Nauka Preporuka Zdravlje

Plastična hirurgija i pitanja za plastičnog hirurga: ožiljci, veliki nos, uši, dojke …

Mr sc. med. Dr Svetlana Vesanović


Plastična hirurgija i 15 pitanja za plastičnog hirurga

 

Plastična hirurgija je u modi. Sve više mladih devojaka pre punoletstva želi da ide na estetske operacije. Zapanjuje i broj roditelja koji podržavaju svoju decu u odlukama da se ide na estetski zahvat, čak i kada to znači ograničavanje ili trajno gubljenje odredjene funkcije tela, kao što je dojenje. Zabrinjavajuće je i opsednutost mladih devojaka savršenim izgledom, zbog čega se gube svi kriterijumi, i u mladim godinama počinju estetski zahvati koji su nekada bili rezervisani samo za starije – zatezanje lica, srdjivanje kapaka, botoks, mezoterapija lica. Zbog toga smo postavili plastičnom hirurgu 15 jednostavnih pitanja i dobili jednostavne i poučne odgovore.

 

Plastična hirurgija i Adriana Lima top model Victoria secret Šta je plastična hirurgija?

Posebna hirurška grana, čiji pun naziv glasi: plastična, rekonstruktivna i estetska hirurgija.

.

Čime se plastična hirurgija bavi?

Bavi se operativnim lečenjem urodjenih mana kod dece (npr. rascep usnice i nepca – u narodu poznat kao ¨zečja usna¨, urodjeni nedostatak ušne školjke, klempave uši, mane drugih delova glave, šaka, polnih organa i dr.).

Bavi se rekonstrukcijom gubitka kože i drugih mekih tkiva (mišića, masnog tkiva, tetiva, živaca i dr.), kao i kosti (u predelu lica, lobanje i šake) nastalih nakon povreda (u miru i u ratu) ili uklanjanja tumora.

Bavi se lečenjem opekotina (u našoj zemlji, a u razvijenim zemljama to rade i lekari drugih specijalnosti).

Bavi se korekcijom estetskih nedostataka kod osoba koje nisu zadovoljne izgledom svog lica i tela.

.

Plastična hirurgija je najmladja hirurška grana, zar ne?

Ne, nije najmladja. Najstarija je. Pisana dokumenta nadjena u Indiji govore da plastična hirurgija postoji od šestog ili sedmog veka pre nove ere, kada je opisana rekonstrukcija nosa i ušne školjke.

.

Kada treba operisati ¨zečju usnu¨?

Mišljenja stručnjaka su podeljena. Ako postoji rascep i usnice i nepca, najčešće prihvatljivo vreme za operaciju usnice je peti mesec života ako je beba zdrava; dok je 15-i mesec života vreme kada treba operisati nepce, jer deca počinju da govore sa 18 meseci i treba im to omogućiti.

.

Kada treba operisati klempave uši?    

Najbolje pre polaska u školu, radi bolje socijalizacije deteta. Ranije nije preporučljivo, jer deca od 6 godina lepo saradjuju sa hirurgom, tako da je operaciju moguće izvesti u lokalnoj anesteziji. Mogu se operisati i kasnije u svakom uzrastu.

.

Kada treba operisati nos, zbog otežanog disanja?

Zbog otežanog disanja, operiše se nosna pregrada. Operaciju izvodi otorinolaringolog, ne pre 18-e godine života, a u izuzetno ozbiljnim situacijama može se učiniti i ranije.

.

Kada treba operisati nos, ako je disanje dobro, ali postoji grba?

Zbog grbe, operiše se nosna piramida. Operaciju izvodi plastični hirurg, nikada pre 18-e godine života.

.   

Kada treba operisati nos, ako je loše disanje, a postoji i grba?

Prema hirurškim klasičnim pravilima, potrebno je prvo operisati nosnu pregradu, sačekati odredjeni vremenski period, pa potom operisati nosnu piramidu. Ovo je naročito važno kod izraženih devijacija nosne pregrade.

.

Kada se mogu vršiti kozmetički tretmani lica posle operacije nosa?

Tretmane lica nikada ne treba raditi u prvih 6 sedmica posle operacije nosa, jer se tokom tretmana može poremetiti položaj nosne piramide, i pokvariti rad hirurga. Plastična hirurgija je u tom smislu vrlo jasna i odredjena.

.

Kada zatezati kožu lica?

plastična hirurgija i pitanja za plastičnog hirurga adriana-limaOperacija koja nosi naziv facelifting (¨podizanje lica¨, ¨peglanje bora¨) izvodi se kada je koža lica veoma opuštena, i najčešće posle 45-50-te godine života. Do tada različite procedure iz oblasti kozmetologije mogu održavati tonus kože lica zadovoljavajućim.

.

Kada operisati male grudi?

Preporuka je da povećanje grudi, odnosno ugradnju silikonskih implantata, ne treba raditi pre radjanja dece i dojenja, već posle. Plastična hirurgija i hirurg treba da vode računa o ženi i njenim biloškim svojstvima da bude dobra majka koja doji svoje dete.

.

Kada operisati velike grudi?

