Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Društvo

Evroskeptik ili Evrofanatik pitanje je sad?

EVRO OPREDELJENJE

Na putu ka svetloj budućnosti zemlje samo stoje oni – evro mislioci, bilo da je u pitanju evrofanatik ili evroskeptik. Ko su ti ljudi i šta oni misle?

 

Misao se naša menja iz dana u dan. A tek iz meseca u mesec ili nakon mnogo godina. Setite se samo prošlih godina i kome smo davali podršku i u koga smo verovali. A oni nas izneverili, kažemo mi sebi, pa sad mislimo drugačije.

A nije tako. Nikada nije ni bilo tako da su oni ili one ideje koje sada odbacujemo bile drugačije, one su uvek iste, nego smo mi drugačije mislili. I oni su uvek bili isti, nije ih ništa promenilo, samo ih mi nismo prepoznavali.

Evroskeptik ili Evrofanatik pitanje je sad

Znajući to, svaka organizacija, zajednica, imperija ili država ima jedan te isti zadatak, da nas nauči da mislimo, da usvojimo njeno mišljenje, za koje smatra da je ispravno. Tako će biti zauvek, vodiće se borba za tvoje mišljenje, da se oblikuje, dizajnira i zarobi tako da misliš da je ono tvoje a ne tudje, i da za to mišljenje pogineš.

Srbi i Hrvati se sada zabavljaju dvema mislima, dal u Evropu ili ne, a ne o tome da se sami poprave, opoštene, slože i urazume. Danas pišemo o tome i o ljudima koji vole ta ekstremna mišljenja. Koji žive tudje kao svoje ideje. I koji se bore za njih na štetu ostalih.

Evroskeptik

Evroskeptici su vaše komšije sa sela, koje žive na selu ili na obodu velikog grada, u predgradjima života. Oni su onaj pronicljiv, lukav, podvorički komšija koji uvek glasa za vlast i u vlasti je. On, Evroskeptik, zna da je svuda neka prevara i da su svi prevaranti baš kao i on sam. Lično iskustvo ga je tome naučilo. I nikome ne veruje, i ni sa kim neće da ima posla, do li sa samim sobom i sa djavolom. Pod uslovom da mu djavo pomogne da prevari prvog komšiju ili zaradi nešto na mufte.

On je prevalio svašta  preko glave, realno stoji na zemlji i ne dotiču ga ni kultura, ni umetnost, ni velike ideje. Samo ga vlast interesuje. I novac i materijalno bogatstvo, koje uspešno skuplja kao hrčak. Taj je video velike pljačke od svojih, u nekima je i učestvovao, pa sa pravom smatra da će samo još veći lopovi doći iz Evrope. Prozreo je on odavno njihove namere.

E pa ako će da se pljačka i dalje, neka to budu makar njegovi, rodjaci, komšije, drugari. Jer, kome je koja druga država dobroga donela? Pa naši smo, ne? On će odmah izvući sijaset zaključaka zašto oni, Evropljani, hoće da uzmu Srbiju ili Hrvatsku pod sebe, jer to su sve planovi Austro Ugara i Nemaca da osvoje jugoistok u zaveri sa svetskim bankarima Jevrejima, kojima je samo eksploatacija bitna. A tu je naravno i Rimska kurija koja samo glede preko našeg plota granice ne bi li Srbe pokrstila a Hrvate italijanizirala. Zna on to, odavno, i njega belosvetski prevaranti neće prevariti. Video je on njihove namere čim je prvi put stupio u banku.

A uostalom šta nama Evropa može dobro doneti, možda pedere, kučiće, mačiće, neke glupe i pokvarene propise, osiguranja, kredite, takse i poreze. To je Evropa, samo gleda da te utegne i steže dok roptaš. Gomila pravila da bi te udavila. I sputala tvoju slobodu i nezavisni duh. I ta Evropa, ostala je bez duše, jer joj ništa nije više sveto, samo gleda kako da te ograniči, ne smeš više ni pod svojim drvetom da se olakšaš, kuče ne smeš ni da šutneš a ženu i dete ne smeš ni da mrko pogledaš. Odmah će da te hapse! Toga bre nije bilo ni za zuluma janičara. Kod Turaka si makar davao danak i bio miran i slobodan u svojoj prćiji, sada oće svi da te nešto nadgledaju, monitoruju, da ti daju preduslove i uslove koje će da ispunjavaš.

