko pretraživača i slučajne dolaske, jer morate biti konektovani sa nekim FB nalogom ili profilom da bi mu pristupili. S druge strane blog je uglavnom otvoren za sve internet putnike namernike. Tu je granica koja deli ta dva medija i ostavlja blog u životu.

Facebook je komunikativna platforma kojoj je samo nebo granica što se tiče razvoja. Sutra će sve u vašoj kući, počev od TV-a, frižidera, rerne, klima uredjaja i sigurnosnih kamera biti povezano sa vama putem vašeg FB naloga. Zatim, sva vaša dokumentacija, bankarski izveštaji, konekcije sa e-goverment site-ovima može biti na FB-u. S obzirom da vam FB osigurava privatnost i zaštitu podataka, to je sve lako izvodljivo. Blog nema tu praktičnu mogućnost iako je teorijski sve izvodljivo.

Trenutno razvoj FB-a ide korak po korak, po klasičnom poslovnom modelu „cedjenje suve drenovine“. Hoću reći da dozirano uvode nove usluge, uvek kalkulišući cost-benefit i ne žure se da korisnicima pruže sve ono što je i sada moguće, jer im nije isplativo. Uz to, Facebook troši mnogo struje i zahteva novu infrastrukturu i širokopojasni internet za buduće integracije ka kojima idu. Veći deo publike na internetu još uvek nema kvalitetnu infrastrukturu i mrežu za sve ono što im FB u budućnosti može i hoće pružiti.

Osnovna vrednost koju FB ima u odnosu na Blog je sistem povezivanja i dizajn same platforme, jer delom sadašnji a svakako budući FB nalog će biti potpuni multidimenzionalni i multimedijski alat za svakog pojedinca koji ima nalog na Facebook-u. Najprirodnije rešenje za blogere pak će biti da se blog samo integriše u vaš FB profil i da postane sastavni deo FB-a. To se i sada dešava agregiranjem sadržaja sa vašeg bloga na vaš FB, ali će u budućnosti sve to možda biti jedno.

Druga bitna prednost facebook-a u odnosu na blogove je izraženija interaktivnost medju posetiocima i medju komentatorima, da se tako izrazim. Mnogo više informacija teče kroz FB nego kroz blogove. I dvosmerne su u većoj meri nego kroz blogove, mada blog može da delom parira tome, ali samo delom. A informacije kojih ima više i koje su sadržajnije izazivaju vam više pažnje i želje da im se posvetite. U tom smislu, mnogo je više vremena dato na FB nego na blog.

I treće, kroz stvaranje i rad grupa na Facebook-u suštinski je odavno počelo svojevrsno blogovanje kroz Facebook. FB-u nedostaje samo da uvede foldere i arhive i da blogovi odu u istoriju.

Jedina suštinska mana FB-a je njegova zagušenost informacijama i ličnim stvarima, koje nisu u tolikoj meri prisutne na blogovima. Jer, na blogovima vi možete da iznosite vaše privatne stvari, i da obaveštavate javnost koja hoće da vas čita o vašim ličnim dogadjajima, mišljenjima, slikama, ali je sve to negde u masi manje, jednostavnije i fokusiranije. Na FB je to sve očiglednije i podrazumeva se, plus je pojačano žamorom vaših kontakata i njihovim informacijama.

I još jedna slabost koja može u budućnosti pogoditi Facebook su propisi o zaštiti privatnih podataka i copyright prava na sadržaje koji sada slobodno teku kroz platformu. Ne zaboravimo i sve učestaliju pozornost policije ka fejsovanju zbog mora prostitucije i bizarnosti koja se nudi putem fejsa i ataka pedofila na decu. Takodje, može se desiti da industrija zabave u tom delu „udari“ na Facebook kao što se delimično vežba na You Tube-u. No, ti problemi će pogoditi i blogove.

S druge strane, blogovi imaju jednu prednost koju FB u startu gubi. Blogovi mogu da steknu nezavisnu reputaciju, a FB ne može. FB nalog će uvek biti vezan za lik i delo svog osnivača i svega onoga što on nosi sa sobom na internetu, dok blog može da kreira sopstvenu reputaciju mimo karaktera jedne osobe. Jer, na svom blogu osoba držeći se jedne teme ili oblasti, ili više njih svejedno, može kvalitetom svog objavljivanja da stekne reputaciju koja nema mnogo veze sa njenim opštim karakterom, koji je vidljiviji na Facebook nalogu.

Na tom mestu leži velika prednost bloga, jer autor može na neki način da se sakrije iza. Da sakrije svoju ličnost, dok na FB-u to otpada, posebno ako hoćete da budete zanimljivi. U svakom slučaju, na oba medijuma ljudi manje više predstavljaju sebe onako kako bi želeli da ih drugi vide, ili kako oni osećaju da treba. Ujedno, vaši kontakti na FB vas dodatno profilišu, što je delimično istovetno tipu komentatora na blogovima. Tu svakako ima mnogo lažnog ili imaginativnog predstavljanja, bilo FB prijatelja ili blog komentatora a i samih autora.

I na kraju, da li će FB ukinuti blogovanje?

Neće. Kao što ni televizija nije ukinula radio, niti internet televiziju. Blogovi će opstati jer imaju jednu lepu prednost koja ih pored stvaranja reputacije ističe u odnosu na FB, a to je da blog može biti vaša javna biblioteka i ostava kvalitetnih stvari složenih po nekom redu. Blogovanje nosi sa sobom jedan kvalitet komunikacije koji se gubi u šumi informacija koje FB kreira u svojoj mreži. Može i FB to tehnički da postigne, da smesti niz kvalitetnih informacija u svoje foldere, ali će se to manje primetiti u masi raznih drugih trivijalnosti. Uz, to facebook nije stvoren zbog toga, zbog kolekcije kvaliteta, već zbog opšte zabave, razbibrige i dnevnog tračarenja.

. . .

httpv://www.youtube.com/watch?v=lB95KLmpLR4

. . .