Redakcija Bloga

 

Postoji li elitna škola u Srbiji ili je to samo naziv za samoreklamiranje škola

Šta zahetva savremeno obrazovanje i kako treba da izgled elitna škola

gimnazija

Postoji li elitna škola u Srbiji? Generacije u srednjim godinama su postale vrlo svesne da se obrazovanje njihove dece dramatično promenilo u zadnjih 20 godina, i po njihovom mišljenju, ne u pozitivnom smeru.

Sve je manje discipline po školama, manje se uči, gradivo je manje kompleksno, deca i nastavnici su više orijentisani na igru i relacije u odeljenju bez sukoba nego na rad i podizanje sposobnosti dece, njihove kreativnosti i opšteg znanja.

U proseku, kvalitet školovanja i prosečni rezultati koje naša deca postižu u školama već dve decenije unazad su u padu i stagnaciji. Komercijalizacija školstva je u tranziciji, i sigurno je da u sledećih 10-ak godina nećemo imati elitne privatne škole, jer se u nove privatne škole privlače roditelji koji imaju novca, a u našoj zemlji, ti koji imaju novca, biznismeni, estradni junaci, sportisti, mahom nemaju zahtev da njihova deca budu „mučena“ u školama koje ih pritiskaju na rad i disciplinu. Elitna škola nije trend u Srbiji danas.

Zato u Srbiji nema vrhunskih i elitnih škola, ni privatnih ni državnih. Neko će pomenuti da je od državnih škola Matematičku gimnaziju elitna škola i još par škola koje mogu pretendovati na takvu kvalifikaciju elitne škole kao što su Dr Vladislav Ribnikar u Beogradu, odnosno privatna osnovna i srednja škola Rudjer Bošković iz Beograda, medjutim i pored mnogo boljeg rada u tim ustanovama od proseka, njihova infrastruktura nije na nivou savremenih zahteva elitnih škola.

Nema na primer u Srbiji nijedna hrišćanska elitna škola, što je zapanjujući rezultat, jer u bilo kojoj drugoj zemlji postoje vrhunske obrazovne ustanove pod upravom Crkve. Setite se samo švajcarskih ili francuskih liceja i saomstana, nemačkih, austrijskih ili italijanskih hrišćanskih škola i akademija. A mi imamo Gimnaziju u Sremskim Karlovcima, takozvanu Karlovačku gimnaziju koja je imala izuzetnu istoriju koju samo treba obnoviti.

Nadamo se da će se to promeniti. U medjuvremenu, pogledajte svakako jedan sjajan animirani film na temu savremene edukacije i promene paradigme obrazovanja. Ne morate mnogo znati engleski da bi shvatili film u celosti. Izvanredan je.

. . .

Changing Education Paradigms – Promena paradigme obrazovanja

. . .

Sa Ted konferencije prenosimo vam i govor Ken Robinson-a o toma kako škole ubijaju kreativnost kod dece. Pogledajte i taj snimak na donjem linku.

Imate i prevod na srpski koji možete aktivirati u opciji Subtitle available in:  biranjem Srpskog jezika pri gledanju snimka:

https://essays.edubirdie.com/blog/ken-robinson-how-schools-kill-creativity

.