Zna on da postoji samo „u se i u svoje kljuse“, da će prvi komšija odmah da ga prevari a kamoli tamo neki svetski hohštapleri i belosvetske bitange. Ni sa domaćima nije lako, al bar znaš ko su, isto smeće ko i svi ostali. A oni tamo europljani su svi nekako nalickani, ispeglani, voskirani, govore nekim stranskim jezikom, prave se stalno pametni, ništa ih ne razumeš. I ne osećaš ih, ki automati su, nisu ljudi. Vanzemaljci. Izem ti takav život i takvu vlast.

I ta Evropa uopšte nije pravedna, ni poštena, sve se združili sa našim dušmanima, pa nas samo kecaju. Ne treba nam takav gazda, bolje da sami budemo na svom, pa kud puklo da puklo. Makar znam ko me potkrada, vara i zavitlava, to su moje bitange, a ne da za svaku sitnicu idem u Strasburg na sudjenje. Skupo bre mlogo, ko će za svaku sitnicu do Stresburga!

Evroskeptik uvek ima razloge protiv. I uvek će iskopati činjenice zašto je protiv Evrope, ma kakve te činjenice bile.

Golden Sweden Bitter 250 ml

Evrofanatik

Evrofanatik je malogradjanin iz velikog grada ili iz centra velikog ušorenog sela. On voli velike stvari i nije mu ništa strano strano. On ima viziju i svoju opozicionu misao. On je uvek opozicija, čak i kada je u vlasti. On zna da će Evropa da očisti njegov grad i da počisti sve nevaljalo, kao što su oni Evroskeptici sa sela koji su zaseli u vlasti i kulturi. Uostalom, njima skepticima nije ni mesto u gradu, evropskoj metropoli, neka idu na svoje selo i predgradja, neka tamo gule svoje opanke.

Naš evroskeptik ima manire, uskladjenost sa kulturom Zapada, otvoren govor i mnogo jak glas, jer se malo malo pa izdere na sve one evroskeptike i zaostale sugradjane koji ne misle drugačije. On je svestan da nama Evropski zakoni trebaju odmah, i jaka policija i jaki sudovi, da oni sve po kratkom postupku dovedu u red, da postanemo uredjeno društvo. On iskreno veruje da je to moguće samo ako udjemo u Evropu, jer je video kako su evropske zemlje organizovane, kako je tamo sve skockano, uredjeno, obeleženo i zavedeno. Savršen svet.

A mi? Pa mi smo ono što jesmo. Bagra jedna primitivna i lopovska. Šta mi sami dobro možemo doneti? Da nas neće spasiti Evroskeptik sa onim njegovim turskim mentalitetom otimanja, kradje i javašluka. Jer, Evrofanatik sve svoje daje, i zadnju košulju će skinuti da ti pomogne, njega novac malo zanima. On je čovek ideja i znanja, progresa i napredovanja. On skuplja znanje i kao dabar gradi branu svog sveznanja od milion pojmova.

Evrofanatik je vredan i primer je svima. Uvek će djubre baciti tamo gde treba, neće gadjati kantu iz auta u pokretu, neće pušiti, negovaće zelenilo na svom balkonu, i ići će vikendom na psihološke radionice za kontrolu stresa. Boriće se za zaštitu životinja od nasilnih vlasnika i obesne dece, pa će sigurno u svom stanu imati udomljenog psa lutalicu. Deliće svoju staru garderobu prosjacima i onima bez doma, kao i čiste špriceve narkomanima iz ulaza. Pomoći će geju da snese kolica sa usvojenom malom bebom i odlaziće mu-im na slave i rodjendane. On je ljudsko biće par excellans

Biće tolerantan prema svima, osim prema Evroskepticima primitivcima, jer su oni deformisana grana ljudske evolucije, zaostala u razvoju. Njih bi sve u azil, geto, sigurnu kuću. Isto tako bi počistio i sve one pokvarene i lažljive Evrofanatike koji su na vlasti, i koji se kao pretvaraju da su Evrofanatici kao i on, a u pozadini samo kradu, kradu i čekaju da vreme prodje i Evropa ode na neko drugo mesto. Ti mu posebno idu na ganglije, jer im miris odmah oseti i pored velike količine parfemisanja. Zna on da su oni u stvari oni lažljivi Evroskeptici koji su se dočepali vlasti pa sada muzu sirotinju kako stignu.

