Filmski kritičar

* * *

 

Srećan Božić! Hristos se rodi!

 

Vrhunski estetičar naturalizma ljudskih života i njegovo delo o Isusu Hristu

 

Večeras, na Božić, na dan rodjenja Gospoda Isusa Hrista, Spasioca Sveta i naših duša, preporučujemo vam da pogledate nešto drugačije i intrigantno, daleko životnije i snažnije od tipičnih Holivudskih filmova koje gledate. Reč je o jednom filmskom remek delu kontroverznog reditelja koji je bio poznat po svemu drugom osim po hrišćanskim vrednostima i vrlinama.

Ali, život je pun apsurda. Kome Gospod puno da, puno mu i uzme ako ne živi hrišćanskim životom.

Pjer Paolo Pazolini (1922 – 1975) je bio veliki i intrigantni italijanski filmski režiser. Svojstven umetnik, vrlo kompleksne i poetične ličnosti, posvećen formi koliko i sadržaju, uvek je u svojim filmovima potencirao svojevrsnu ritualnost, vrhunsku estetiku i naturalizam.

Poznato je da je u svojim delima Pier Paolo Pasolini stalno težio provokaciji ali ipak je ostavio iza sebe jedno remek delo iz 1964 godine, film „Jevandjelje po Mateji„, koji je snimio uz pomoć Rimokatoličke crkve, delo koje se smatra jednim od najboljih filmova o životu Isusa Hrista.

Pazolini kao mislilac i kao umetnik, njegov život i njegov film o Hristu, to su dva sveta, svet tame i svet svetlosti, iskušenje i blagoslov, greh i iskupljenje, i Božić je vreme da se odreknemo šokantnog Pazolinija i prihvatimo uzvišenog Pazolinija, odnosno da se promenimo na bolje.

Zato vam večeras preporučujemo da pogledate „Jevandjelje po Mateji“ i Pazolinijevu specifičnu filmsku estetiku i poetiku koja je bila inspiracija generacijama reditelja iza njega. Obratite pažnju na glumce, njihovo držanje i opštu atmosferu.

Link dole vas vodi do celog filma.

Film za odrasle i starije tinejdžere.

. . .

The Gospel According to St. Matthew (1964) – Pier Paolo Pasolini

httpv://www.youtube.com/watch?v=h7ewh5k5-gY

.