IVICA I MARICA

Savremena bajka Ivica i Marica u šumi evropskih propisa ili kako je Ivica želeo čokoladu

 

Ivica i Marica su bili dobra deca siromašnog grobara Tome, miljenici njihovog strica Borisa. Bojeći se gladi i nestašica na tržištu mleka, njihova maćeha Jula nagovori njihovog oca, grobara Tomu, da se reše dece na taj način što će ih spakovati i odvesti u Evropsku šumu propisa i tamo ostaviti da pregovaraju o budućnosti života i planu pridruživanja.

Ivica i Marica - savremena srpska politička bajka

Ivica i Marica su nekako saznali za taj pakleni plan razdvajanja sela Srbije i zaseoka Kosovo, te se dogovore da bacaju žute zvezdice na plavom putu i tako nađu nazad put do kuće koja se nalazila u već pominjanom selu zvanom Srbija.

Tako i bi, te se njih dvoje srećno vratiše kući sa službenog puta. Ali iskusni grobar Toma reši da ih po drugi put ostavi u evropskoj šumi, te njih dvoje ne imavši vremena da sakupe žute zvezdice i sitne novce, poneše sa sobom samo mrvice hleba Sava kako bi obeležili put nazad do sela.

Nažalost gladne životinje iz njihovog sela Srbija pojedoše mrvice i Ivica i Marica ostadoše u izgubljeni u evropskoj šumi propisa.

Tako lutajući u šumi propisa i pravila, odjednom naiđoše na veliku i lepu kuću napravljenu od crne čokolade sa 27 ekstrakta, sa šećernim prozorima u roze staklu, i onako izgladneli počeše da jedu kuću. Glad je glad, i ko te pita sme li se ili ne sme. Utom izađe iz kuće stara žena i pozva ih da uđu, rekavši im da će da napravi pravu pristupnu gozbu i otvoriti fondove za njih.

Međutim to beše stara i zla veštica Evropa koja je napravila kuću od čokolade da bi namamila balkansku naivnu decu, uhvatila ih i pojela. Veštica Evropa dakle, zatvori Ivicu kako bi ga utovila i potom spremila ručak od njega za sve pare, a Maricu pretvori u služavku. Ivicu je terala da jede do iznemoglosti, što njemu nije teško padalo a Marica je morala da čisti i sprema po ceo dan, što je njoj teško padalo.

Kad je veštica Evropa odlučila da je Ivica dovoljno debeo kako bi od njega bio jedan lep novogodišnji ručak, založi jugoistiočnu rernu u kojoj je nameravala da ga ispeče. Nedugo zatim, reče Marici da se popne u jugoistočnu rernu i da vidi da li je spremna za pečenje pakta o stabilnosti.

Međutim, lukava i balkanski prepredena Marica reče da ne može da dohvati rernu, te na prevaru dovede vešticu Evropu i natera je da ona uđe u jugoistočnu rernu. Kad je veštica zagazila u jugoistočnu rernu, Marica hitro zatvori vratašca i zabravi ih, onako sa tri čvora, kako veštica ne bi mogla da izađe.

Oslobodi brata Ivicu te zajedno sa pristupnim fondovima i kreditima pobegoše iz veštičine kuće, a veštica osta večito goriti u grčkoj vatri.

Braća Gringo