Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Nauka

Hemijski piling kože – oljušti mi kožu

Mr sc. med. Dr Svetlana Vesanović

 

HEMIJSKO SKIDANJE KOŽE

Upotrebi hemijski piling i oguli me do gole kože da lepo izgledam

 

Hemijski piling kože i Liv tejlor Hemijski piling kože. Reč je o metodi koju su koristili još i stari Egipćani.

Oni su upotrebljavali mlečnu kiselinu kao sredstvo kojim se uklanjao površni, izumrli sloj kože. U kasnijem periodu, koristilo se staro vino sa tartarnom kiselinom kao aktivnim sastojkom. Danas je poznato da mnogobrojni starinski eksfolijanti sadrže alfa-hidroksi kiseline koje su aktivni sastojak metode hemoeksfolijacije.

U suštini, procesom eksfolijcije se postiže svežiji izgled tretirane kože, najčešće kože lica. Današnji proizvodi dovode do parcijalne kontrolisane povrede površnog sloja kože, što pospešuje zarastanje ranjave površine, obezbeđujući regeneraciju epiderma iz okolnog tkiva i kožnih adneksa, sa zamenom i preorjentaciom novog dermalnog vezivnog tkiva. Rezultat se manifestuje poboljšanim izgledom kože, smanjenjem brojem bora i pigmentnih dishromija, i doprinosi sveukupnom osveženom izgledu lica.

Naravno, kao i kod svih preparata koji se koriste u dermatomedicinske svrhe, postoje indikacije i kontraindikacije za njihovu primenu, tako i za hemijski piling. Indikacije za hemijski piling su: acne vulgares, aktinične keratoze, pigmentne dishromije, površni ožiljci, itd. Kontraindikacije za hemijski piling su: potvrđena hipersenzitivnost na komponente hemijskog pilinga, fotosenzitivnost, konzumiranje nekih lekova (oralni kontraceptivi), podaci o postojanju hipertrofičnih ožiljaka, malignih tumora kože regije koja se tretira (apsolutna kontraindikacija postoji kod prisutnog melanoma lica ili kožnog obolenja koje se naziva pemfigus) i nerealna očekivanja pacijenta.

Celokupan process obavljanja hemijskog pilinga se mora odvijati u uslovima poštovanja principa asepse i antisepse, sa posebnim osvrtom na moguće komplikacije kao što su: formiranje ružnih ožiljaka, infekcija, produženi eritem tretirane regije, akne i milije, idt….

Hemijski piling sprovodi medicinsko i nemedicinsko, ali edukovano osoblje.

Naravno problemi, kao što su: opuštena koža lica, monogobrojne duboke bore i nabori, nemogu se korigovati ovom procedurom, već zahtevaju ozbiljne hirurške intervencije.

Nerealna očekivanja pacijenata su problem sa kojim se susrećemo ne samo kod ove procedure, već i kod mnogih drugih. Stoga je pristup u rešavanju problema kože kod svakog pacijenta poseban i zahteva upoznavanje ne samo problema, već i samog pacijenta kao osobe, radi pravilne procene realnih mogućnosti neke od procedura koju želimo primeniti.

.

Specijalistička ordinacija plastične i rekonstruktivne hirurgije Vesanović Dr Svetlana

11000 Beograd   Tel: 065 5167 660

. . .

Hemijski Piling kože

.

5 komentara

 • Poštovana gospođo/gospođiće Vesanović,

  Pretragom po netu naiđoh na Vaš sajt i pročitah tekst o hemijskim pilinzima. Ja sam iz Podgorice, imam 26 godina i evo 10 godina imam problema sa aknama. Sada je stanje ok, jer sam prije dvije godine završio sa primjenom tableta roaccutane koje mi je prepisao dr. Karadaglić iz Beograda. Ostali su ožiljci i razmišljao sam da pokušam da se i njih riješim donekle.
  Bio sam kod jedne gospođe Ane Petrović (50)koja radi u Podgorici, a inače je iz Beograda i ona mi predlaže uklanjanje ožiljaka sa dermo rolerom i kaže mi da će skinuti 70-80% ožiljaka. Cijena prvih 6 tretmana je po 100eura, a ostalih 4 po 80eura. sada koristim neku kremu i losion što mi je dala.
  Međutim juče sam po preporuci jedne drugarice bio kod gospođice Aleksandre Barović (32) koja je takodje dermatolog estetičar i ona mi predlaže da radim uklanjanje ožiljaka sa dubokim hemijskim pilinzima. Kod nje 4 tretmana koštaju 400eura. Neću da gledam razliku u cijeni ako će nešto više da pomogne, a ne sjutra da odradim jedno, pa da idem na drugo i sl, jer mi je dosta nestručnih dermatologa i hiljada eura što sam im dao…
  Ja Vas pitam za savjet, šta biste mi Vi preporučili? Šta je više djelotvorno? Šta je opasno ili ne?

  Unaprijed hvala

 • Postovani,
  Veliko izvinjenje za zakasnelo objasnjenje.
  U zavisnosti od izgleda Vasih oziljaka i njihive dubine, moguce je sprovoditi razlicite nacine lecenja. Naime, nekada se sa hemijskim pilingom i sa dermoabrazijom mogu postici solidni rezultati, ali uvek mogu zaostati komplikacije u vidu hiper i/ili hipopigmentacija, koje se ne mogu unapred predvideti. Pored toga, dublji delovi oziljaka nekada predstavljaju pogodno mesto za zadrzavanje hemijskog sredstva, pa tako se moze „produbiti” problem. Pored toga pri izvodjenju dermoabrazije, odredjeni slojevi koze pri novom zarastanju mogu zarastati razlicito, te mogu zaostati manje neravnine. Nesto sto je mozda najbezbednija metoda je mikrodermoabrazija. U okviru nje nema krvarenja kao kod klasicne hirurske dermoabrazije, ali je metoda dosta spora jer se skida samo povrsni sloj epiderma (najpovrsniji sloj koze), pa tako treba dosta ponavljanja u duzim vremenskim intervalima, i upornosti i naravno novca da se dodje do poboljsanja. Mikrodermoabrazija je mozda najbliza prirodnom menjanju slojeva koze tokom vremena, ali je zato najsporija i cesto pacijenti nemaju strpljenja da se dugo podvrgavaju ovoj proceduri. U svakom slucaju, mora se napraviti najbolji izbor metode u skladu sa kvalitetom vase koze, sa problemom koji postoji i naravno sa svim drugim paramedicinskim aspektima (vreme, ekonomski momenat, organizacija zivota i rada, ishrana, unos tecnosti itd.) u cilju dobijanja najboljeg moguceg rezultata.
  Srdacan pozdrav,
  Svetlana

 • Doktorka Aleksandra Barovic je fantastican ljekar,jako strucna i profesionalna ,zraci harizmom i pozitivizmom .Hvala vam doktorice jer ste mi vratili samopouzdanje i vjeru u sebe …:)

 • Dr Aleksandra Barovic je premasila sve standarde danasnjice sto se estetske emdicine tice .Svaki problem sa njom je rjesiv .Hvala vam doktorice Barovic ,od srca Vam hvala ..:)

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280