Redakcija Bloga

* * *

 

Mantije made in Novi Pazar – samo za gurmane i hedoniste

 

Ko nije probao Novopazarske mantije ili Sandžačke mantije i dalje će se kleti u burek kao najbolji doručak. Ko proba mantije, menja mišljenje. Jer, mantije su svojevrsna pikantna pita, sastavljena od malih komada uvijene pite, koji se poredjaju jedan do drugog u veliki pleh, nalik onome za burek i tako zapeku.

I prava je šteta što mantije i pravljenje istih nisu našli mesto u promo spotu Turističke organizacije Srbije „Soulfood“ jer se ovo jelo sa dušom pravi i sa dušom jede.

Originalne mantije se prave samo od govedjeg mesa, što je razumljivo jer je u pitanju jelo koje su spremali muslimani za sebe i svoju porodicu. U zadnje vreme su se pojavili varijeteti sa ovčijim sirom ili zeljem. Obavezno mantije pri kraju pečenja prelijte sa jogurtom u kome dodat ispasiran beli luk. Ili, ako vam neko od ukućana ne voli beli luk, ostavite mantije neprelivene, pa vi sami umačite gotove mantije u takav jogurt i uživajte. Gurmanski specijalitet par exelance. Samo za hedoniste.

U Metro Cash & Carry objektima i nekim bolje snabdevenim supermarketima postoje polugotove smrznute mantije kompanije Rekić ili kompanije Mea compa, obe iz Novog Pazara. Za početak probajte njih, mada nisu taj kvalitet, niti ta prefinjenost koju ukusa i tekstura koju dobijete kada ih sveže konzumirate u Novom Pazaru.

Recept, pravi tradicionalni, originalni Novopazarski, dobili smo posredstvom našeg autora Dragane Rajblović od strane njenog prijatelja iz Novog Pazara, gospodina Metka Šarenkapića i njegove majke, kojima se ovom prilikom najtoplije zahvaljujemo.

.

 

Pazarske mantije – recept za mantije sa mesom

 

 

Postupak pripreme

1. Brašno, mlaku vodu i so zamesiti u glatko testo, u obliku lopte.

2. Tu masu podeliti na dve ili tri loptice, zavisno koliko planiramo napraviti jufki. Pustiti da testo odstoji pola sata.

3. U međuvremenu napraviti smesu za punjenje: dobro pomešamo mleveno meso, sitno iseckani crni luk, so i biber. U smesu dodati malo masnoće, pa je još jednom promešati.

.
Punjenje:

4. Razvući (rastanjiti) jednu jufku, preko celog stola da bude tanka. Po ivicama poredjati meso, pa ga fino urolati.

5. Urolanu jufku iseći na komade, tj. mantije. Veličina svake mantije trebala bi biti oko 3 cm.

.

Pečenje:

6. Mantije poredjamo u podmazan pleh ili tepsiju. Malo ih pomastimo i pečemo u dobro zagrejanoj rerni (200+ stepeni), dok ne porumeni.

7. Kada porumene, smanjiti temperaturu i peći mantije dok ne postanu hrskave.

8. Pečene mantije izvadimo iz pećnice i po želji prelijemo mešavinom jogurta i kisele pavlake u koju smo iseckali 5-6 čehni belog luka. Prelivene mantije vratimo u pećnicu dok ne upiju preliv, otprilike 5-10 min.

.

Napomena: Originalan recept je; od testa praviti oko 9 manjih loptica, te po jednu i jednu razvlaciti jednu na drugu. Svaku mazati topljenim maslacem. Jufke seci na kvadratiće i svaki kvadratić puniti mesom. Uglove kvadratića savijati ka sredini i tako dobijati kockice.

.

Mantije su u Bosni poznate kao Bosanski buredžici

httpv://www.youtube.com/watch?v=vZ63XV-DyvM&feature=related

.