Priroda na Dar

* * *

 

Sve što niste znali o lekovitom bilju a niste imali koga da pitate – Mitovi o lekovitom bilju

 

Alhemija lekovitog bilja

.

Svako ko odgovorno počne da izučava lekovito bilje u početku bude zbunjen mnoštvom kontroverznih informacija, zatim oduševljen dejstvom, zatim kreativno nadahnut mogućim kombinacijama bilja, a onda na kraju, ako je pošten i odgovoran, postane i zabrinut svojim radom sa lekovitim biljem i ljudima koji traže pomoć.

Mnogi tragaoci i zaljubljenici u lekovito bilje, koji su manje odgovorni, postanu zaneseni igrom sa lekovitim biljem, eksperimentima i čudesnim brojem kombinacija i mogućnosti koje lekovito bilje pruža. Jer, lekovito bilje vas vodi u stvaralačku alhemiju, ono inspiriše i nadahnjuje.

U takvom zanosu se stvara mnogo priča i mitova o lekovitom bilju koje postaju opšte priče i legende koje se prenose sa generacije na generaciju posvećenika i ljubitelja lekovitog bilja. Većinom su ti mitovi nerealni, i ovim tekstom želimo da vam skrenemo pažnju ne neke predrasude koje postoje oko lekovitog bilja i njegove primene.

Pokušaćemo da vam damo uvid u „Zlatni presek“ suštine rada sa lekovitim biljem. Ti osnovni principi su svojevrsni srednji put istraživanja, kraljevska alhemiju znanja i skromnosti u radu sa lekovitim biljem. Jer lekovite biljke su skromne biljke, mahom neugledni i neprimetni korovi, i da bi vam dale najbolje od sebe trebate biti duhom nalik njima. Treba vam pažnja, iskustvo i skromnost da bi ih razumeli. Similis simili gaudet. Slično se sličnom raduje.

Za svako mesto i za različite namene, za vas i vašu decu preporučujemo vam naš potpuno prirodni visokokvalitetni melem BioBalsam, prva pomoć pri opekotinama, ozledama, ubodima, čirevima. Najbolje od prirode, vama na dar!

.

Za svaku bolest postoji odgovarajuća lekovita biljka koja je leči

.

Travari i iscelitelji koji su se nekada bavili lekovitim biljem su ushićeno svojevremeno izgovorili ove gornje reči naslova koje su postale legendarne i svojevrstan mit koji zavodi svakog početnika koji počne da se bavi lekovitim biljem. Istina je zapravo drugačija. Ne postoji biljni lek za svaku bolest! Naše uverenje u snagu lekovitog bilja nije dokazano u praksi, iako je hiljade ljudi hiljadama godina pokušavalo da nadje lek za mnoge bolesti. Vekovima unazad je mnogo energije, iskustva i prakse uloženo, mnogi biljni lekovi su pronadjeni, ali nigde se koncept „Svaka bolest ima svoju biljku“ nije potvrdio istinitim.

To je posebno jasno lekarima i naučnicima koji se ozbiljno bave medicinom i ljudskim bolestima. Vrlo je jednostavno shvatiti da odredjene bolesti dovode do trajnog oštećenja tkiva i funkcije organa, da nikakvo bilje ne može da proces destrukcije vrati unazad. Postoje virusi i paraziti na koje lekovito bilje ne deluje, i tako redom. Samo šarlatani i naučni diletanti veruju u svemogućnost lekovitog bilja i neodgovorno to promovišu sa čudesnim biljnim lekovima i mešavinama koje „leče od smrti“.

Mnogo našeg neukog, sujevernog i sklonog romantizmu naroda, posebno medju alternativcima, slepo veruju da za svaku bolest ima lekovita biljka, mineral ili kombinacija biljaka i minerala. I takav svet je podložan modnim trendovima i marketingu parafarmaceutskih kuća o neverovatnim preparatima koji su rešenje za sve njihove probleme. Budite oprezni prema svemu što nije decenijama potvrdjeno na brojnim pacijentima.

