Filmski kritičar

* * *

 

Nemi pozdrav šake u crnoj rukavici koji je promenio svet

 

Podsetili bismo se jednog gesta koji je uzdrmao svet 1968-e godine. Gest koji je bio toliko revolucionaran, snažan i jak, da je izazvao planetarno komešanje. Odigrao se u Meksiku Sitiju na Olimpijskim igrama.

Dvojica američkih atletičara, trkača sprintera na 200 metara, prvi i treći u finalu, na ceremoniji dobijanja Olimpijske medalje su izašli obučeni u crno i u crnim rukavicama podigli po jednu ruku, u maniru pozdrava američkih Crnih pantera, organizacije inspirisane crnačkim liderom Martin Luter King-om, koji se borio protiv rasizma i tražio pružanje istovetnih prava crncima u Americi.

Tommie Smith i John Carlos su svojim gestom uzdrmali tadašnji svet i Ameriku.

Veličinu i ljudskost celoj priči daje i drugoplasirani u trci, australijanac i belac Peter Norman, koji im je pomogao u njihovoj manifestaciji i koji ih je javno podržao iskazujući solidarnost sa pravima crnaca, zbog čega je bio sankcionisan od strane Australijskog društva. Norman im je suštinski doprinos dao i u nastupu. Jer, plan je bio da oba crna atletičara imaju crne rukavice na rukama, medjutim Carlos je zaboravio svoj par u svlačionici. Australijanac im je sugerisao da podele postojeće rukavice, te stoga jedan drži podignutu desnu ruku a drugi podignutu levu ruku. Film o njima i o poruci koju su poslali svetu je u čast Pitera Normana i američkih atletičara snimio njegov nećak Mat Norman.

Gest američkih atletičara je izazvao snažnu društvenu reakciju širom sveta. Postao je ikona i gest koji je počeo da se ponavlja na mnogim drugim mestima. Atletičari su kažnjeni izbacivanjem iz američkog atletskog tima ali su pokrenuli lavinu društvenih reformi koje su promenile na bolje život njihovih crnih sugradjana.

Zapamćene su reči Smita koji je povodom svog čuvenog pozdrava izjavio:

„Ako pobedima, ja sam Amerikanac, ali ne crni Amerikanac. Ali ako uradim nešto loše, onda će oni reći da sam Crnac. Mi smo crni i mi smo ponosni što smo crnci. Crna Amerika će razumeti šta smo mi uradili noćas.“

Svaka čast na hrabrosti svoj trojici! Znali su da će biti sankcionisani od tadašnjeg društva ali su ipak to učinili. Svaka čast i na odgovoru njihove crne i bele braće u Americi. Promenili su svet! Zajedno!

U njihovu čast i u spomen hrabrosti. solidarnosti i ljudskosti koju su sva trojica iskazali, ove subote preporučujemo dokumentarni film „Salute“ snimljen o svemu tome.

http://www.salutethemovie.com/

. . .

Salute – dokumentarni film, movie by Matt Norman

httpv://www.youtube.com/watch?v=k9NsN0ybTec&feature=related

.