Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Duhovnost

Kakve su ti misli, takav ti je život – otac Tadej

Otac Tadej Vitovnički

 

O MISLIMA

Život na zemaljskoj kugli

manifestuje se mislima.

Kakvim se mislima bavimo,

takav nam je i život.

 

Otac Tadej – mudri ava i monah koji je bio vidovit i prozorljiv i njegove duhovne pouke

 

Sve počinje od misli, njihove promenljivosti i nestalnosti. Negativne misli koje se svima javljaju, treba što pre odstranjivati od sebe, jer kada se puste u srce, dohvate osećanja i sa njima se pomešaju, postaju opasnije i teže za odstranjivanje. Ako im se na kraju još pridruži i volja, slobodna odluka čoveka da ovakvu negativnu mešavinu misli sa osećanjima i dalje u sebi održava, neguje i čak pretvori u akciju, greh je već uveliko zacario u čoveku i sve ga je teže otkloniti.

Misli nam se ubacuju sa svih strana. Sa svih strana su misleni radijusi. Kad bi nam se otkrilo, to je strašna mreža. A svako ima radio stanicu u sebi. Čovek je mnogo precizniji aparat od radio stanice, od televizora, samo mu je funkcija poremećena. Kako je precizno biće čovek! Kako uzvišeno! Ali ne umemo da cenimo. Ne umemo da se uključimo u izvor života, da osećamo radost života. Nego uvek nam podmeću… Neprijatelji… Prepodobnom Antoniju Gospod je otkrio mislene radijuse kojima smo okruženi. I kad je video, on je uzdahnuo; „Gospode, ko može ovo da prođe?“ I čuje glas: „Samo smireni i krotki“. Njih se oni ne dotiču. U njih su uključeni samo mir, tišina, Božanski radijusi, znak apsolutne Božanske snage. Ne uključuju se u negativno.

Apostol Pavle kaže: „Ti kažeš da veruješ, ajde pokaži svoju veru od svojih dela“. I Satana veruje pa drhće, ali se protivi. Protivi se svakom dobru. Mnogi ovde na zemaljskoj kugli smatraju sebe nevernima, ali kad bolje razmislimo o nama samima vidimo da ne postoji ni jedno razumno biće na zemaljskoj kugli koje ne čezne srcem za životom i za apsolutnom ljubavlju. Apsolutna ljubav se ne menja, ona traje doveka. Mi svim srcem čeznemo za apsolutnim dobrom, za apsolutnim mirom, u stvari mi svim srcem čeznemo za Bogom. Bog je život, Bog je mir, Bog je radost. Mi srcem čeznemo za Bogom, a mislima se protivimo Bogu. Isto tako bezbožnik nije bezbožnik, nego je protivnik. Dakle, mi srcem čeznemo za Bogom ali mu se protivimo. Naše protivljenje neće naškoditi Bogu, jer On je Svemogući, ali hoće naškoditi nama samima. Misli, raspoloženja, želje, rukovode naš život. Kakvim se mislima bavimo, takav nam je i život. Ako su naše misli mirne, tihe, pune ljubavi, dobrote, plemenitosti, čistote – onda je i u nama mir, jer sve mirne misli daju unutrašnji mir koji zrači iz nas. Ako u sebi nosimo negativne, paklene misli, onda je i naš unutrašnji mir razoren.

Sveti Oci o mislima kažu: „Koja god misao razara mir i od koje misli nemamo mira, to je od pakla i treba je odbaciti i ne prihvatiti.“

Mi treba da se trudimo za svoje dobro, da se u nama učvrsti mir, radost, ljubav Božanska. Otac naš Nebeski želi da Njegova deca imaju Njegove Božanske osobine, da smo puni ljubavi, mira, radosti, utehe, istinitosti, plemenitosti.

Gospod, a i svi mi, želimo da budemo krotki i smireni, jer ona duša koja je krotka i smirena ona zrači plemenitost i dobrotu. Takva duša i kada ćuti emituje iz sebe uvek mirne, tihe talase pune ljubavi i dobrote. Takva se duša ne vređa kad je vređate i grdite, možete i da je i izudarate, a ona vas žali što se tako mnogo mučite. Takvi su malobrojni na zemaljskoj kugli, ali zbog njih sunce greje i Bog nam daje blagoslov da živimo i da imamo sve što nam je potrebno za život. Mi treba misleno da se izmenimo.

Mi smo neverovatno precizan misleni aparat. Naše misli, zbog toga, utiču ne samo na nervni sistem razumnih bića, već i na životinjski i biljni svet. Svi od nas očekuju pažnju i ljubav. A to je najmanje, to delo, jer ne shvatamo da su naše misli ogromna snaga. Samo malo pribranosti treba da bi video da li ti bližnji upućuju misli pune dobrote i ljubavi ili one druge. Zato i treba biti u molitvi.

Kako ćemo se sačuvati od misaonih ratova?

