Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Kultura Muzika

Pevačica

Драгана Милићевић Ђорђевић

* * *

 

ПЕВАЧИЦА

 

Зграбила је микрофон. Бина је била њена. Људи су јој се дивили. Гледали су у њу као у биће са друге планете. Све оно што јој је природа ускратила певачица је купила. Глас је био у другом плану.

Шоу је почео.

Викала је, скакала и трескала. Дрека – аплауз, дрмање – аплауз. А онда је на реду био највећи међу свим хитовима:

„Наша веза ни на шта не личи, узми ауто и низ брдо пичи …

Свако хоће кармин да ми скине ја бих твоју руку да ме дирне …

Нећу да ме пипају са стране, мени фале твоје слатке мане …”

Творац песме је чувени Alexandro. Народ га лако упамтио. Ноћ пошто је постао познат, одржао је своју прву конференцију за штампу. Под теретом славе, сав мамуран и важан, изашао је пред медије и погледао их као да ће нешто важно да им каже. А онда подригнуо и задремао. Сензација је учинила своје …

Када је певачица показала све што је имала, људи су могли мирно да се врате одакле су и дошли.

.

Kratka priča iz zbirke najboljih kratkih priča IK Alma za 2009-u godinu – „Kuće u vazduhu”

.

Napomena Redakcije: Popularna srpska pevačica i umetnica Jelena Karleuša, njena slika i video klip nemaju nikakve veze sa sadržinom teksta. Uzeli smo je više kao ilustraciju pevačice koja je sve suprotno od napisanog, koja se svojim primerom bori da Srbija postane bolje mesto za život, i da imamo lepšu, moralniju i vaspitaniju decu, jer kao što znate Jelena Karleuša je dobra majka, uz to socijalno angažovana na zaštiti marginalnih manjina i ljudskih prava, svojevrsna je gej ikona, promoter je zaštite životinja, i cenjena je kao kolumnistkinja i mislilac kod dela javnosti. Nadamo se da razumete zašto je našla mesto u ovoj priči.

. . .

Jelena Karleusa – Manijak

httpv://www.youtube.com/watch?v=fnIZkRcaJ54

4 komentara

 • Radije bih da je napisana tema npr. Uticaj muzike na duhovni razvitak čoveka (ujedno na razvitak svesti i ekonomije) jednog podneblja i šire.
  Tada bi se moglo diskutovati o važnosti odredjenih kvaliteta muzike i njenog uiticaja na sveukupni razvitak. Jer, muzika je jedan od veoma važnih činioca u razvitku svesti ali i ekonomije.
  Tek posle sagledavanja važnosti muzike i njenog uticaja na razvitak čoveka mogle bi se doticati pojedine vrste i žanrovi.
  U suštini, izbor muzike koja se sluša veoma je važan kako u životu pojedinca tako u okviru porodice ali i društva. Muzičko obrazovanje bi pre svega trebalo da sadrži umeće prepoznavanja muzike koja smiruje, inspiriše, motiviše i uzdiže pojedinca ka sagledavanju veličanstvenije strane života te negovanje i življenje na sunčanoj strani ulice.
  Od ovakvih napisa ne vdim kakvu korist ima ovaj blog i njegovi posetioci.
  Suštinski, svaka vrsta muzike ima svoje mesto i ulogu u životu čovečanstva. Medjutim, ispravno obrazovanje bi pomoglo ljudima da se lakše izvuku iz one vrste muzike koja slama, razdire, obara i satire ono uzdignuto i plemenito u čoveku.
  Najčešće se ne trebamo mnogo boriti za lepši svet u kojem živimo. Mnogo je bolje ako ga ispravno umemo živeti. Mnogi se počnu boriti za lepši i pravedniji svet tek pošto su svojim ponašanjem taj isti svet oko sebe urušili mnogo više nego što ga mogu urediti.

  Neznam da li se bivši profesor na fakultetu zvaše Racin ili slično ali on je jednom izneo na Tv da su u Letnjoj školi slikanja u okolini Zaječara vršili eksperiment. Deset dana su slikarima pustali muziku različitih autora. Desetog dana su pustali muziku Betovena i tada su slikari pokazali najveću inspirativnost i kreativnost.
  Svakako da nije znao pa ni objašnjavao odakle ovakav uticaj muzike na čoveka a još manje o važnosti umeća izbora i negovanja muzike na nivou nacije (ispravnije rečeno države) kako bi se dao doprinos da država krene uzvišenijim putem na svim poljima života.

 • Mislim da je ironija ovog teksta, slike i videa potpuno očigledna.

  I meni se dopada cela konstrukcija, nekako plastično i realistično dočarava silikonsku pevačicu i njenu misaonu i vizuelnu poruku.

  Neki moji ortaci iz muzičke industrije su mi pričali kako to izgleda snimanje pesama sa njom, to je horor, jer ona nema pojma sa pevanjem, i sve pesme koje objavljuje su čist digitalni zvuk, lepljen od slogova njenog hrapavog mjaukanja, obradjen od producenata u studiu. Al, i neko ko nema pojma o muzici i pevanju to voli.

 • Taman tako Tomo!
  Jok, neka je još ubače u „Najveće filozofe svijeta“.
  Daj autorko, nemoj nam pričati o kvaziborcima za nešto, kvazimisliocima i kvaziumjetnicima. Znamo kako funkcionišu lobiji-plate ti kao estradnoj umjetnici ili političaru i sl. da pričaš o NATO-u, gej populaciji i uz malo glume ispadne sve kao da si srčano pogođen. I frontmen U2 je „borac za ljudska prava“, pa mu se sad sudi zbog pronevjere grdnih miliona.
  Ja uopšte ne shvatam je li tekst dvosmislen ili se autorka stvarno šali sa nama o ovakvim kreaturama?!
  Kada u najmanju ruku Karleuša bude četvrtina Madone, onda će se moći nazvati stvaraocem umjetničkim. Kako ona to neće biti na prostoru ne Srbije nego Balkana ni za 30 godina, sva ostala priča u istoriji značajnih umjetnika u zemlji ili regionu je završena.

Ostavite komentar