KAKO POVEĆATI BROJ POSETA NA BLOGU

Mali trikovi i velika pravila za povećanje posećenosti bloga. Kako privući posetioce i povećati broj poseta na blogu

Rast broja poseta na blogu

Svako ko počne da se bavi blogovanjem ili radom na webu priželjkuje jednu te istu stvar – veliku posećenost svog bloga – sajta. Pa zatim slavu i bogatstvo. Ili obrnuto, svejedno. To je i onako sve povezano. Postoje aktivnosti da se to postigne, na brži ili sporiji način slaganjem nekoliko bitnih kockica. I obično vam te načine neće reći stariji web profesionalci, jer su teškom mukom došli do njih. Potrebno je profesionalcu dosta znanja, vremena, rada i iskustva da bi došli do aktivnog znanja, a teško to mogu da naplate.

Skoro smo na webu pokušali da nadjemo članke „Kako da povećamo posetu na blogu (postanemo slavni i zaradimo velike pare)“. I našli smo takve tekstove, bili smo uporni. Sve je bilo jasno u poukama, nedostajale su samo male finese. A te finese čine veliku razliku, koju početnici mahom ne mogu da percepiraju. To je slučaj i sa ovim blogom, jer smo mi svi početnici na web-u i kao takvi napravili smo dosta promašaja i poneki pogodak. Ali smo sve vreme vredno učili. Stoga sada hoćemo da deo naučenog na sopstvenim greškama prenesemo na iste početnike kao što smo mi bili na početku priče. Ovaj tekst nije za profesionalce i one uspešne koji imaju velike posete, slavu i nešto uštedjevine od para koje su ostvarili na internetu. Tekst je namenjen laicima.

Iskustva su pre svega sa blogovanja na ovom blogu, Bašti Balkana. Iza bloga „Bašta Balkana“ stoji 2 godine rada sa blogovanjem i naporom da se povećaju posete. Od početka pa do danas kontinuirano rastemo sa brojem poseta iz meseca u mesec. Eksperimentisali smo na razne načine da vidimo šta i kako utiče na posetu, a i od starta smo imali dobru statistiku i analitiku dešavanja. Kao i pomoć Jelene Jovanović, alijas Miss Cybernaut, na čemu joj se toplo zahvaljujemo. Protekli boravak na internetu sam blog je po većini parametara smestio u zlatnu sredinu prve lige domaćih blogova. U odnosu na web magazine, u koje se donekle nekom podmitljivom matematikom možemo svrstati, tu smo u začelju druge lige, a u smislu foruma, ako neko pomisli da i tu spadamo, borimo se da iz četvrte Srpske lige udjemo treću. Ovo je naša lična kategorizacija i percepcija do čega smo došli analizom web neba. Možda na nekim listama to bude izgledalo drugačije, ali nije ni bitno. Blogovanje je autorima na ovom blogu hobi, te tako i nemamo nekih poslovnih ambicija, iako gledamo da pratimo i radimo sve što rade i mladi.

Nakon svega, došli smo do nekog malog iskustva koje bi podelili sa publikom, pa da krenemo redom:

1. Sadržaj bloga, komentari i polemike kao mehanizam povećanja poseta

Iako svi SEO i Web stručnjaci kao mantru pominju da treba imati kvalitetne sadržaje za bolju rangiranost na pretraživačima i samim tim bolju posetu, to jednostavno nije uvek tačno. Treba imati stalno nove sadržaje ali to nema veze sa kvalitetom. Zapravo, ono što smo mi naučili je da publika, na žalost, traži uglavnom bezvredne, trivijalne i prolazne sadržaje koji se vrte oko aktuelnih i taobloidnih tema: sex, estrada, politika, prizeman humor, bizarnosti, ogovaranja, najj nešto, i tako redom.

