Mr sc. med. Dr Svetlana Vesanović

 

HEMIJSKO SKIDANJE KOŽE

Upotrebi hemijski piling i oguli me do gole kože da lepo izgledam

 

Hemijski piling kože i Liv tejlor

Hemijski piling kože. Reč je o metodi koju su koristili još i stari Egipćani.

Oni su upotrebljavali mlečnu kiselinu kao sredstvo kojim se uklanjao površni, izumrli sloj kože. U kasnijem periodu, koristilo se staro vino sa tartarnom kiselinom kao aktivnim sastojkom. Danas je poznato da mnogobrojni starinski eksfolijanti sadrže alfa-hidroksi kiseline koje su aktivni sastojak metode hemoeksfolijacije.

U suštini, procesom eksfolijcije se postiže svežiji izgled tretirane kože, najčešće kože lica. Današnji proizvodi dovode do parcijalne kontrolisane povrede površnog sloja kože, što pospešuje zarastanje ranjave površine, obezbeđujući regeneraciju epiderma iz okolnog tkiva i kožnih adneksa, sa zamenom i preorjentaciom novog dermalnog vezivnog tkiva. Rezultat se manifestuje poboljšanim izgledom kože, smanjenjem brojem bora i pigmentnih dishromija, i doprinosi sveukupnom osveženom izgledu lica.

Naravno, kao i kod svih preparata koji se koriste u dermatomedicinske svrhe, postoje indikacije i kontraindikacije za njihovu primenu, tako i za hemijski piling. Indikacije za hemijski piling su: acne vulgares, aktinične keratoze, pigmentne dishromije, površni ožiljci, itd. Kontraindikacije za hemijski piling su: potvrđena hipersenzitivnost na komponente hemijskog pilinga, fotosenzitivnost, konzumiranje nekih lekova (oralni kontraceptivi), podaci o postojanju hipertrofičnih ožiljaka, malignih tumora kože regije koja se tretira (apsolutna kontraindikacija postoji kod prisutnog melanoma lica ili kožnog obolenja koje se naziva pemfigus) i nerealna očekivanja pacijenta.

Celokupan process obavljanja hemijskog pilinga se mora odvijati u uslovima poštovanja principa asepse i antisepse, sa posebnim osvrtom na moguće komplikacije kao što su: formiranje ružnih ožiljaka, infekcija, produženi eritem tretirane regije, akne i milije, idt….

Hemijski piling sprovodi medicinsko i nemedicinsko, ali edukovano osoblje.

Naravno problemi, kao što su: opuštena koža lica, monogobrojne duboke bore i nabori, nemogu se korigovati ovom procedurom, već zahtevaju ozbiljne hirurške intervencije.

Nerealna očekivanja pacijenata su problem sa kojim se susrećemo ne samo kod ove procedure, već i kod mnogih drugih. Stoga je pristup u rešavanju problema kože kod svakog pacijenta poseban i zahteva upoznavanje ne samo problema, već i samog pacijenta kao osobe, radi pravilne procene realnih mogućnosti neke od procedura koju želimo primeniti.

.

Specijalistička ordinacija plastične i rekonstruktivne hirurgije Vesanović Dr Svetlana

11000 Beograd   Tel: 065 5167 660

. . .

Hemijski Piling kože

.