Misli su kao vetar, ne treba ih prihvatiti. Mi to ne prihvatamo jer vetar ne može niko da zaustavi. Ako ne prihvatimo ta ratovanja onda ne mogu da nam naude, jer se njihove otrovne strele vraćaju u njihovo srce. Kad ne bi imali rana ne bi mogao niko ni da nas vređa. Ne bi nas ta kuka ni zakačila kad ne bi imali mi tu zakačku za koju se zakači. Počnimo sve da volimo pa ćemo imati mir unutrašnji. Ljutnja je greh i preosetljivost je greh. Bolje da se sami smirimo nego da nas neko drugi smiruje.

Kada naiđe „taman period“, najvažnije od svega je „odbiti ponudu“. Jer, ako se ova ponuda negativnih misli samo jednom prihvati, može da se pretvori u dugu borbu sa neizvesnim ishodom. A ako se odbije, borba uopšte ne nastupa, negativne sile se povlače, a iskustvo je stečeno. „Tamni periodi“ dolaze zbog popuštanja ili dopuštanja Božijeg da bismo stekli iskustvo. Kako ćemo razumeti nevolje drugih ljudi ako nismo i sami bili katkad u nevolji! Što je nevolja veća, sve više uviđamo da ništa ne možemo bez Boga. Naročito je nemoguće postići dugotrajan mir u duši, radost i ozarenje bez Boga. Čovek je duboko palo biće. Nikakvi zakoni nisu bili dovoljni da čoveka spasu. Trebalo je da sam Bog siđe na zemlju i da nam zauvek ostavi Hrista koji nam pokazuje put spasenja.

Jedna baba kaže: Nemam mira od jedne komšinice, svašta mi baca u dvorište, po hodnicima i ja ne znam šta da radim. A ja joj kažem: „Što ti stalno kontaktiraš s njom, stalno se svađaš“.

Ona kaže: „Ja dve godine ne govorim s njom.“

A ja joj kažem: „Stalno se svađaš, stalno misliš da ti ona radi to, pa to, igraš u isto kolo sa njom, stalno se svađaš.“

Kada bi sve naše misli bile usmerene ka dobru i ljubavi, ne samo što bi se umni – misaoni svet izmenio, već naporedo sa nastankom jednog divnog i uzvišenijeg života, nastupile bi osetne promene u bioenergetskom svetu. Naše misli su ne samo uzročnik ratova i zemljotresa već i ekološke zagađenosti, kojoj prethodi daleko opasnija duhovna zagađenost.

Nažalost, zahvaljujući čovekovoj nesmotrenosti odnosno velikom lukavstvu (prerušavanju) zlih sila, dopušta se njihovo prodiranje u naše duhovno biće pa često predpostavljamo da mi mislimo, a nismo ni svesni da te sile misle umesto nas.

Potrudite se da imate dobre misli i dobre želje i prijateljima i neprijateljima i videćete kako će to doneti dobar plod i vama i svima koji vas okružuju. Malobrojni su na zemaljskoj kugli smireni i krotki ali Bog zbog tih smirenih i krotkih duša daje nam Gospod Bog blagoslov da imamo izobilje na zemlji. Tako su blažene u ovom životu smirene i krotke duše.

Kad pomislimo nešto dobro svojim bližnjima, rođenima, našoj zemlji i celome svetu, mi im zaista mnogo pomažemo, jer misao je snaga i moć.

.

Odeljak iz knjige „Duhovne pouke srpskom narodu“ otac Tadej Vitovnički

Otac Tadej – Kakve su ti misli takav ti je život – YT video klip

http://www.youtube.com/watch?v=zzZ_wy_vq1k

.

17 komentara

 • „Kad pomislimo nešto dobro svojim bližnjima, rođenima, našoj zemlji i celome svetu, mi im zaista mnogo pomažemo, jer misao je snaga i moć.“

  Koliko mi dobrog želimo svojoj zemlji i drugima? Malo. Zato oni i ne misle dobro nama.

 • Читајући ово искрено осећам како је свака реч истинита. Већ неко време покушавам да се придржавам овога, тачније скоро годину дана. Свакодневно и упорно чистим своје мисли од лоших. Избацила сам пакао из своје главе и срца. Никада се више не бих вратила на старо. Врло је важно не бити строг, бити благ према ближњима.
  Хвала оцу Тадеју на овим дивним речима. И хвала вама на постављању, јер на људе треба стално утицати.

