Aleksandar Parezanović

* * *

.

Egipatska Revolucija i šta posle arapskog proleća …

.

Počeo je Ramazan u Egiptu (ili, Ramadan, kako domaći kažu), što je u njihove živote unelo malu sezonsku promenu. Ovaj Ramazan je, ipak, nešto drugačiji, jer im je doneo i početak suđenja Hosniju Mubaraku, čoveku i porodici koja je ovde vladala preko 40 godina.

Sigurno je da tu niko od domaćih ne može biti ravnodušan, jer su mnogi Egipćani voleli Hosnija, neki su ga mrzeli, neki ga nisu voleli, ali su se plašili toga da neki novi gazda tek treba da krade ili da se okoristi.

Mnogi su se Hosnija plašili, neki su se plašili mogućeg krvoprolića i rata, pa su trpeli, ali sada, kada je nečiji, verovatno režirani „spontani demokratski talas“ (arapsko proleće) protutnjao kroz Egipat i još pet, šest zemalja suseda, Egipćani su sve, samo ne ravnodušni.

Kako bi i bili ? Većini je deda bio mlad kada je Hosni postao predsednik, tata se pod Hosnijevom upravom rodio, školovao, zaljubljivao, ženio i izrodio decu, a i neka od te dece su pod Hosnijem dobila svoju decu … Hosni je uvek bio na TV ekranu, po njemu su trgovi imena dobijali, a ako su postojala dva trga, jedan se zvao Hosni 1, a drugi Hosni 2. Bio je na slikama u učionicama, iznad školske table ili učiteljicine stolice, a sada je, kao ostareli osamdesetogodišnjak opet na televiziji, ali kao optuženi u sudnici.

Posle Tita ( koji je vladao kraće od Hosnija ) je pisalo „Posle Tita, Tito“ (na italijanskom u Novigradu „Dopo Tito, Tito“, nekako drugačije na mađarskom, albanskom….) a onda su došli Titići i porasturali to Titovo „večito delo“.

Šta li će uraditi Hosnijevi naslednici, koji će doći posle jesenjih parlamentarnih izbora, kakvi li će to biti kandidati u zemlji gde partija i opozicije nije ni bilo ?

Neće im biti lako da prebrode sve moguće zamke.

. . .

Egipatska revolucija – pregled dogadjaja i scene sa ulica Kaira

httpv://www.youtube.com/watch?v=-HGfFyqJMrk

.