EVRO OPREDELJENJE

Na putu ka svetloj budućnosti zemlje samo stoje oni – evro mislioci, bilo da je u pitanju evrofanatik ili evroskeptik. Ko su ti ljudi i šta oni misle?

 

Misao se naša menja iz dana u dan. A tek iz meseca u mesec ili nakon mnogo godina. Setite se samo prošlih godina i kome smo davali podršku i u koga smo verovali. A oni nas izneverili, kažemo mi sebi, pa sad mislimo drugačije.

A nije tako. Nikada nije ni bilo tako da su oni ili one ideje koje sada odbacujemo bile drugačije, one su uvek iste, nego smo mi drugačije mislili. I oni su uvek bili isti, nije ih ništa promenilo, samo ih mi nismo prepoznavali.

Evroskeptik ili Evrofanatik pitanje je sad

Znajući to, svaka organizacija, zajednica, imperija ili država ima jedan te isti zadatak, da nas nauči da mislimo, da usvojimo njeno mišljenje, za koje smatra da je ispravno. Tako će biti zauvek, vodiće se borba za tvoje mišljenje, da se oblikuje, dizajnira i zarobi tako da misliš da je ono tvoje a ne tudje, i da za to mišljenje pogineš.

Srbi i Hrvati se sada zabavljaju dvema mislima, dal u Evropu ili ne, a ne o tome da se sami poprave, opoštene, slože i urazume. Danas pišemo o tome i o ljudima koji vole ta ekstremna mišljenja. Koji žive tudje kao svoje ideje. I koji se bore za njih na štetu ostalih.

Evroskeptik

Evroskeptici su vaše komšije sa sela, koje žive na selu ili na obodu velikog grada, u predgradjima života. Oni su onaj pronicljiv, lukav, podvorički komšija koji uvek glasa za vlast i u vlasti je. On, Evroskeptik, zna da je svuda neka prevara i da su svi prevaranti baš kao i on sam. Lično iskustvo ga je tome naučilo. I nikome ne veruje, i ni sa kim neće da ima posla, do li sa samim sobom i sa djavolom. Pod uslovom da mu djavo pomogne da prevari prvog komšiju ili zaradi nešto na mufte.

On je prevalio svašta  preko glave, realno stoji na zemlji i ne dotiču ga ni kultura, ni umetnost, ni velike ideje. Samo ga vlast interesuje. I novac i materijalno bogatstvo, koje uspešno skuplja kao hrčak. Taj je video velike pljačke od svojih, u nekima je i učestvovao, pa sa pravom smatra da će samo još veći lopovi doći iz Evrope. Prozreo je on odavno njihove namere.

E pa ako će da se pljačka i dalje, neka to budu makar njegovi, rodjaci, komšije, drugari. Jer, kome je koja druga država dobroga donela? Pa naši smo, ne? On će odmah izvući sijaset zaključaka zašto oni, Evropljani, hoće da uzmu Srbiju ili Hrvatsku pod sebe, jer to su sve planovi Austro Ugara i Nemaca da osvoje jugoistok u zaveri sa svetskim bankarima Jevrejima, kojima je samo eksploatacija bitna. A tu je naravno i Rimska kurija koja samo glede preko našeg plota granice ne bi li Srbe pokrstila a Hrvate italijanizirala. Zna on to, odavno, i njega belosvetski prevaranti neće prevariti. Video je on njihove namere čim je prvi put stupio u banku.

A uostalom šta nama Evropa može dobro doneti, možda pedere, kučiće, mačiće, neke glupe i pokvarene propise, osiguranja, kredite, takse i poreze. To je Evropa, samo gleda da te utegne i steže dok roptaš. Gomila pravila da bi te udavila. I sputala tvoju slobodu i nezavisni duh. I ta Evropa, ostala je bez duše, jer joj ništa nije više sveto, samo gleda kako da te ograniči, ne smeš više ni pod svojim drvetom da se olakšaš, kuče ne smeš ni da šutneš a ženu i dete ne smeš ni da mrko pogledaš. Odmah će da te hapse! Toga bre nije bilo ni za zuluma janičara. Kod Turaka si makar davao danak i bio miran i slobodan u svojoj prćiji, sada oće svi da te nešto nadgledaju, monitoruju, da ti daju preduslove i uslove koje će da ispunjavaš.

Zna on da postoji samo „u se i u svoje kljuse“, da će prvi komšija odmah da ga prevari a kamoli tamo neki svetski hohštapleri i belosvetske bitange. Ni sa domaćima nije lako, al bar znaš ko su, isto smeće ko i svi ostali. A oni tamo europljani su svi nekako nalickani, ispeglani, voskirani, govore nekim stranskim jezikom, prave se stalno pametni, ništa ih ne razumeš. I ne osećaš ih, ki automati su, nisu ljudi. Vanzemaljci. Izem ti takav život i takvu vlast.

I ta Evropa uopšte nije pravedna, ni poštena, sve se združili sa našim dušmanima, pa nas samo kecaju. Ne treba nam takav gazda, bolje da sami budemo na svom, pa kud puklo da puklo. Makar znam ko me potkrada, vara i zavitlava, to su moje bitange, a ne da za svaku sitnicu idem u Strasburg na sudjenje. Skupo bre mlogo, ko će za svaku sitnicu do Stresburga!