Kada god smo namerno pustili na ovom blogu neku temu koja je bila aktuelna i zapaljiva, svadjalački nastrojena i koja energizuje publiku na polemiku, poseta je dramatično rasla. Pametne, stručne i produhovljene teme ne privlače publiku, iako vam pomažu da steknete poštovanje zajednice i ličnu reputaciju. Stoga, ako ste od osoba kojima cilj opravdava svako sredstvo bacite se na svadje i polemike, budalaštine i zezanje, to će vam doneti posećenost. Stvarajte teme koje privlače komentare, jer i broj komentara i lajkova publici nešto govori. Kada posetioci vide da neki tekst ima jedan ili nijedan komentar, i malo lajkova, misle da je to nešto nezanimljivo i da nije vredno čitanja i preporučivanja. Ljudi na internetu su nestrpljivi i nemaju vremena da čitaju pomno, osim ako ih nešto ne „svrbi“. Uz to, mlada populacija na internetu je često vrlo napeta i želi da se te energije bunta reši kroz pražnjenje svadjom ili pak pukim zezanjem sa banalnostima. U svakom slučaju se prosečna publika kreće izmedju dva ekstremna stanja, love and hate, pa prvi zakon tržišta kaže „Ponudi potrošaču ono što želi„.

Naravoučenije: budite aktuelni i u skladu sa trendom u društvu i na internetu, ubacujte svadljive i polemične teme, naslove i slike, ili pak idite na niska zadovoljstva, zezanje, glupiranje i seksiranje, i privući ćete širu publiku. Pametna publika će vas ignorisati i prestaće da vas posećuje, ali koga to osim nas i još nekih ozbiljnih blogera još briga, jer su pametni posetioci ionako velika manjina posetilaca na internetu.

2. Ključne reči i SEO optimizacija blogova i sajtova za pretraživače

Zapanjujuće je koliko je domaći internet siromašan ključnim rečima za pretraživače. Jednostavno ima malo sadržaja i malo dobro optimizovanih sajtova i blogova. Više slučajno nego namerno, naš blog je uspeo da se nametne sa mnogo ključnih reči na Google-u, i jednog trenutka smo izbrojali 20-ak poznatih i ključnih reči koje su bile na prvoj strani Googla, odnosno u prvih 10 pogodaka. Na primer, iako se ne bavimo uredjenjem parkova i vrtova, kada otkucate na Google-u „baštovanstvo“, eto nas u prvih 10 pogodaka. To je posledica naše stalne aktivnosti na internetu.

Zahvaljujući dobro uradjenom zadatku sa ključnim rečima, naš blog Bašta Balkana sada ima više dolazaka preko pretraživača, nego direktnog „sletanja“ čitalaca. To nam govori da nemamo stalne i lojalne čitaoce, jer svega 30% posto njih nas kontinuirano prati i vraća nam se, ali imamo posećenost, pa ako biramo jare (lojalnost) ili pare (posete), odlučili smo se za ovo drugo, pošto nam se pokazalo da smo i pre godinu dana imali 30% lojalnih i tri puta manju posetu. Znači, kako dižemo posetu broj lojalnih ostaje konstanta, pa onda nemamo izbora nego da povećavamo broj dolazaka na naš blog. Najveći broj posetilaca zaluta na Baštu tražeći nešto, ali neki i otkriju da im je blog zanimljiv pa ostanu da nas prate. Ta mala lojalna trećina posetilaca koja nas redovno prati je ipak duplo više nego štampani tiraž nedeljnika Nin ili Vreme, na primer, što priznaćete nije loše.

Vezano za značaj ključne reči u tekstu ili tagovima su i sami naslovi, njihov koncept ispisa. Postoje i programi kao što su Market samurai, koji analiziraju vrednost reči u naslovu i optimizuju ga za pretraživače. Naravno, cela priča oko ključnih reči je kompleksna, i nije ovako jednostavno rešiva, jer ima ključnih reči koje su popularne i rangirane, pa ma koliko da ih stavljate u svoje tagove, one vas neće podići bliže vrhu kod pretraživača. U svakom slučaju suština je da stavljate one ključne reči koje „prepoznaju“ vaš tekst i koje pretraživači prepoznaju.

Toplo preporučujemo da ako već koristite Word Press platformu za blog da stavite na konzolu neki dobar Dodatak za SEO i tagovanje, koji će bolje od vas samih uraditi domaći zadatak sa ključnim rečima.

I da, nema potrebe da koristite engleske reči za tagovanje, jer su vam šanse minimalne da ćete sa njima biti primećeni na internetu. Bolje su domaće reči, jer kao što smo rekli, konkurencija je još uvek mala, verovali vi to ili ne.

Najviše šansi za proboj sa ključnim rečima imaju blogovi ili sajtovi koji su specijalizovani za neku oblast rada. Na primer otkucajte na Google-u reči „leglo labradora“ i pogledajte kako je naš blog u vrhu liste. O tome vam govorim, domaće internet  nebo je siromašno sa ključnim rečima.