On duboke veruje u ljudsku solidarnost i zajedništvo. Svestan je da toga kod nas nema i da je naš narod hladan i nehuman. Ali veruje da se to može izgraditi kroz dobro školovanje i društveni sistem gde će svi biti odgovorni za svoja dela.  I gde će sistem funkcionisati efikasno, a ne da ko danas svaka šuša može da se parkira na njegovom parking mestu ili da mu zauzme mesto u vešernici, a da ne govorim o preglasnoj muzici posle 22 časa uveče. On zna da se stajanjem za vrat tim slabostima primitivnog društva gradi nova i svetlija budućnost, budućnost super države i imperije čiji je on ponosan gradjanin. Jer, sami nismo sposobni, to je očigledno, decenijama se samo medjusobno tučemo, potkradamo i svadjamo medjusobno. Treba nam dobar i prosvećen EU otac da nas uvede u red.

Evrofanatik veruje da su nam Evropljani iskreni prijatelji a da smo mi uvek to prijateljstvo izneverili, i da zbog ratobornih Evroskeptika koji mrze Evropu, ona nikako da nam se otvori i da nam pruži svoje srce u potpunosti i svoju dušu. Dušu punu prefinjene i visoke umetnosti, mode, arhitekture, nauke, dušu punu lepe reči, manira i kulturnog razgovora, dušu punu podrške, ljubavi i zajedništva, dušu koja ne traži ništa više od rada, reda i discipline a sve daje.

Evrofanatik uvek ima razloge zašto je ideja Evrope dobra i korisna za nas. Ima i činjenice koje to potkrepljuju.

Izgleda kao da na Balkanu nema mnogo onih koji razmišljaju izmedju ova dva pola. Stoga, Evroskeptik ili Evrofanatik, izaberite sami šta ste. Dva su pola energije. Plus i minus. Treći put izgleda ne postoji.

Konstantin Mirković

14 komentara

 • Ово је прво што данас прочитах. И не зажалих. Лепо срочено. Милостива Еуропа ме је ујела за срце 1999. кад нас је бомбардовала, а то јој није било први пут. Мислила сам, што рече ђенерал Недић „Неће нас Енглези!“
  Онда сам после пар година мислила да сам све умислила.. и да је све био ружан сан ..
  Данас видим да сам на почетку била у праву и да први утисак не вара. Опет сам евроскептик. Тачније ЕУ скептик.

 • Aleksandra,

  Razumem vaše rane, svi ih imamo. Ali setimo se i Evrope tokom srednjeg veka koja nam šalje pomoć u borbi protiv Turaka, koja nas pomaže, koja nas na kraju krajeva i održavotvoruje kao zemlju. Setimo se i Evrope za vreme Prvog svetskog rata, pa i dela Evrope tokom Drugog svetskog rata.

  Setimo se Evrope nakon 2000-e godine i donacija i pozitivne euforije prema Srbiji.

  Setimo se da 27 zemalja mirno živi u toj Evropi. A mi jedni jedini izolovani.

  Ne namećem zaključak, da smo mi krivi a oni divni, jer je suština teksta da mi nismo dobri sebi pa ni drugima. Evropa danas kakva je, nije obećani raj ali ima mnogo više da ponudi Srbiji nego što mi imamo da damo njoj ili što bi izgubili ulaskom u EU. Za naše dobro je da budemo bliski i deo Evrope, a ne u ljubavi sa sopstvenim demonima, kojih imamo na pretek.

 • Evropa je nama otela deo zemlje i brani ga od nas, to je nase Kosovo. Tu se sva nasa ljubav prema Staroj dami ugasila bez obzira na sve njene domete i bogatstvo. Oni su veci skeptici prema nama nego mi prema njima. Nije nam sudjeno 🙂

