Erik Mid


 

Neverovatna svojstva placebo efekta – placebo efekat placebo efekta

 

Placebo efekat šta bolje deluje, bela ili plava pilula

Već neko vreme zainteresovan sam za placebo efekat, što može da izgleda kao neobična stvar za koju bi se mađioničar interesovao, osim ako mislite o tome na način kao ja, a to je „nešto lažno u šta neko veruje dovoljno jako da postaje nešto stvarno.“

Drugim rečima, šećerne pilule imaju merljiv efekat u nekim vrstama istraživanja, placebo efekat, samo zato što osoba misli da to što se im dešava je nešto farmatceutsko ili neka druga vrsta sredstva …. za kontrolu bola, na primer, ako dovoljno veruju da postoji merljiv efekat u telu nazvan placebo efekat. Nešto lažno postaje nešto stvarno zbog nečije percepcije toga.

Pročitao sam istraživanje, pre godinu i nešto koje je me je stvarno zaprepastilo. Ja nisam doktor ili istraživač, tako da, za mene je ovo bila zapanjujuća stvar. Ispada da, ako dajete placebo u obliku bele pilule, koja je oblika kao aspirin, to je samo okrugla bela pilula, to ima neki određeni merljivi efekat. Ali ako promenite oblik u kome dajete placebo, napravite manju pilulu, obojite je u plavo i utisnete slovo na nju, to daje stvarno veće merljive efekte. Iako ni jedna od ovih stvari nema ništa farmaceutsko — to su šećerne pilule. Ali bela pilula nije toliko dobra kao plava pilula. Šta? To me stvarno izbezumilo.

Ispada da to čak nije kraj. Ako imate kapsule, one su efektivnije od tableta bilo kog oblika. Obojena kapsula, koja je žuta na jednom, a crvena na drugom kraju je bolja od bele kapsule. I doziranje ima veze sa ovim. Jedna pilula dvaput dvenvo nije tako dobra kao tri pilule — Ne sećam se statistike sada. Izvinite. Ali poenta je… ove doze imaju neke veze sa ovim. I oblik ima veze sa ovim. I ako želite najsnažniji placebo idete na iglu. Jel tako? Špric sa nečim inertnim — par kubnih centrimetara nešeg inertnog i to ubrizgate u pacijenta… Ovo je strašno moćna slika u njihovim umovima. Mnogo je snažnija od bele pilule.

Stvarno je, ovaj grafik, pokazaću vam da nekom drugom prilikom kad budemo imali slajdove. Poenta je da bela pilula nije tako dobra kao plava pilula, nije tako dobra kao kapsula, nije tako dobra kao igla. A ni jedna od njih nema stvarni farmaceutski kvalitet. Jedino vaše verovanje ih čini stvarnim za vaše telo i izaziva jači placebo efekat.

Placebo efekat je efekat koji se postiže kada se, prilikom ispitivanja nekog novog farmakološkog preparata u eksperimentalnoj grupi – klinička studija, istovremeno drugoj, kontrolnoj grupi, daje navodno isti medikament ali sa potpuno neutralnim dejstvom – voda, skrob, rastvor. Efekat poboljšanja zdravstvenog stanja kod kontrolne grupe (placebo efekat) koja nije primila stvarni lek već neštetno sredstvo, koji je često bolji od efekta primene pravog medikamenta, rezultat je autosugestije i umnogome zavisi od ličnosti učesnika u proceduri.

. . .

Tekst je samo delimično preuzet sa predavanja na TED konferenciji. Originalno video izlaganje možete videti ovde.