.

Jedna biljka uspešno deluje na mnogo bolesti

.

Tačno i netačno tvrdjenje u isti mah. U opisu lekovite biljke često stoji niz bolesti na koje lekovita biljka deluje. Svaka lekovita biljka ima svoj vektor delovanja, svoju specifičnu unutrašnju snagu koja često može da pomogne u mnogim stanjima. Medjutim, farmacija je dokazala da jedna lekovita biljka ima mahom jedno ili nekoliko glavnih delovanja, dok su sva ostala svojstva, uglavnom posredno delovanje.

Primer, naša narodna biljka, svemoguća Hajdučka trava. Njeno najosnovnije svojstvo je skupljanje tkiva i kapilara, podsticanje regenerativnih procesa zarastanja i gorko slan ukus. Sva ostala svojstva koja se navode u tradicija, kao što su delovanje na pluća, reumu, krvotok, čišćenje jetre, želudac, bešiku, samo su posledica njenog osnovnog vektora delovanja na unutrašnje organe, i ona suštinski deluje na mnoge bolesti. S druge strane, čuvena Trava Iva, svojom gorčinom deluje samo na stomak i oporavak digestivnog traka i opštu okrepljenost organizma. Drugih posebnih svojstava nema.

Stari travari su to jedinstveno svojstvo svake lekovite biljke ponaosob dobro poznavali, i mahom su se držali osnovnog svojstva jedne biljke pri proceni koju će biljku prepisati pacijentu. Primer u našim preparatima je  gel BioBone za zarastanje preloma i kostiju, u kome je Gavez osnovna lekovita biljka a ostale biljke samo pripomažu i ne ometaju regenerativna svojstva na ćelije koje dostojanstveni Gavez ima.

Takodje, stari travar je posmatrajući pacijenta birao lekovitu biljku spram samog pacijenta, njegovih tegoba i njegove konstitucije. Problem nadimanja stomaka je moglo da reši 30-ak različitih biljaka, ali će samo nekoliko njih biti efikasno na više planova. Jer nije ista biljka adekvatna ako je nadimanje stomaka zbog lenjih creva, začepljenja jetre, zastoja žuči, opuštenog želudca, manjak kiseline, slabih creva, psihičke nervoze ili teške hrane. U svim ovim slučajevima, na primer divlja metvica će biti adekvatna kao univerzalno sredstvo i tradicionalan izbor, ali će kod nekoga biti bolje uzeti idjirot, travu ivu, bosiljak, andjeliku, anis, pelin ili pak lincuru odnosno maslačak ako je pacijent mlad i slab.

Fantastičan prirodni preparat BioDent za zaštitu i jačanje desni, protiv paradentoze, povlačenja i upale desni, afti, ranica i lošeg daha iz usta. 7 divljih lekovitih biljaka i pčelinji propolis čuvaju vaše desni i neguju usnu duplju prirodnim putem.  

.

Treba staviti što više biljaka u mešavinu da bi bolje i jače delovale

.

Obično ova konstatacija nije tačna. Obično je snaga lekovitog bilja u jednostavnosti. Mešavina različitog lekovitog bilja je poseban problem, koji nije lako rešiv, jer zahteva mnogo iskustva, proba i pokušaja da se dodje do stvarno uspešne kombinacije biljaka.

Mahom stavljanje što više lekovitih bilja u neku mešavinu dovodi do umanjenja svojstava pojedinačnih lekovitih biljaka i do potpuno neizvesnih rezultata delovanja. To je logično, tim pre što je farmacija nedvosmisleno dokazala da je potrebna neka minimalna količina aktivnih materija jedne biljke da bi ona uopšte delovala.

Na primer, tinktura Arnike (Arnica montana) u nekom proizvodu mora da bude zastupljena sa najmanje 10% aktivnog rastvora da bi se dejstvo Arnike na krvne sudove odigralo. U slučaju da je ono manje od 10% efekti korišćenja Arnike u mešavini se značajno gube.

