ETNO MAKEDONIJA

Dragan Dautovski kvartet je grupa koja na najbolji način predstavlja ono što se zove makedonska etno muzika

Šetajući po Balkanu nailazite na nestvarne predele, zanimljive ljude i skriveni kvalitet. Danas smo se zaustavili u Makedoniji da upoznamo kvartet Dragana Dautovskog.

makedonska etno muzika dragan dautovski kvartet

Svojevremeno smo pre nekoliko godina čuli jedan sjajan album Dragana Dautovskog „Original Macedonian Folk Music“ sa obradama starih i tradicionalnih makedonskih pesama. Bilo je to sjajno iznenadjenje. Odlični muzičari, kvalitetno izvodjenje i svetski aranžmani za etno pesme. Pravi world music album.

Dragan Dautovski kvartet je porodična muzička grupa, osnovana 2000-e godina koja svira i peva etno i ambijentalnu muziku na tradicionalnim instrumentima. Jedan od instrumenata koje gospodion Dragan koristi, kugla sa tri rupe, star je preko 5000 godina, i nadjen je od strane arheologa. Kopiju instrumenta Dragan koristi na javnim koncertima i na njemu svira, iako instrument ima samo tri tona.

Dragan Dautovski (1957) je svestran muzičar koji svira mnoštvo instrumenata, ujedno i profesor na katedri za tradicionalne instrumente i mnogo radi na promociji i čuvanju korena etno i tradicionalne muzike u Makedoniji. Istražuje, stvara, reafirmiše stare instrumente kao što su gajde, tamnbure, frule i stari zvuk. Za svako poštovanje i podršku.

Od tada pratimo rad Dragana Dautovskog i radujemo se svakom njegovom novom izvodjenju.

Vreme je i da vi saznate za njega.

. . .

Dragan Dautovski kvartet – Uči me majko karaj me

. . .

Dragan Dautovski – Love secret

. . .

Dragan Dautovski – Moja Makedonija

. . .

Dragan Dautovski – Balkan

. . .