Zlatko Šćepanović

 

Sani resort i sani beach hotel na poluostrvu Halkidiki u Severnoj Grčkoj


Bili smo na kraćemo odmoru u Grčkoj gde smo odseli u luksuznom resortu sa 5 zvezdica pod imenom Sani Resort i u istoimenom  Sani Beach Hotel-u, koji se nalazi na Halkidikiju. Lokacijski to odmaralište  dodje odmah desno kada udjete na prvi prst poluostrva Halkidikija, u jednoj velikoj uvali, nekih 70 km od Soluna.

Tim povodom napisao sam za TripAdvisor komentar i ocene hotela na engleskom a napisaću nešto i na srpskom u nastavku.

Prvo ide prikaz kritike na engleskom a zatim malo duže rasprava na srpskom.

. . .

Review and appraisal for the Sani Resort and Sani Beach hotel for the TripAdvisor

 Large and nice resort with a small capacity of facilities at the season, especially if you have children.

 – Bad:

Massive attack on the restaurant for the meal, you can get reservation for the lunch or dinner in the restaurants at Marine, small number of the showers, small indoor pool, noisy toilet, small rooms, many expensive things, very long distance in the sea for the swimming, indoor pool is forbiden for the children after 14 o clock.

 + Good:

Nice environment, long plazas, clean, in some areas luxury, space for walking and meditation, interesting places, correct food menu, oportunities for the children, Nespresso cafe at the room (but they will charge 2 euros for the one capsula)

 General conclusion:

Not good value for the money. Kindly but not friendly resort. Just for the East European tourists and low class European tourist which want a touch of luxury for non reasonably  price and don t know for the better.

————–

Pri polasku na Halkidiki i navedenu destinaciju dobili smo malo kisele reakcije od naših prijatelja koji su već bili tamo tipa: „Da, lepo je tamo ali … malo je skupo … i nije baš prijateljski za decu … gužva … i tako redom“.

No, to nas nije obeshrabrilo jer je sajt hotela obećavao. Uz neke putne peripetije (ostali smo tokom putovanja bez prijatelja koji su morali da se vrate u Beograd zbog toga što su im istekli pasoši za decu) ipak smo sa puno entuzijazma otišli u Sani resort. Prvi utisak, kada smo stigli je bio obećavajući i očaravajući.

Sad, da se razumemo valjano, Sani je skupa destinacija. I ne može da ga priušti veliki broj turista iz Srbije. Mi smo iskoristili jednu povoljnost i našli se tamo pred početak sezone. I baš zato što je skup, to me je nateralo da napišem generalno lošu kritiku na njegov račun, jer za te pare, Evropa je puna sjajnih i mnogo boljih destinacija.

Ne bih da prepričavam engleske rečenice iz gornjeg teksta, pa ću samo napisati ono glavno. Sani resort je ogroman kompleks, lepo uredjen i prostran. Ima puno prostora za šetnju i sadržaja koji su vam dostupni kada nije sezona, jer u sezoni je to opšta gužva i haos. Po dva dana unapred morate da rezervišete bilo koju uslugu i termin, jer je gostiju puno a infrastruktura mala.

Pretpostavljam da u sezoni u Sani resortu boravi oko 3 hiljade turista a možda i više. Imate samo 4 teniska terena, po jedan fudbalski, odbojkaški i košarkaški teren. Ima 8 malih restorana, u kojima se rezerviše mesto. Jedan servis za iznajmljivanje bicikla. Jedino čega ima dosta su spoljni bazeni i duge peščane plaže, koje su divne, imaju drveće, beli pesak, ležaljke i suncobrane, ali je ulazak u more razočaravajući jer je plićak jako jako dug. U sred resorta je i lepa marina za jahte bogatih i puna je brodova, lepo sredjena i čista. Zanimljiv je to detalj, kao i postojanje lepe i potpuno nove crkve, koja je doduše stalno bila zatvorena.