3. Linkovanje sa drugim sajtovima i linkovanje vašeg sadržaja bloga

Poželjno je da budete linkovani sa drugim popularnim sajtovima i blogovima. To vam podiže Alexa rejting i neke druge parametre, mada ne bitno i Google Page Rank i index na Google-u. Mnogo je bitnije da se vaši članci i postovi putem linkova čitalaca prenose dalje, jer to Google pomno prati i indexira. Osim što dobijate tim putem na poseti preko drugih mesta na webu, to vam pomaže i da vas pretraživači više cene i više rangiraju na pogodcima, posebno ako imate puno backlink-ova, prenosa i reemitovanja.

Prvi deo priče, linkovanje sa drugim blogerima, možete uraditi sami i dovoljna je vaša dobra volja i malo volje prijatelja blogera. Drugi deo posla, linkovanje vašeg sadržaja, zavisi od onoga šta nudite publici i njihove želje da vas i vaše sadržaje podele sa ostalima. Vredi li vaš sadržaj potrošačima? O tome smo već diskutovali u tački jedan o sadržaju pisanja i objavljivanja napisanog.

Mi kao blog smo odmah u startu odlučili da damo sami sebi autogol, da se ne linkujemo uzajamno sa drugim blogerima ili blog agregatima. Razlog tome nisu oni, drugi blogeri, nego mi, i naša želja da nam dizajn naslovne strane ne bude prepunjen linkovima, kao i još par stvari koje smo hteli da izbegnemo. Posledice toga su da nismo u potpunosti integrisani u nacionalnu web zajednicu i blog community, no kako smo po godinama stariji a po prirodi stidljivi, to nam ne predstavlja toliki problem, ali definitivno umanjuje posećenost. Jer, linkovanjem i medjusobnim praćenjem sa drugim blogerima, vaša infrastruktura se uvećava. Kada niz drugih blogera počne da prenosi neki vaš članak ili sliku, i njihovi posetioci postaju vaši, makar na trenutak. Neki možda i ostanu trajno kod vas.

Linkujte se medjusobno, poboljšava vam se posećenost. Takodje, učestvujte u raspravama kod drugih popularnih blogova i ostavljajte u svom potpisu i avataru link ka vama. To vam neće doneti veliku posećenost ali ćete nekog novog upoznati sa vama i ko zna, možda vas zavoli. Ujedno vaš link se negde broji na Google-u. Priznajemo, to je težak rad, jer zahteva da pratite mnogo blogova i da komentarište, ali se isplati. Mi taj mali trik slabo koristimo, jer jednostavno nemamo vremena da pratimo blog zajednicu. Samo kada nam je neka tema zanimljiva i privuče nam pažnju mi svratimo na izabrani blog, i ako nas polemika povuče kažemo ponekad nešto, ali je to retkost. Jednom u dve nedelje, dok profi blogeri to rade par puta dnevno.

4. Socijalne mreže vam dižu posetu – Facebook, Twitter, Linkedin, My Space, Digg ..

Što imate više frendova na Facebook-u i followera preko Twittera, tim je veća šansa da vam posećenost bude veća. Stvarajte prijatelje i sledbenike na sve strane putem socijalnih mreža na koje ste uključeni. Za to vam treba mnogo i previše vremena, no isplati se, ako ste dokoni. Nemojte se pak razočarati kada shvatite da samo deo njih koji su vam frendovi aktivno isprati vaše objave i sadržaje, dok ostali spavaju. Recimo da je to par posto njih koji će reagovati na twitter poruku da pogledaju vaš novi i genijalni post koji objašnjava neobjašnjivo. Ljudi su zagušeni drugim porukama, i u toj šumi informacija vas ne primete uvek, ili ih ne interesuje vaša tema, ili ih tog trenutka ništa ne interesuje. Suština je ipak da ih skupljate i animirate da bi ti koji čitaju vaš članak ili gledaju sliku mogli ponekad da to aktivno prenesu dalje. I tako se kao paukova mreža širi vaš domet uticaja – reach.

