KNJIGA O VINU

Najbolje knjige o vinima kod nas koje možete kupiti. Knjige za ljubitelje vina i one koji to žele da postanu

.

Da bismo uživanje u vinu postavili na pravo mesto potrebno je da saznamo neke stvari o ovom piću.

Potrudio sam se da Vam predstavim nešto od literature koja je prisutna u našim krajevima a koja prikazuje razne aspekte kulture vina. Tu su vinski regioni Srbije i Hrvatske, osnove o vinu, sortama grožđa i vrstama vina, osnovni pojmovi o vinogradarstvu kao i kako treba čuvati vina.

Najbolje knjige o vinima kod nas u prodavnicama knjiga

Svaka knjiga nosi određeni pečat i uvek poneko novo znanje čak i za one koji se bave vinima.

Vino za neupućene

Novo, ažurirano i dopunjeno izdanje našeg bestselera! Ovaj pregledan i jasan vodič zaobilazi snobovski pristup i opisuje šta je aktuelno, šta nije i šta ima novo u svetu vina. Obrađeno je mnogo toga – od dobro poznatih i novih vinarskih regiona, preko uparivanja vina s hranom, do pravljenja kolekcija i čuvanja vina. Nazdravimo zabavnom, opuštenom istraživanju vina i uživanju u njemu!

Knjiga takođe sadrži detaljan pregled dobrih srpskih vinarija i vina, te manifestacija koje se održavaju u čast vina u Srbiji. Navedeni su i časopisi i bilteni o vinima, kao i korisne domaće Web lokacije koje se bave tematikom vina.

Izdavač: Mikroknjiga

Velika knjiga o vinu

Velika knjiga o vinu praktičan je vodič pun merodavnih saveta nagrađivane britanske novinarke i somelijerke Džoane Sajmon koja govori o izboru, čuvanju, posluživanju i degustaciji vina. Knjiga istražuje više od 90 sorti grožđa i detaljno opisuje dug put od jednog grozda u vinogradima, preko buradi u vinskim podrumima do čaša u rukama ljubitelja vina. Za dobre poznavaoce vina, ali i za one koji tek ulaze u čudesni svet uživanja u dobrom vinu.

Za kućnu bibioteku ili kao efektan poklon.

Izdavač: Profil knjiga

Top 50 vinarija EX-YU

Tokom četvorogodišnjeg intenzivnog praćenja promena u vinskom svetu,  shvatili smo da je za ozbiljniju promociju vinarstva našeg regiona neophodan organizovan, zajednički nastup vinara iz svih šest zemalja. I ne samo vinara, već svih aktera vinskog sveta. Iz te činjenice proistekla je ideja da bi trebalo izraditi vodič o regijama, vinarima i vinima našeg podneblja, koji bi ljubiteljima vina u svetu u pravom svetlu predstavio ono što se ovde radi.

A rezultat te ideje jeste knjiga Top 50 vinarija ex-Yu, u kojoj magazin Wine Style predstavlja najbolje vinarije iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije, po svom izboru.

Izdavač: WineStyle.

Vinari Srbije.

Knjiga Vinari Srbije specijalno je izdanje časopisa Caffe&Bar i jedina knjiga takve vrste koja se može naći na našem tržištu. Naime, novinari Caffe&Bara imali su priliku da prate i pišu o tome šta se dešavalo sa velikim državnim preduzećima koja su se bavila masovnom proizvodnjom vina kao i kako su se borile za opstanak male srpske vinarije osnovane devedesetih godina prošlog veka …

Izdavač: Caffe&Bar

Vina Hrvatske

Raznolikost klime, reljefa i zemljišta čak i na malim udaljenostima u Hrvatskoj stvaraju dobre preduslove za uzgoj različitih sorti i vinograda. Kako u takvim uslovima uzgojiti dobro grožđe i od njega napraviti dobro vino, bili su podsticaji za pisanje ove knjige.

Osnovni pojmovi iz vinogradarstva i vinarstva, najvažnije vinske sorte koje se uzgajaju u Hrvatskoj te stotinjak najboljih vinara obrađene su teme.

Izdavač: Profil.

Opšte vinogradarstvo

Opšte vinogradarstvo, je zajedničko izdanje Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i Zadužbine Hilandara, nastalo kao plod uspešne saradnje na obnovi hilandarskog imanja.

Pokojni profesor Nakalamić je učestvovao u postavljanju projekta podizanja novog vinograda i vinarije a njegov mlađi kolega i kooautor knjige, prof. Marković je nastavio, da kao stručni saradnik, veoma aktivno učestvuje u projektima razvoja vinogradarstvai celokupne manastirske ekonomije.

Zadužbina je pomogla izdavanje ovog vrednog i nezaobilaznog univerzitetskog udžbenika u znak zahvalnosti za požrtvovan rad fakultetskih stručnjaka i sa željom da naši studenti dobiju zaista kvalitetno izdanje koje će im pomoći u studiranju.

Izdavač: Manastir Hilandar.

Iskusni podrumar

Uputstvo kako se podrum drži, nova i stara vina čuvaju, i kako treba da se prave razna veštačka vina, pića od razna bilja, korenja i plodova i druga delikatna vodena pića, madžuni radi rashlađenja, razne rakije, likeri, šerbet i sirće.

Izdavač: Lento.

VINO A – Ž.

“Koje ćete vino piti?“ Tako započinju mnoga druženja, a ne retko se razgovor o vinu nastavlja i razvija do nadasve zanimljivih pojedinosti. Poznavanje vina, tog drevnog čovekovog pratioca, postalo je delom opšte kulture i načina života.

Oni koji zaista žele uživati u vinu, otkrivati nove vinske doživljaje i deliti to s dragim osobama, žele o vinu znati što više.

Izdavač: Naklada Zadro

Više o kulturi vina, sortama groždja, domaćim i stranim vinima možete saznati na sajtu za domaće ljubitelje vina Wine Hedonism

Kako se vino pravi – Tradicionalan način pripreme vina, Francuska

. . .