HIRURGIJA ZA LEPO

Nakon sto i pet godina postojanja postavlja se pitanje – estetska hirurgija: da ili ne?

.

U vremenu u kome živimo i radimo, različiti uticaji sa strane, kao što su: trendovi modernog zapadnog sveta, popularne ličnosti iz javnog života, estradni umetnici, televizijske zvezde, manekenke i manekeni, modni kreatori, vladari i vladarke, i sve one osobe koje mnogo vode računa o svom spoljašnjem izgledu, stalno nameću pitanje našeg izgleda. Naravno da dilema uvek postoji.

Plastična hirurgija, rekonstruktivna i estetska hirurgija

Plastična hirurgija kao jedna od najstarijih hirurških grana, je ta pomoću koje se mnoge stvari mogu promeniti, ali treba imati realna očekivanja i ne preterivati u svojim zahtevima. Njen pun naziv je plastična, rekonstruktivna i estetska hirurgija.

Polje rada plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije je izuzetno široko. Obuhvata korekcije urodjenih anomalija (nedostataka), lečenje različitih stečenih deformiteta i defekata, rekonstrukcije nakon uklanjanja tumora i gubitka mekih tkiva, lečenje opekotina, saniranje ratnih rana, rad u oblasti mikrohirurgije, i naravno u oblasti estetske hirurgije. Odgovor na pitanje iz naslova, ¨Estetska hirurgija: da ili ne?¨, uvek će biti: DA.

Do XX veka plastična hirurgija je u osnovi bila rekonstruktivna. Sir Harold Delf Gillies (britanski otolaringolog, značajno je doprineo razvoju plastične hirurgije u XX veku) je jednom prilikom rekao: “Rekonstruktivna hirurgija je pokušaj vraćanja osobe u normalu, a estetska hirurgija je pokušaj prestizanja normalnog“.

Postavlja se pitanje šta je to normalno kada je u pitanju plastična hirurgija?

Postoje antropometrijske dimenzije koje govore o pravilnostima i proporcijama, što sve zajedno doprinosi skladnosti nečijeg izgleda. Medjutim, vrlo često se dešava da ono što plastični hirurzi primete kao nepravilnost, nije ono što pacijentu smeta, i nije ono što pacijent smatra da je nepravilno i što želi da se promeni. Neki principi pravilnosti koji su postavljeni još u XVI veku, ostali su i do današnjih dana. Leonardo da Vinči je izuzetno mnogo proučavao anatomiju čovečijeg tela, a naročito lica, kao i njegove proporcije. Različitim merenjima skeleta mnogih likova i figura doprineo je postavci “božanskih proporcija“, koje danas čine osnovu slikanja u umetničkim školama, a njegov “savršeni četvorougao“ u predelu profila lica se još uvek primenjuje u plastičnoj hirurgiji.

Estetska hirurgija danas čini deo plastične hirurgije kome je posvećena velika pažnja, kako od strane pacijenata, tako i hirurga. Mnogobrojne operativne procedure doprinose lepšem izgledu jedne osobe. Lepota ne poseduje univerzalne kriterijume i razlikuje se od podneblja do podneblja. Ono što je za nas lepo, za nekoga nije, i obrnuto.

Tako je na scenu XX veka, sa razvojem modernog industrijskog društva punog poslovnog nadmetanja i želje za prestižom, nastupila estetska hirurgija. Prvi put je objavljen članak o estetskoj hirurgiji 1906.god. Američki hirurg Miller objavio članak pod naslovom: “Ekscizija kesi sličnih nabora kože sa regije oko očiju “ (excisio-isecanje).

U ovoj 2011. godini bi smo mogli proslaviti sto petu godinu postojanja estetske hirurgije. Hirurške metode se menjaju i osavremenjavaju, aparati usavršavaju, a ljudi? Ljudi ostaju isti, sa svim svojim dobrim i lošim osobinama, kao i svojim željama. Neophodno je uskladiti svoje želje i mogućnosti hirurga, naći meru, biti realan i ne očekivati čuda.

Estetska hirurgija nije i ne treba da bude privilegija bogatih. Jedne od najlepših žena ovoga sveta, Brazilke, mnogo pažnje posvećuju estetskoj hirurgiji, iako znamo da Brazil kao zemlja nije jedna od najbogatijih, već suprotno. Estetska hirurgija ne treba da se povezuje sa ličnostima s početka teksta. Ona je u službi svim osobama koje nešto žele da promene, koje su u mogućnosti da to učine, i koje će se posle toga osećati bolje i zadovoljnije. Ukoliko se sve ovo ispuni, onda će odgovor na pitanje iz naslova, ¨Estetska hirurgija: da ili ne?¨ uvek biti: DA.

Mr Sc. Med. Dr Svetlana Vesanović

Specijalistička ordinacija plastične i rekonstruktivne hirurgije Vesanović Dr Svetlana

Vračar, 11000 Beograd   Tel: 065 5167 660