 • Mlada žena, zovimo je Irma, od malih nogu imala je problem sa ušima. Osećala je neizdrživ bol od jačeg zvuka, curile su i nije bilo nikakvog leka. Zbog toga nije mogla putovati avionom…
  Pošto je isprobala sve ali bez pomoći jednoga dana je odlučila pevušiti HU (Hju) što je sveto ime Boga. Ubrzo se našla na višem svetu u društvu Mahante (najviša svest i duhovna strana današnjeg Živog ECK Mastera). Rekao joj je da sedne i napiše sve psovke, negativne i ružne reči koje je čula od drugih ali i sve one koje je sama izgovarala i da ih proba izbaciti iz svoje upotrebe.
  Vrativši se u telo učinila je kako joj je rečeno i ubrzo su joj uši potpuno zacelile i ozdravile.
  Još sličnih priča iz života može se naći na: http://www.eckankar.org

 • Postovani g.Luise

  Ima i po zemlji Srbiji onih koji da bi upotpunili svoje gatanje svoje klijente salju kod svestenika da im oni ocitaju molitvu koju su im ovi “savetovali“. Batalite Mahante i ostale saptace

 • @Dragane,
  Rado bih da čujem šta je to tebe dodirnulo u napisanom komentaru ali i povredilo da bi mi dao taj veličanstveno nadmeni savet ?

  Ako bi svi koji dodju na blog podržavali tvoja shvatanja i poimanja života, ili bilo koga od blogera, onda svrha samog bloga prestala bi da postoji. Čovek bi tada od svog rodjenja do kraja života proživeo u svojoj memljivoj učaurenoj svesti veoma tužan i nesrećen. Takvim načinom pravolinijskog življenja sami smisao života bio bi izgubljen.

  Na sreću, život, pre ili kasnije, svakog od nas dovede pred neophodnim saznanjima.

 • @Dragane,
  evo mene još jednom, jer kada napustih internet kliknulo mi je da nisi ni shvatio da pomenujta osoba nije bila ni kod kakvog savetnika niti je putovala bilo gde kod ikakvih savetnika. Jednostavno je pevušila HU (sveto ime Boga) i našla se direktno na višem svetu izvan svog fizičkog tela.
  No, ako danas neko ostaje izvan takvih saznanja i informacija, kojima je svet preplavljen i koja ulaze u svest čoveka, ma koliko se otimao, onda je to već problem druge vrste.

 • Istinski je veliki prepodobni otac Tadej i njegove mudre reči. Kako vreme bude odmicalo njegove reči i pouke će biti sve dragocenije u haotičnom svetu koji se uzdiže nad našim životima.

  Pamtite ono što govori o našim životima, na nivou duše. Ima puno predskazanja koja mu se pripisuju, o istoriji i Srbima, ali je diskutabilno da li je šta i kako rekao, jer promisao Božiju niko ne zna, pa ni svetitelj. Njemu se otkrije samo delić, za njegovo ili naše dobro, ali ne i celina budućnosti.

  Nikome nije dato da vidi budućnost, jer je borba u sadašnjem vremenu, ne u budućnosti. Ono što činimo danas sačekaće nas sutra, kao plod naših dela.

 • Ne znam ni sama kako naiđoh na ovaj text. Ali baš mi je trebao. Baš to mi je trebalo objasniti, ali da shvatim. Čitam ga više puta. Važno je pisati, ali pogoditi u dušu i u problem mogu samo oni koji imaju dušu….

 • Svima je potreban mir,a malo ko ga ima.Ja ga prva nemam a najvise od svega sto zelim je mir i zdravlje u celome svetu pa i u mojoj porodici!

 • Hvala Bogu Očetu za takšne ljudi kot je bil oče Tadej.V slovenščini sem prebral njegove „Pouke oca Tadeja“. Rad bi prebral še kakšne njegove misli ki so še kako pomembne za današnji čas.Kako bi prišel do kakšne njegove knjige? Lahko je v srbskem jeziku in v latinici.(slabo berem cirilico)

  Mir in vse dobro iz Škofje Loke .

 • Podstaknut na razmisljane o ovome tekstu,reci cu par reci,iz licnog iskustva i propacenih zadnjih 20 g,vidim da samo idijoti i losi ljudi imaju prosperitet,nikada nikome niti sam pozeleo zlo niti pomislio,i dok to sve posmatram oko sebe,shvatam da ih ne mogu ni u mislima pobediti,a da im se pridruzim ne zelim,nisam od takvoga kova,,tako da,naravno ne zeleci da uvredim naseg velikog oca Tadeja,mislim da je to sve cista induvidija.Naravno da nas ima razlicitih i da svako gleda zivot iz svoga ugla,ali evo reci ci vam jedan interesantan vic,ustvari jednu veliku istinu.Idu tako tri coveka,optimista,pesimista i realista kroz tunel u kojem se ne nazire ni svetlo ni izlaz.pocinju da panice,i optimista prvi daje rec,ljudi ne brinite mislim da vidim neku tacku u daljini,to je garant izlaz iz ovoga zla,a pesimista kao pesimista,,ma ljudi nema nam spasa.pomrecemo ovde,a realista sav srecan,ma ljudi to je voz spaseni smo.a masinovodja iz voza vice kolegi…VIDI ONE TRI BUDALE NA PRUZI.

Ostavite komentar