 • Из текста који сте написали помислила сам да сте евроскептик:)
  Иста та Европа нам је и у 1. и у 2. рату донела много зла. Из кухиње те Европе изашла су оба светска рата, бомбардовање Србије, отимања Косова. А сада и бомбардовања Либије. Иста та Европа је у средњем веку што га спомињете, имала инквизицију, спаљивала вештице, имала справе за мучење људи. Иста та Европа је у крсташком походу прешла преко Србије да би опљачкала и разорила хришћанску Византију. А благо пренела у Венецију где се и данас туристи диве тим експонатима,а мало ко зна да су украдени из Византије нпр. Four Horses of Saint Marks.
  Та Европа је од црнаца направила робове, и колонизовала читав свет. При свему томе европски човек је као једно надмено биће „вишег нивоа“ себе прогласио господарем света и дао себи за право да истреби Индијанце односно Native Americans, пошто они не воле тај назив. Да лови и масакрира Абориџине и Маоре и организује на њих лов као на дивљаке.. Да африканца Ота Бенгу држи у золошком врту у Њујорку као примерак врсте и „карику која је недостајала“.
  Иста та Европа је од сомалијских рибара направила гусаре, јер је нелегално одлажући нуклеарни одпад ЕУ земаља, изазвала помор рибе и узела им једини извор прихода. Да не говорим колико је сомалијске деце помрло и још умире од загађења.
  И на крају, трговина органима..Ти органи су усађени људима широм Европе..Нису несрећни Шиптари то сами смислили, имали су и имају логистичку подршку из Европе. Као што је исту логистичку подршку имала и НДХ од стране Ватикана.Резултат је Јасеновац..И још безброј примера..
  Али не, ја нисам против Европе и европских земаља и народа! Ја сам само против ЕУ. Нема таква ЕУ ништа за мене.

 • @ Boško

  Slažem se da naš odnos prema Evropi mora biti „tvrd“ zbog otimanja Kosova. Ali to se menja. Sutra nam ta ista Evropa može vratiti Kosovo ako mi pokažemo sopstvenu vrednost, dobre odnose sa njima i zajedništvo medju sobom.

  Kinezi su čekali 50 godina da im se vrati Hong Kong i još uvek čekaju da im se vrati Tajvan. Pazite sad to, jedna velika imperijalna Kina, najmnogoljudnija zemlja na svetu mirno čeka i ne odustaje od svog ostrva Formoze. I niko se u Kini ne odriče Tajvana, kao što to srpski političari rade sa Kosovom.

  Kiprani isto tako, u EU su ušli sa pola zemlje, dok je druga polovina pod Turskom okupacijom, koju su odobrili USA i EU svojevremeno.

  Istorijski odnosi i odnosi moći se menjaju ali ne treba da se menja naša volja i usmerenje, naša Molitva za Kosovo.

 • @ Toma Panter

  Od svih tih stvari koje ste naveli a Evropa ih ima, meni su draže na primer antičke tragedije, španski slikari, italijanska arhitektura i vajarstvo, nemačka književnost, francuska poezija, švajcarski lekovi i austrijska muzika.

  Mi možemo novcem da kupimo sve što poželimo, osim znanja i kulture. Tome mora neko da nas nauči, a to je ono što nama u ovom vremenu postojanja nedostaje.

 • @ Aleksandra

  Uzeo sam primere dobrog odnosa EU prema nama da bi samo demonstrirao kako se odnosi izmedju država menjaju i da oni nisu ništa večito. Odličan primer za to je odnos Nemačke i Francuske, dve vekovima sukobljene nacije koje su se ubijale u milionskim iznosima. Danas su najveći prijatelji, jer su imali snage da pruže ruku jedni drugima. Belgija, Španija, Korzika, Rumunija, svuda postoje potencijali za sukob i mržnju, ali su ljudi odlučili da to prevazidju za opšte dobro.

  S druge strane imate Srbiju, zemlju koja po svim, ali bukvalno svim parametrima nazaduje u zadnje 2 decenije. Naši ljudi odmah reaguju da su tome doprinele sankcije, izolacija, bombardovanje itd. Ali mi 15 godina nismo više u izolaciji, 12 godina je prošlo od Nato bombardovanja i imamo sve lošiju i lošiju društvenu (pa i svu ostalu) klimu. Divlja korupcija, neznanje, diletantizam i nasilni primitivizam domaće elite nas samo gura dublje i dublje u ponor samodestrukcije.

