Mr sc. med. Dr Svetlana Vesanović


Plastična hirurgija i 15 pitanja za plastičnog hirurga

 

Plastična hirurgija je u modi. Sve više mladih devojaka pre punoletstva želi da ide na estetske operacije. Zapanjuje i broj roditelja koji podržavaju svoju decu u odlukama da se ide na estetski zahvat, čak i kada to znači ograničavanje ili trajno gubljenje odredjene funkcije tela, kao što je dojenje. Zabrinjavajuće je i opsednutost mladih devojaka savršenim izgledom, zbog čega se gube svi kriterijumi, i u mladim godinama počinju estetski zahvati koji su nekada bili rezervisani samo za starije – zatezanje lica, srdjivanje kapaka, botoks, mezoterapija lica. Zbog toga smo postavili plastičnom hirurgu 15 jednostavnih pitanja i dobili jednostavne i poučne odgovore.

 

Plastična hirurgija i Adriana Lima top model Victoria secret

Šta je plastična hirurgija?

Posebna hirurška grana, čiji pun naziv glasi: plastična, rekonstruktivna i estetska hirurgija.

.

Čime se plastična hirurgija bavi?

Bavi se operativnim lečenjem urodjenih mana kod dece (npr. rascep usnice i nepca – u narodu poznat kao ¨zečja usna¨, urodjeni nedostatak ušne školjke, klempave uši, mane drugih delova glave, šaka, polnih organa i dr.).

Bavi se rekonstrukcijom gubitka kože i drugih mekih tkiva (mišića, masnog tkiva, tetiva, živaca i dr.), kao i kosti (u predelu lica, lobanje i šake) nastalih nakon povreda (u miru i u ratu) ili uklanjanja tumora.

Bavi se lečenjem opekotina (u našoj zemlji, a u razvijenim zemljama to rade i lekari drugih specijalnosti).

Bavi se korekcijom estetskih nedostataka kod osoba koje nisu zadovoljne izgledom svog lica i tela.

.

Plastična hirurgija je najmladja hirurška grana, zar ne?

Ne, nije najmladja. Najstarija je. Pisana dokumenta nadjena u Indiji govore da plastična hirurgija postoji od šestog ili sedmog veka pre nove ere, kada je opisana rekonstrukcija nosa i ušne školjke.

.

Kada treba operisati ¨zečju usnu¨?

Mišljenja stručnjaka su podeljena. Ako postoji rascep i usnice i nepca, najčešće prihvatljivo vreme za operaciju usnice je peti mesec života ako je beba zdrava; dok je 15-i mesec života vreme kada treba operisati nepce, jer deca počinju da govore sa 18 meseci i treba im to omogućiti.

.

Kada treba operisati klempave uši?    

Najbolje pre polaska u školu, radi bolje socijalizacije deteta. Ranije nije preporučljivo, jer deca od 6 godina lepo saradjuju sa hirurgom, tako da je operaciju moguće izvesti u lokalnoj anesteziji. Mogu se operisati i kasnije u svakom uzrastu.

.

Kada treba operisati nos, zbog otežanog disanja?

Zbog otežanog disanja, operiše se nosna pregrada. Operaciju izvodi otorinolaringolog, ne pre 18-e godine života, a u izuzetno ozbiljnim situacijama može se učiniti i ranije.

.

Kada treba operisati nos, ako je disanje dobro, ali postoji grba?

Zbog grbe, operiše se nosna piramida. Operaciju izvodi plastični hirurg, nikada pre 18-e godine života.

.   

Kada treba operisati nos, ako je loše disanje, a postoji i grba?

Prema hirurškim klasičnim pravilima, potrebno je prvo operisati nosnu pregradu, sačekati odredjeni vremenski period, pa potom operisati nosnu piramidu. Ovo je naročito važno kod izraženih devijacija nosne pregrade.

.

Kada se mogu vršiti kozmetički tretmani lica posle operacije nosa?

Tretmane lica nikada ne treba raditi u prvih 6 sedmica posle operacije nosa, jer se tokom tretmana može poremetiti položaj nosne piramide, i pokvariti rad hirurga. Plastična hirurgija je u tom smislu vrlo jasna i odredjena.

.

Kada zatezati kožu lica?

plastična hirurgija i pitanja za plastičnog hirurga adriana-limaOperacija koja nosi naziv facelifting (¨podizanje lica¨, ¨peglanje bora¨) izvodi se kada je koža lica veoma opuštena, i najčešće posle 45-50-te godine života. Do tada različite procedure iz oblasti kozmetologije mogu održavati tonus kože lica zadovoljavajućim.

.

Kada operisati male grudi?

Preporuka je da povećanje grudi, odnosno ugradnju silikonskih implantata, ne treba raditi pre radjanja dece i dojenja, već posle. Plastična hirurgija i hirurg treba da vode računa o ženi i njenim biloškim svojstvima da bude dobra majka koja doji svoje dete.

.

Kada operisati velike grudi?

Smanjenje grudi ne treba raditi pre radjanja dece i dojenja, već posle, osim u izuzetnim situacijama. I to je isto etičko pitanje kojim plastična hirurgija pored psihologije treba da se bavi.

.

Kada povećavati usne i koliko?

Povećanje usana treba da bude umereno, koriguje se asimetrija i diskretno naglašava prirodan oblik. Ako je gornja usna izrazito tanka, a donja normalne debljine, povećava se samo gornja, tako da izgleda prirodno i u skladu sa donjom usnom. Osoba mora biti punoletna, da zna šta hoće, sa realnim očekivanjima od plastične hirurgije i života.

.

Da li se liposukcijom može trajno rešiti problem viška težine?

Ne može. Liposukcijom se može ukloniti dosta masnog tkiva. Ako pacijent nastavi da se nepravilno hrani, preostale masne ćelije će se uvećati, i kilogrami vratiti. Zato se treba pravilno hraniti i povećati fizičku aktivnost nakon operacije. Plastična hirurgija menja oblik tela ali ne i karakter osobe i njene navike.

.

Da li se plastični hirurzi podvrgavaju estetskim operacijama?

Retko.

. . .

Pitanja za plastičnog hirurga se mogu postaviti i na adresu: Specijalistička ordinacija plastične i rekonstruktivne hirurgije Vesanović Dr Svetlana

Mutapova 40, 11000 Beograd   Tel: 065 5167 660