Ujedno, vest se najlakše širi preko socijalnih mreža i najbrži efekti se dobijaju. To su mesta na kojima se generalno širi vaša publika, i vaši sledbenici i navijači. Na mrežama ih upoznajte kao i oni vas, i tu se stvaraju relacije, tako da ako imate vremena, tu su vam socijalne mreže na kojima treba biti prisutan; Reddit, Digg, Delicious, My space, Linkedin, Stumbleupon, Xing, Buzz i još mnoge druge. Samo da znate, to je proces koji je spor i traži krv, suze i znoj, osim ako niste zgodna devojka koja ima neko obećanje u sopstvenoj auri koja privlači prijatelje bumbare – upravo smo mi to uradili na našem FB nalogu.

Opet, Bašta Balkana blog je i taj domaći zadatak socijalizacije propustio da uradi na vreme, jer mi smo old timer ekipa i ne volimo tu vrstu komunikacije i trošenja dragocenog nam vremena. Zamara mnogo, mada je to većini mladje internet populacije zabavno da vise na Face-u ili šalju tvitove. Ali sve to na kraju krajeva i koristi kada su u pitanju posete, pa smo tek u zadnje vreme krenuli da stidljivo budemo prisutni na nekim socijalnim mrežama. Pre svega se radi o Facebook, Linkedin i Twitter-u, ostale mreže su van sfere našeg interesovanja a i van zanimanja domaće publike.

5. Blog top liste, blog agregati i re-emitovanje postova

Poželjno je da se nadjete na što više blog agregata i blog lista. Ništa vam to neće doneti u broju poseta, ali dobro zvuči. Neka se nadjete, ne „boli“. Mi smo se našli i na hrvatskim i na bosanskim blog agregatima, nismo videli više od par poseta dnevno sa tih portala ali nam dobro zvuči da smo regionalno prisutni. Tu i ne očekujte da vas neko može primetiti, jer je sve zagušeno desetinama i stotinama novih postova svakog dana.

Nemojte očekivati da publika samo čeka šta ćete vi objaviti. Posetioci su vrsta koja se generalno sporo pokreće i koje tek nešto stvarno zanimljivo i atraktivno u naslovu ili slici može da natera da dodju na vaš, mukom napisani članak.

Mnogo je bolje za vas ako se nadjete na news portalima ili vas re-emituje neki popularan i posećen sajt, jer je tu mogućnost da vam donesu veću posetu izvesnija. Ipak, ni tu se ne nadajte značajnim posetama, ali je dobro za vaše indeksiranje na pretraživačima. I delujete ubedeljivije. Mi se recimo nalazimo na Linkeri.com portalu, koji je sjajan primer kakvi sadržaji dominiraju na webu. Zato tamo i nemamo neki rejting po posetama, ali to više shvatamo kao misiju obrazovanja da budemo prisutni tamo, i da neki mladi posetilac možda nekada i pogleda naš članak i sajt. Nikad se ne zna.

Mi smo zahvaljujući kvalitetnim sadržajima, koji nisu copy-paste internet sadržaja prenesenih sa drugih sajtova, uspeli da se raširimo po celom regionu i da se nadjemo od Slovenije, pa preko Hrvatske, Bosne, do Crne Gore na ozbiljnim portalima, jer su njima trebali dodatni sadržaji, pa zašto da ne iskoriste naše mudrolije. To donosi našem blogu respekt zajednice i veći nam je društveni uticaj – social impact. Jedan od naših komentatora se šalio na naš račun rečima, da kada devojke čuju da si autor na Bašti Balkana, g… s… p…., desi se nešto. Iz pristojnosti prema našoj publici nećemo napisati šta se desi. No, za takav prodor u svest mladih devojaka morate da imate kontinuiran kvalitet, jer se to ne dešava našom voljom, već vas neko na internetu primeti, prati pa odluči da vas voli ili re-emituje dalje.

6. Baneri i ppc reklama za vaš blog i sajt

Ako hoćete da bacite pare, uložite bilo koju sumu u banere na internetu. Postavite banere na najposećenije forume i portale, neka budu što veći i brojite ovce, to jest posetioce. Ubrzo ćete zaspati, jer će proći sati dok ne stignete do broja 100. Baneri ne funkcionišu, ali u svakom slučaju ako možete da ih negde postavite besplatno, uradite to svakako. Mi smo to uradili na nekoliko prijateljskih sajtova kao što je to na primer popularna Nova Srpska Politička Misao. Čak smo zahvaljući prijatelju Ivanu Bevcu izašli i u magazinu City sa malim banerom. Lepa podrška za bolje prepoznavanje čitalaca šta je to Bašta Balkana.