  Najviše bih voleo kada bi sami od sebe mogli da se promenimo na bolje, da se preobratimo uz Božiju pomoć, ali mislim da nismo mnogo sposobni za tako nešto. Treba nam pomoć, pa i pored skepticizma prema EU, prihvatio bih njihovu pomoć, za naše dobro i dobro narednih generacija, jer je očigledno kakve generacije sami formiramo – topovsko meso.

 • Da li je to @Konstantin zauzeo poziciju Evrofanatika? Stičem takav utisak. Na osnovu svega onoga što reče da voli iz evrope i što smatra evropskim, reklo bi se.
  Ipak, ništa od rečenog i nerečenog nije ni evropsko a ni balkansko. Kako reče jedan, pored slike naše planete iz vasione, „Vidite li granice? Ja ih ne vidim.“ Pa ne vidim ih ni ja jer granice, podele i sve ostalo su čovekove isključivosti. No, ostavimo se toga…. ovde nedostaje samo malo više strpljenja i mnogo više radnih navika i aktivnog rada. Promenimo li to kod sebe ne moramo mi tražiti Evropu jer će ona tražiti nas. Ako to ne promenimo čak i da se uguramo u tu „Evropu“ nikada nećemo biti njen deo niti ćemo postati evro-pejcima. Bez istinske promene Balkanci će ostati da budu to što jesu pa makar se pridružili i Australiji ili Kanadi.
  No, jedno pitanje; Da li stvarno onako crno vidiš ljude sa sela i one iz grada? Ako je tako rekao bih da u tvojim očima nema ničeg dobrog.

 • @ Louis Krstic

  U pravu ste sa svim što ste rekli. Naš mentalitet je najveća prepreka za ulazak u Evropu. I ako ga ne promenimo tamo ne pripadamo, a ovaj članak je o vladajućim mentalitetima kod nas, jedan opšti narodni i drugi usko elitni.

  Moje oči ne vide crno, ceo tekst je prenaglašena generalizacija dve ekstremne svesti. Moje oči su pune tuge, jer vidim kojim sve daljim stradanjima takva svest vodi ovaj narod. Istorija je velika učiteljica života a Srbi su stalni ponavljači tih lekcija zbog svog karaktera.

 • @ Boško

  Nemci su ponovo uradili ono što su obećali. Imali su dogovor sa našom vladom, mi smo obećali i nismo ispunili, Nemci svoje obećanje ispunjavaju.

  @ Dr Dragan Stojicevic

  Vi ostanite, posebno ako ste psihijatar, trebaće nam doktori 🙂

 • @Konstantin, dopali su mi se tvoji zdravorazumni odgovori, možda i više nego sami tekst. Dodao bih, mada moji komentari nisu bili baš omiljeni na stranicama „Bašte“, čovek i nije ovde da bi toliko uživao u materijalnoj i ekonomskoj blagodeti – iako ih se ne treba lišavati – koliko je ovde da nauči mnoge osnovne vrednosti i principe života.
  Jedan od njih je da obećanje (reč) koje čovek da mora održati pa makar ga izuzetno skupo koštalo. Jer, to će ga naučiti da drugom prilikom prvo dobro razmisli šta, kako i zašto obeća ali će jednako naučiti da dobro razmisli pre nego bilo šta uradi, sebi ili drugima.
  Bez održanja datih obećanja i dogovora ne može se krenuti iz postojeće tačke. Nedostajući kvalitet predstavlja izražaj unutarnje duhovne vrednosti pojedinca ali i naroda. Tačnije, to je slika unutarnjeg stanja svesti osobe. Zato bih rekao da bi mi bilo drago da se narod ove zemlje uklopi u zajednički život današnje zajednice Evrope ali ne bih voleo da se to dogodi pre nego sagleda neophodnost da mnogo toga promeni kod sebe. Bez te unutarnje promene niko ništa ne bi dobio. Praktično bi svi bili na gubitku; i Evropa ali i Srbija.
  Zato često kažem da roditelj koji iskreno voli svoju decu neće im popustati i dopustati da svoje radne, školske i domaće obaveze zapostavljaju niti će juriti okolo da im traži ili kupuje protekciju.
  Na kratkim stazama Nemačka samo deluje kao „neprijatelj“ željama i težnjama Srba. Medjutim, na dužim stazama Nemci su veći prijatelji današnjeg čoveka sa ovih prostora od onih koji bi da mnoge stvari progledaju kroz prste.

Ostavite komentar