Redakcija Bloga

* * *

 

Magija zabave sa košarkaškom loptom

 

Zamislite ekipu crnih momaka koja su počela još 1926 godine da promovišu košarku i traju još danas. Ne oni lično naravno, već njihova misija i ideja koju su pokrenuli. Kada su se pojavili bili su tim crnih košarkaša koji je tražio svoje mesto pod nebom američke košarke. Zbog toga što su bili crnci, nazvali su se po centru crnačke afro američke kulture, Harlemu u Njujorku, iako su potekli iz Čikaga.

Danas su Harlem Globetrotters (Harlem Globtrotersi) svetski putnici i promoteri košarke, svetski brand i iza sebe imaju 20,000 odigranih utakmica, sa svega par desetina poraza. Ali kakvih utakmica?

U prvo vreme su bili takamičarska košarkaška ekipa da bi već pedesetih godina prošlog veka sve više išli ka zabavi i šou programu na svojim utakmicama. S obzirom da ih je publika toplo dočekivala ma gde da su se pojavljivali, njihova sudbina je bila odredjena da budu svatski zabavljači i komičari koji košarku i loptu koriste kao svoj instrument za zabavu.

Harlem Globtrotersi su ekipa vrlo ozbiljnih i profesionalnih košarkaša zabavljača koja zabavlja publiku akrobatikom, plesom, gegovima sa igračima, publikom i sudijama, kao i samim košarkaškim umećem. U toku utakmice izvode sjajne akcije, skrivaju loptu, kreativno se dodaju, zakucavaju, postižu nemoguće koševe, skidaju gaće suparničkim igračima i driblaju neverovatno vešto. Najbolje je da ih pogledate i sve će vam biti jasno.

Postali su institucija za sebe, tim pre što su okrenuti i filantropskom radu. Obidju godišnje preko 100 bolnica i 200 škola družeći se sa decom, zabavljajući ih i inspirišući ih da se bave sportom. Integrisali su u svoj projekat i svoje aktivnosti i mnoge popularne ličnosti. Jedan od njihovih počasnih članova je bio i pokojni rimski papa Pavle Jovan II kao i mnogi druge poznate ličnosti, Herni Kisindžer, Nelson Mendela, Vupi Goldberg, Bob Houp. Najpoznatiji košarkaš koji je potekao iz Globtrotera je legendarni Vil Čemberlen.

Na žalost, zadnjih 20 godina u Srbiji se ne govori o njima niti ih neko spominje, iako su obišli 118 zemalja, pa i našu zemlju. No, nadamo se da će se njihova legenda revitalizovati.

Pogledajte ih i uživajte u njihovim akrobacijama.

http://harlemglobetrotters.com/

. . .

The GlobeTrotters highlights

httpv://www.youtube.com/watch?v=F52fYxX9Jkc&feature=related

.

The Harlem Globetrotters best tricks

httpv://www.youtube.com/watch?v=gwf3id9hBCw&feature=related

.

The best of Globetrotters

httpv://www.youtube.com/watch?v=l7QIn7eipNs&feature=related

.