Iz ove perspektive nama je savršeno jasno zašto je Google postao tako uspešna kompanija koja mnogo novca zaradjuje od marketinga i pretraživanja na webu, jer su stvorili mehanizam koji sami oni kontrolišu. To je poseban deo priče, ona finesa, koju će vam malo ko otkriti, a svodi se na to da angažujete Google, date im malo više para, a oni te sjajno promovišu. Naravno, ne govorimo tu o par stotina eura, nego o par stotina hiljada ili par miliona eura vrednosti takve kampanje. Za sitne pare oni neće da korumpiraju svoj sistem.

PPC ili pay per click reklame su daleko efikasnije od banera, i garantovano vam povećavaju posetu, tačno za onoliko koliko ste platili. Medjutim, ppc oglasi funkcionišu po onoj narodnoj „drži vodu dok majstori ne odu“. Hoću reći, isporuče vam obećani rezultat, ali posle toga je mali efekat, jer čim prestane kampanja, prestaju i posete da vam dolaze. I jako je mali broj onih koji će vam se dovedeni ppc oglasom vratiti nazad na blog ili sajt.

Još na početku naše karijere bloga smo imali jednonedeljnu kampanju sa ppc oglasom koju nam je omogućio E Target. Bilo je fantastično dok je trajalo, nevidjen broj dnevnih poseta, posle završetka kampanje se sve mahom vratilo na staro. Doduše, priznajemo bilo je nekih malih produžujućih efekata i bio je povećan broj backlinkova. U svakom slučaju ppc oglase toplo preporučujemo ako imate prodajne aktivnosti na webu. Za to su stvarno odlični.

 

7. Generatori poseta i jedinstvenih posetilaca

U razvijenom svetu postoje agencije koje vam nude za neki iznos para garantovani broj jedinstvenih poseta. Recimo 5000 unique visitora za 30 US. Sjajna stvar. Platiš i već si popularan. Ceo koncept funkcioniše kao low budget ppc mehanizam, jer se svodi na promociju tvog sajta na stotine povezanih sajtova u vidu malog kontekstualnog oglasa.

Mi smo kao poklon dobili od jednog američkog provajdera Revisitors bonus od 500 poseta. Isprobali smo i videli da mu je trebalo 30+ dana da njegova mreža skupi 500 posetilaca po Americi za blog koji se zove Bašta Balkana, što je i razumljivo, koga u Americi interesuje blog Bašta Balkana.

Istraživali smo malo to polje pa smo se pitali, možemo li to da primenimo na Srbiju, da naš oglas distribuiraju kroz ex YU region. Ne može, nemaju sajtove koji pokrivaju ovaj region. Pokrivaju Evropu i Rusiju, ali ne i Srbiju. Mi smo kao zemlja van svih ozbiljnih mapa, marketinga i novca na webu, pa nam ni ta usluga suštinski nije dostupna. Odnosno, dostupna je kroz ppc oglase, ali je skupo za hobi blogere kao što smo mi.

Drugi način da masovno podignete posetu na vaš sajt je niz prevara sa automatskim kliktanjem na vaš sajt. Nadjete neku hakersku ekipu, koja projektuje automatsko posećivanje sa nekih virtuelnih lokacija po svetu i vama posećenost raste, dok vas Google ne prepozna i ne banuje. Potpuno bezvezna stvar koju koriste napaljeni klinci, jer je sve u tome bezvredno. Takav slučaj možete videti kod blogova koji imaju dobru posetu i visoko su na listama posećenosti a neaktivni su po par meseci ili godina.

Sličan slučaj virtuelne posete je i kada vam se spameri celog sveta zakače za sajt pa vas obasipaju bizarnim komentarima tipa  „OMG its fantastic“, „Great job“, „It is amazing good, i will link it“. Srećom, na Word Press platformi postoji anti spam zaštita Akismet koja je vrlo efikasna i koja po našoj evidenciji 99,1% spamova uspešno prepozna i smesti u folder za Neželjene komentare odakle ih jednostavno dezintegrišemo.

