Redakcija Bloga

* * *

 

U srpskom slikarstvu, sem gorostasnog Milana Konjovića, teško je naći slikara koji je prirodi prilazio sa takvim strahopoštovanjem kao što je to činio Sava Stojkov. I dok je Konjović svoj odnos prema prirodi potvrdjivao gotovo zaljubljenički, strasno, predajući se slikanju pejzaža kao nekoj paganskoj, čulnoj svečanosti, Sava Stojkov ostaje pred prirodom do kraja tih i krotak.

Pod neprestanim čudima prirode, Stojkov kao neki drevan monaški ikonopisac smerno beleži vidjeno, ali to čini sa nekom posebnom uzdržljivosti, koja na ovim njegovim slikama dočarava i jednu naglašeno poetsku crtu, koja podseća na tiho muziciranje što dopire iz daljine. Iako Stojkov mahom slika seoski svet, na njegovim platnima nema ni traga nekoj oporosti, nema nasilja prema prirodi, nema bilo kakve socijalne napetosti, već je sve podredjeno čežnjivo postizanju jedne više harmonije.

Dejan Medaković

. . .

Današnji tekst posvećujemo gospodinu Savi Stojkovu, legendarnom slikaru iz Sombora. Posetili smo Galeriju Preparandije i njegov atelje u u Somboru, gde je stalna postavka njegovih slika i trenutno postavljena izložba „Vode“. Očarani smo bili velikim slikama, mislimo da je u portretima i u velikim formatima neverovatan.

Nismo pak imali sreće da se i susretnemo sa gospodinom Stojkovim, koji i danas, u 87-oj godini života neumorno radi i stvara svoje bajkovite slike. Na hiljade slika je Sava Stojkov stvorio svojom magičnom četkicom i u mnoge domove uneo svetlost i život.

Iako samouk, u prvo vreme nazivan i naivac i svrstavan u naivnu umetnost, Sava Stojkov je svojom energijom, toplinom i veštinom uspeo da se nametne kao jedan od najvećih živih slikara Srbije, a svrstava se i medju 100 najznačajnijih slikara današnjice. Sam o sebi kaže da slika naivni realizam. Tih, nenametljiv, dobroćudan i vredan, stvarao je slike sa pitomom kompozicijom, šarmantne i pune života, zbog čega je stekao veliku popularnost kod publike širom sveta.

I uvek ćete u njegovim slikama pronaći nekoliko stvari koje su njegov kredo: pozitivna svetlost koji proističe iz srca, pravoslavni duh i životna snaga prirode.

Njegovi sugradjani ga vole i cene. Svakodnevno ga vide kako prolazi centrom grada, idući ka galeriji i svom ateljeu, noseći često platno za slikanje pod miškom. Vole ga zato što je neposredan, kulturan, fin, nenametljiv. Otvoren, srdačan i pozitivan, tako daleko od snobizma i egoizma koji često krasi vrhunske umetnike.

Svestan sebe i svog porekla, svog grada i ravnice, nikada nije težio da ide dalje i više, već je skromno svojim slikama proslavljao svoj zavičaj, i iz te skromnosti narastao do ljudske i umetničke gromade.

Specijalnost Save Stojkova su pejzaži i portreti. Ne zna se gde je bolji. I dok gledajući njegove pitome pejzaže pomislite da mu je teško nacrtati lik, odjednom vas iznenadi neki od njegovih portreta, koji na ivici hiper realizma, samo što ne sidju iz slika u stvaran život, sa životnošću koje nose. Do sada je uradio preko 2500 portreta.

Ističemo portret Patrijarha Pavla, koji i dajemo na kraju ovog teksta. Slikar gospodin Sava Stojkov je nosilac ordena Svetog Save, najviše odličje koje dodeljuje Srpska Pravoslavna Crkva.

Za sam kraj priče o slikaru i oplemenjivaču duše, Savi Stojkovu, reč dajemo njemu samom u TV emisiji „Plavi krug“ koju je Radio Televizija Vojvodine snimila i emitovala njemu u čast. On govori bolje o sebi od bilo kojih drugih kritičara.

Osmotrite samo njegove oči koje se stalno smeju i žar koji nosi u njima. Oči koje nećete zaboraviti. Jer u njima je živa svetlost i puna životnost jednog srećnog dečaka.

. . .

Sava Stojkov – Bajkovit pogled na ravnicu  .. 1

httpv://www.youtube.com/watch?v=zrxlQZ7sgpg&NR=1

.

Sava Stojkov – Bajkovit pogled na ravnicu .. 2

httpv://www.youtube.com/watch?v=kRObtbRPer4&feature=related

.

Sava Stojkov – Bajkovit pogled na ravnicu .. 3

httpv://www.youtube.com/watch?v=ny85rO8St4s&feature=related

. . .