Smanjenje grudi ne treba raditi pre radjanja dece i dojenja, već posle, osim u izuzetnim situacijama. I to je isto etičko pitanje kojim plastična hirurgija pored psihologije treba da se bavi.

.

Kada povećavati usne i koliko?

Povećanje usana treba da bude umereno, koriguje se asimetrija i diskretno naglašava prirodan oblik. Ako je gornja usna izrazito tanka, a donja normalne debljine, povećava se samo gornja, tako da izgleda prirodno i u skladu sa donjom usnom. Osoba mora biti punoletna, da zna šta hoće, sa realnim očekivanjima od plastične hirurgije i života.

.

Da li se liposukcijom može trajno rešiti problem viška težine?

Ne može. Liposukcijom se može ukloniti dosta masnog tkiva. Ako pacijent nastavi da se nepravilno hrani, preostale masne ćelije će se uvećati, i kilogrami vratiti. Zato se treba pravilno hraniti i povećati fizičku aktivnost nakon operacije. Plastična hirurgija menja oblik tela ali ne i karakter osobe i njene navike.

.

Da li se plastični hirurzi podvrgavaju estetskim operacijama?

Retko.

. . .

Pitanja za plastičnog hirurga se mogu postaviti i na adresu: Specijalistička ordinacija plastične i rekonstruktivne hirurgije Vesanović Dr Svetlana

Mutapova 40, 11000 Beograd   Tel: 065 5167 660

7 komentara

 • Postovanje,
  U avgustu mesecu ove god.sam operisala ispod leve potkolenice nastalu malu promenu na plasticno-rekonstruktivnoj hirurgiji. Mikroopis nakon operacije: materijal je belicasto zuckast cvrst cvoric ocahuren, ogranicen, a duzeg promera je 1.7cm. Gradjen je od guste mase fibroblasta I fibrocita, te kolagenih vlakana koji stvaraju vrtloge I snopove, a vecim delom su I hijalinizirana. Izmedju kolagenih vlakana I nakupina fibroblasta nalaze se I sitni stisnuti kapilari sa prominentnim stanicama endotela. I histoloski cvoric deluje ogranicen I ocahuren, a u materijalu odstranjene promene nalazi se vezivo I masno tkivo sa delom promene koja odgovara dermatofibromu, ali promena deluje u ovom isecku odstranjenj u celosti.
  Interesuje me mogucnost povratka iste promene I da li ce ostati jace vidljiv oziljak? Koristim sredstvo protiv nestajanja oziljaka. Ako moze odg.na mail. Lep pozdrav

 • Posle hirurske ekscizije uvek ostaje oziljak, manji ili veci, normalan ili abnormalan. Hirurska ekscizija ne moze biti bez oziljka. Uobicajeno je da se po zarastanju i potpunom formiranju epitela, koriste razliciti preparati kao sto su Contratubex, Dermatix, cak i u manjoj kolicini i kortikosteroidi, ako postoje naznake formiranja hipertroficnog ili keloidnog oziljka. Primena svih preparata je uvek pod kontrolom lekara, najcesce hirurga koji je radio intervenciju. zato vas savetujem da se obratite svom hirurgu za preporuku o postoperativnom tretiranju vaseg oziljka. Srdacan pozdrav, dr Svetlana Vesanovic

 • Postovanje,
  pre 24 dana sam operisala nos,radila rhinoplasticu i septoplasticu..disanje mi je sada odlicno ali me brine estetika..naime posle 5-6 dana po povlacenju otoka uocila sam sa jedne strane nosa kao kvrzicu…doktor mi je rekao da se stvorio pokozni oziljak i da ce proci za 2 meseca..mene jako brine da li ce to uopste proci i da li se to moze otkloniti drugom operacijom?Koliko razmak vremenski mora da bude izmedju zahvata?
  Hvala na odgovoru

 • Neposredno posle estetske operacije nosa zaostaje otok tkiva u trajanju od oko dva meseca, a nekada i duže. Tako da se definitivan izgled nosa objektivno može očekivati nakon par meseci. Potrebno je redovno praćenje „kvržice“ sa kontrolama kod vašeg hirurga. Kada postoje manje promene, može doći do njihove regresije tokom vremena.
  Postoje konzervativne i hirurške metode smanjenja i/ili uklanjanja potkožnog ožiljka. Vreme izvodjenja metoda je različito, u zavisnosti od izbora. Druga operativna procedura, ako je reč o estetskoj operaciji nosa, se ne sprovodi pre jedne do dve godine od prve intervencije.
  Srdačan pozdrav, dr Svetlana Vesanovic

 • Hvala na odgovoru…ostaje mi da cekam…a da li moze da se na neki nacin tretira da se ubrza proces ozdravljenja tog tkiva?Da li se mogu raditi fizicke vjezbe zbog tog otoka?
  Puno pozdrava

 • Posle estetske operacije nosa u okviru koje su radjene lateralne i medijalne osteotomije, neophodno je cuvati nosnu piramidu oko 6 sedmica dok kosti u potpunosti ne zarastu. S toga, potrebno je biti vrlo pažljiv tokom izvodjenja vezbi. Srdačan pozdrav, dr Svetlana Vesanovic

Ostavite komentar