Filmski kritičar

* * *

 

Težina lanaca Jugonostalgije

Raspad Jugoslavije u režiji nacionalista i obaveštajnih službi Zapadnih zemalja – tema filma Težina lanaca, reditelja Borisa Malagurskog

 

Plakat za filma Težina lanaca - reditelj Boris Malagurski

Plakat za filma Težina lanaca – reditelj Boris Malagurski

Mladi subotički reditelj Boris Malagurski je napravio dokumentarni film „Težina lanaca“ koji treba da osvetli dešavanja tokom 90-ih u Srbiji i na Balkanu. Hrabar i po nama ne baš uspeo pokušaj razjašnjavanja naizgled nevidljivih niti koje su se plele oko raspada Jugoslavije i otcepljenja Kosova.

U svakom slučaju film podseća, izaziva i autor donosi sopstvene jugonostalgične zaključke. Očit je napor da se nekadašnja Jugoslavija opiše u romantičnom tonu kao uspešna i napredna država, koja je postala žrtva unutrašnjih i spoljašnjih neprijatelja. Takodje, rediteljski rukopis je baziran na isticanju samo onih, pojedinačnih istorijskih i emotivnih elemenata na kojima se gradi i potvrdjuje opšti smer filma, bez davanja prostora drugačijem mišljenju.

Film je doživeo veliku popularnost medju publikom. U svakom slučaju ga stavljamo u našu filmoteku, iako lično nismo spremni da prihvatimo dosta zapažanja i zaključaka iz filma. Ali to je i vrednost dokumentarnog filma, da podseti, nauči, sukobi i natera na razmišljanje. Zbog svog pristupa stvarima mladi reditelj je nazvan srpskim Majkl Murom, sa čim bi se u potpunosti složili.

Pogledajte ga pa prosudite sami.

Nije za decu.

. . .

Težina lanaca – dokumentarni film Borisa Malagurskog

. . .