Mi smo slično svojstvo sami sebi dokazali kod tinkture BioLife Stimulator za podizanje imuniteta i regeneraciju unutrašnjih organa, jer smo originalnu recepturu starih travara pokušali da unapredimo. Promenili smo mešavinu, dodajući drugo lekovito bilje i smanjujući učešće glavne lekovite biljke, smatrajući da ćemo dobiti bolji rezultat. Medjutim, tinktura je bila izgubila moć i oslabilo je glavno dejstvo. Zato smo morali da se vratimo originalnom receptu i snazi narodne mudrosti.

Naravno, u slučaju da se koristi mešavina sa biljkama koje deluju u istom smeru, na primer u slučaju Amara, gorkih tonika za stomak, upotreba mnogo gorkih trava će dovesti do glavnog dejstva, na primer pobudjivanje apetita, ali će možda dovesti i do proliva, jačeg lučenja žuči i slično, što se moglo izbeći korišenjem samo jedne ili par gorkih biljaka.

No, nekada je mešanje lekovitog bilja potrebno i zbog dobijanja odredjenog ukusa koji ima funkcionalno dejstvo.

.

Mešavina lekovitih biljaka koje sve deluju na isti problem daće efikasniji lek

.

Vrlo često nas ovo naizgled logično mišljenje razočara u praksi. Uzmite na primer po tradiciji biljke koje regulišu krvni pritisak – smanjuju hipertenziju: Crveni glog, Imela, Hajdučka trava, Beli luk, Lavanda, Kantarion, Kamilica, i sve to pomešajte u mešavinu koja treba da vam smanji hipertenziju. Sva je prilika da ćete dobiti mešavinu koja će vam podići krvni pritisak umesto smanjenja.

To je jedno od svojstava lekovitog bilja, da su njihovi vektori – pravci delovanja možda slični, ali da u alhemiji slaganja biljaka nisu u saglasju.

Tradicionalni travari su znali za taj problem, pa su svoje biljne mešavine lekovitog bilja stvarali na dva različita načina:

I. Koristili su jednu osnovnu biljku koja deluje na zdravstveni problem uz nekoliko pomoćnih biljaka, koje nisu ometale glavno dejstvo vodeće lekovite biljke. To je na primer korišćeno u našem preparatu BioMusculus za vidanje modrica, naboja, istegnuća i nagnječenja, gde je osnovna biljka Arnika, a pomoćne biljke su Matičnjak i Hajdučica, koje se inače retko ili nikako ne koriste za tu namenu. Ali mudri narodni genije je svojevremeno pronašao da se kombinacija te tri biljke slažu i daju odličan rezultat, pa nama nije preostalo ništa drugo do da tu mudrost samo preslikamo na preparat, iako bi kao farmaceuti imali drugačiju ideju.

II. Drugi metod je izbor sličnih biljaka koje deluju sve u jednom smeru, ali tako da se one medjusobno slažu. Pojedinačno, sve deluju na isti problem, ali u sadejstvu imaju veću sinergiju i jače delovanje, jer se dopunjuju i ispomažu. Ovakve recepture su naizgled lake za slaganje, medjutim u praksi je iscelitelj morao poznavati svaku biljku ponaosob i njen duh, da bi u alhemiji mešavine mogao naći onu kombinaciju koja daje najbolje dejstvo. Jer, neke biljke koje deluju na isti problem, ali sa različitim unutrašnjim formulama, znaju da se isključuju u praksi jer im se suštinska delovanja razlikuju.

Mi smo o tome vodili vrlo računa, pa kao primer ističemo naš tradicionalni melem za hemoroide BioHemorrhoids koji je pravljen po staroj recepturi ali uz unapredjenje savremenog farmaceutskog znanja, upravo od biljaka koje su medjusobno u saglasju, dopunjuju se i leče hemoroide: Hajdučka trava, Rusomača, Kantarion, Divlji kesten, Ruzmarin i Bor, uz dodatak vitamina i minerala koji dopunjuju i pojačavaju dejstvo biljaka.