Cene u resortu su za naše prilike skupe i neopravdane. Espresso kafa je najeftinija 3 eura a pored bazena i ćitavih 4,2 eura, krofna je 2,2 eura, a obroci u nekoj taverni počinju od 12 eura pa na više, na primer, dok u nekoliko butika sa firmiranom robom bolje i da ne ulazite, jer je sve u stotinama eura. I na svakom koraku će vam se naplaćivati svaka sitnica, kao što su nama naplaćivali espresso kafu 2,5 eura koju smo sami pravili sa Nespresso aparatom u sobi. Bili smo oduševljeni kada nas je u sobi dočekao Nespresso aparata i kapsule sa kafom, isti onakav kakav imamo i u kući u Beogradu, ali smo zato na kraju pri check out i plaćanju računa bili zapanjeni kada smo videli da su nam i to naplatili. I inače, čim smo ušli u hotel i pored plaćene pola sume unapred uredno su na recepciji tražili da sve platimo unapred.

Ono što nas je takodje iznerviralo je da deca posle 14h sati ne mogu da koriste zatvoreni bazen, uz objašnjenje da njihova igra i graja ometa masaže i opuštanje dokonih mama koje su se u susednoj prostoriji tretirale raznim egzotičnim uljima i masažama. Da ne govorim o stampedu gladnih turista na švedski sto i borba da se zauzme uopšte sto a da ne govorim o čekanju u redu da se dobije par malih palačinki.Švedski sto je inače bio desetinama metara dug, bogat i pravo izobilje raznovrsne hrane. Bili smo oduševljeni njime, a ko i ne bi. Nismo imali problem uopšte da nahranimo decu, a ni sebe. Nekoliko vrsta riba, lignji, morskih plodova, grčkih specijaliteta, čak i jagnječe pečenje, mnoštvo salata, kuvanih jela, slatkiša, zaista izuzetan izbor.

Sobe su bile osrednje veličine, i imale su manju terasu sa pogledom na bazene i plažu, ali je u njima falilo prostora za odlaganje cipela i torbi, i nije bilo interneta u njoj. U kupatilu koje je bilo prostrano stalno je nešto šuštalo, neko oticanje vode, koje se čulo u sobi nije vam dopuštalo da mirno spavate. Bračni krevet je bio dovoljno prostrani imao sjajan jorgan, ali samo jedan, pa smo se supruga i ja cele noći natezali ko će ga više posedovati, jer smo kod kuće navikli da svako ima svoj jorgan ili ćebe. Rezervnu posteljinu nisu imali. Krevet za decu je bio jako neudoban, i to sam osetio jer sam jednu noć proveo na njemu.

Izbor kablovskih kanala je bio katastrofalan, reći ću samo da nisu imali ni jedan muzički kanala kao što je MTV, a ni dečiji kanal, kao ni sportski kanal, izuzev beskrajno dosadnog Eurosporta, neka verzija koja je samo prikazivala bilijar i klizanje na ledu. Tri ruska, 5 grčkih, 2 bugarska, 1 rumunski, CNN, Sky, Euronews, i još par bezveznih kanala i to je to. Druga katastrofa je nedostatak interneta po sobama. Bio je dostupan Wi Fi ali samo u varijanti da odete do recepcije, što je bilo dosta udaljeno od nas, 2 sprata i 300 metara hodnika.

I tako redom, i tako dalje. Ne mogu da grešim dušu i da ne kažem da je celokupan ambijent jako lep, da je vrlo prostrano i da vam dva puta dnevno menjaju peškire u sobi. Ima puno lepih detalja sa cvećem i mini vrtova. Osoblje je ljubazno i nije nestrpljivo, i kako smo saznali mahom su iz pribaltičkih zemalja i Rumunije, mada ima i Srba i Ukrajinaca. Mnogi će biti oduševljeni ambijentom i dodirom luksuza, posebno Srbi i istočnoevropljani koji nisu videli sveta i Evropu, ali moj zaključak oko Sani Resorta je jednostavan:

„Ljubazan hotel i resort ali ne i prijateljski. Ne dobijete vrednost za pare koje platite“

A platite dosta.

. . .