Jedna od omiljenih tehnika svih početnika su spam pisma i cirkularna obaveštenja kada počnu sa blogovanje, To je u redu za prvobitnu objavu prijateljima da postojite. Posle toga postaju zamor za sve i zajednica vas počne ignorisati i stavljati u spam box. Zbog toga su izmišljeni alati kao Feed burner, da posetioci sami mogu da biraju koga će pratiti. Dobar je servis, elegantan, ali malo korišćen od strane publike. U svakom slučaju ga instalirajte na blog. Prijavite se na naš blog preko Feed burner-a.

8. Finese koje će vam privući posete na blog

Sve ono što smo napisali u prethodnom delu slaganja kockica za dobijanje veće posete je web klasika, i svaki iole iskusniji web warior to zna. I primenjuje ili ne primenjuje, kao što je to naš slučaj. Ostaju one finese, koje stvaraju razliku izmedju majstora i kalfe.

One zavise i od toga kakvi su vam ciljevi i kakva vam je strategija na internetu, šta hoćete da postignete i kako. Mi smo se na primer odlučili za spor ali temeljan rezultat, iako na internetu ništa ne može da traje dugo ako prestane da funkcioniše. Pošto se nigde ne žurimo, i nije nam bitna sama posećenost koliko social impact, celokupan dizajn i smisao bloga je podešen na produženu vremensku dimenziju. U tom smislu, mi biramo ponekad teme i sadržaje koji će popunjavati naš fond ključnih reči. Dodajemo ono čega nemamo, ili ojačavamo one teme koje su nam anker dobre posete preko pretraživača. Pogledajte kako je rangiran naš blog na ključnu reč „Švedska grančica„, bolje nego proizvodjač iste.

Iz statistike smo na primer videli da nam je broj lojalnih čitalaca uvek isti, u procentualnom smislu, što smo već pomenuli ranije. Znači, kroz veliki obim poseta ide i veći broj lojalnih čitalaca. Uz to, kroz probe i pokušaje došli smo do zaključka da nam dnevno objavljivanje članaka ništa posebno ne donosi, samo stvara žurbu, jer stalni posetioci dolaze jednom do tri puta nedeljno.  Znači, prilagodi ritam objavljivanja postova stalnim posetiocima, jer su oni tvoji evandjelisti.

Analizirali smo teme koje su čitane, one koje su komentarisane i one koje nisu ni jedno ni drugo. Ako bismo se držali samo tema koje nam najviše donose poseta i komentara, brzo bi postali tabloid i niko nas ne bi poštovao i ne bi trajali. Stoga, nauštrb većih poseta držiš se kvaliteta sadržaja i objavljuješ više dobrih stvari a manje „popularnog junk-a sa weba„.

Kao i komentari i diskusija. Pratiš komentare na blogu i stvaraš atmosferu u samoj diskusiji. Ako se kao blog otvoriš za otvorenu svadju i vredjanje, privući ćeš kavgadžije i atmosferu kao u drumskoj kafani, pa moraš kao moderator da paziš na to da imaš pristojan rečnik komunikacije medju polemičarima. A uvek se nadje po koji ostrašćeni, koji ako nadje plodno tlo za hate, dovede i svoju ekipu hate entuzijasta. Sama svadja i tuča u polemici oko neke teme stvaraju veći broj poseta, jer je naš narod povodljiv za niskim strastima i obračunima, ali ti to stvara jednu naelektrisanu atmosferu i banalnost zbog čega te pametni i smireni čitaoci napuštaju. To mi nismo dozvolili, iako smo vrlo liberalni i ne cenzurišemo komentare.

Jedna od posebno značajnih finesa je istrajnost u radu. Staneš li malo sa radom, i napraviš li duži prekid, čarolija nestaje, svi te zaboravljaju. Neki od trenutno popularnih mladalačkih i zez sajtova, kada bi prestali sa emitovanjem novih sadržaja, za dva meseca bi bili zaboravljeni kao da nikada nisu ni postojali. U tom smislu je istranjost presudna. Kao i opšta atmosfera bloga, korisnost, zanimljivost, otvorenost, lični image, slike, dizajn, funkcije, itd.

To su sve neke finese. Njihova važnost vam postaje jasna vremenom, i do njih dolazite sami praksom. Mogu značajno da pomognu i pouke stručnjaka koji su sve to prošli, ali dok ne prodjete sami proces i ne osetite sve to na svojoj koži, ne vredi.

Rad je stvorio dobrog blogera.

. . .

Zlatko Šćepanović