Evroskeptik uvek ima razloge protiv. I uvek će iskopati činjenice zašto je protiv Evrope, ma kakve te činjenice bile.

Golden Sweden Bitter 250 ml

Evrofanatik

Evrofanatik je malogradjanin iz velikog grada ili iz centra velikog ušorenog sela. On voli velike stvari i nije mu ništa strano strano. On ima viziju i svoju opozicionu misao. On je uvek opozicija, čak i kada je u vlasti. On zna da će Evropa da očisti njegov grad i da počisti sve nevaljalo, kao što su oni Evroskeptici sa sela koji su zaseli u vlasti i kulturi. Uostalom, njima skepticima nije ni mesto u gradu, evropskoj metropoli, neka idu na svoje selo i predgradja, neka tamo gule svoje opanke.

Naš evroskeptik ima manire, uskladjenost sa kulturom Zapada, otvoren govor i mnogo jak glas, jer se malo malo pa izdere na sve one evroskeptike i zaostale sugradjane koji ne misle drugačije. On je svestan da nama Evropski zakoni trebaju odmah, i jaka policija i jaki sudovi, da oni sve po kratkom postupku dovedu u red, da postanemo uredjeno društvo. On iskreno veruje da je to moguće samo ako udjemo u Evropu, jer je video kako su evropske zemlje organizovane, kako je tamo sve skockano, uredjeno, obeleženo i zavedeno. Savršen svet.

A mi? Pa mi smo ono što jesmo. Bagra jedna primitivna i lopovska. Šta mi sami dobro možemo doneti? Da nas neće spasiti Evroskeptik sa onim njegovim turskim mentalitetom otimanja, kradje i javašluka. Jer, Evrofanatik sve svoje daje, i zadnju košulju će skinuti da ti pomogne, njega novac malo zanima. On je čovek ideja i znanja, progresa i napredovanja. On skuplja znanje i kao dabar gradi branu svog sveznanja od milion pojmova.

Evrofanatik je vredan i primer je svima. Uvek će djubre baciti tamo gde treba, neće gadjati kantu iz auta u pokretu, neće pušiti, negovaće zelenilo na svom balkonu, i ići će vikendom na psihološke radionice za kontrolu stresa. Boriće se za zaštitu životinja od nasilnih vlasnika i obesne dece, pa će sigurno u svom stanu imati udomljenog psa lutalicu. Deliće svoju staru garderobu prosjacima i onima bez doma, kao i čiste špriceve narkomanima iz ulaza. Pomoći će geju da snese kolica sa usvojenom malom bebom i odlaziće mu-im na slave i rodjendane. On je ljudsko biće par excellans

Biće tolerantan prema svima, osim prema Evroskepticima primitivcima, jer su oni deformisana grana ljudske evolucije, zaostala u razvoju. Njih bi sve u azil, geto, sigurnu kuću. Isto tako bi počistio i sve one pokvarene i lažljive Evrofanatike koji su na vlasti, i koji se kao pretvaraju da su Evrofanatici kao i on, a u pozadini samo kradu, kradu i čekaju da vreme prodje i Evropa ode na neko drugo mesto. Ti mu posebno idu na ganglije, jer im miris odmah oseti i pored velike količine parfemisanja. Zna on da su oni u stvari oni lažljivi Evroskeptici koji su se dočepali vlasti pa sada muzu sirotinju kako stignu.

On duboke veruje u ljudsku solidarnost i zajedništvo. Svestan je da toga kod nas nema i da je naš narod hladan i nehuman. Ali veruje da se to može izgraditi kroz dobro školovanje i društveni sistem gde će svi biti odgovorni za svoja dela.  I gde će sistem funkcionisati efikasno, a ne da ko danas svaka šuša može da se parkira na njegovom parking mestu ili da mu zauzme mesto u vešernici, a da ne govorim o preglasnoj muzici posle 22 časa uveče. On zna da se stajanjem za vrat tim slabostima primitivnog društva gradi nova i svetlija budućnost, budućnost super države i imperije čiji je on ponosan gradjanin. Jer, sami nismo sposobni, to je očigledno, decenijama se samo medjusobno tučemo, potkradamo i svadjamo medjusobno. Treba nam dobar i prosvećen EU otac da nas uvede u red.

Evrofanatik veruje da su nam Evropljani iskreni prijatelji a da smo mi uvek to prijateljstvo izneverili, i da zbog ratobornih Evroskeptika koji mrze Evropu, ona nikako da nam se otvori i da nam pruži svoje srce u potpunosti i svoju dušu. Dušu punu prefinjene i visoke umetnosti, mode, arhitekture, nauke, dušu punu lepe reči, manira i kulturnog razgovora, dušu punu podrške, ljubavi i zajedništva, dušu koja ne traži ništa više od rada, reda i discipline a sve daje.

Evrofanatik uvek ima razloge zašto je ideja Evrope dobra i korisna za nas. Ima i činjenice koje to potkrepljuju.

Izgleda kao da na Balkanu nema mnogo onih koji razmišljaju izmedju ova dva pola. Stoga, Evroskeptik ili Evrofanatik, izaberite sami šta ste. Dva su pola energije. Plus i minus. Treći put izgleda ne postoji.

Konstantin Mirković