.

Lekovite biljke sporo ali temeljno deluju i potpuno su bezbedne za upotrebu

.

Polovično tačna tvrdnja. Mnoge lekovite biljke deluju trenutno i fiziološki snažno. Veliki broj njih je upotrebljen za izradu vrlo efikasnih i brzih farmaceutskih lekova. Biljke čije delovanje je istraženo ulaze u oficijalnu farmakopeju, spisak lekovitog bilja sa opisom i dokazanim delovanjem. Hiljade biljaka je ispitivano i stotine njih je našlo svoje mesto u zvaničnim propisima i medicini.

S druge strane, kod odredjenih funkcionalnih problema za koje medicina nema leka, lekovito bilje može da kroz duži proces upotrebe dovede do znatnog poboljšanja stanja pacijenta. Primer za to su reumatizam, upale bešike, skupljanje vode u organizmu, migrene, nervozan stomak, i slično.

Takodje, treba jasno razumeti da i pored konstantne upotrebe lekovitog bilja, neke bolesti lekovito bilje i pored svih napora ne uspeva da izleči.

Lekovito bilje nije uopšte bezbedno za upotrebu. Taj mit je nastao u prošlim vekovima, kada nije bilo kliničkih studija i merenja efekata, da bi ga savremena farmacija potpuno razjasnila i negirala. Lekovito bilje zna zbog svojih aktivnih materija da ima prenaglašen uticaj na naše telo, da deluje korozivno, toksično i iritirajuće na organe, posebno dužom upotrebom. Veliki broj ljudi je alergičan na lekovito bilje, na primer na Lipu, Kamilicu, Hajdučku travu.

U jačim koncentracijama lekovito bilje može da izazove opekotine, kao kod etarskog ulja Slačice, Kleke, a u nekim slučajevima i kancer, kao kod ulja Idjirota, Bosiljka, ili sokova Rosopasa. Kantarion izaziva hipersenzitivnost kože. Žalfija poseduje supstancu tujon koja toksično deluje na jetru, pa se Žalfija ne sme piti u većim koncetracijama i duže vremena. Medvedje groždje, poznati Uvin čaj takodje deluje korozivno na bešiku i ne treba ga duže vremena piti. Duža upotreba Sene i Krušine dovode do gubitka elektrolita u organizmu, slabosti debelog creva i malaksalosti organizma, i tako redom.

Pronaći pravu formulu delovanja lekovitog bilja je stvarno kraljevska alhemija, koju su zapravo, da paradoks bude veći, u prošlim vekovima pronalazili neuki i sirovi seljaci i vidari, a ne kraljevski doktori i labaratorijski naučnici. Danas je farmacija mnogo toga objasnila i napravila veliki iskorak u poznavanju hemijskog sastava biljaka, njenih aktivnih principa, fiziološkog dejstva, farmakodinamičkog dejstva, značaja koncentracije aktivnih supstanci, nus pojava i efekata. Ali ipak, pravo znanje o biljkama dolazi samo od ljudi koji su im duhovno posvećeni, koji su odgovorni i pošteni. Stoga smo i rekli da put do Zlatnog preseka delovanja lekovitog bilja vodi kroz skromnost, pažnju, trud i istrajnost.

Male korovske biljke svoju tajnu odaju samo onima koji im duhom mogu prići.

Slično se sličnom raduje. Similis simili gaudet.

Sjajna BioBronhi gel krema sastavljena od ekstrakata i etarskih ulja lekovitog bilja koja se može uneti u nos i sinuse, kojom se mogu namazati upaljena usna duplja i krajnici, a spolja pluća i bronhiji. Moćan mirisni saveznik protiv prehlade!

. . .

www.prirodanadar.rs               www.prirodanadar.com          www.natureasthegift.com