LEPTIRI U LJUBAVI

Fantastična muzika i kompozicija Leptiri ljubavnici je jedna od najpopularnijih numera klasične kineske muzike

 

Koncert Leptiri ljubavnici za Kinesku novu 4710-u godinu na Kolarcu

Kineska ambasada i Beogradska filharmonija su organizovali i održali sjajan koncert povodom dočeka Kineske Nove 4710-e godine na Kolarcu, u petak 20 januara 2012-e godine. Bili smo posetioci na tom koncertu i bili smo oduševljeni kompozicijama i izvodjenjem.

Dva leptira - leptiri ljubavnici kompozicija

Nastupili su dirigent Wangjian Ouyang i solista na violini iz Šangaja, mladi Mengla Huang, izvodeći dela iz kineske klasične i narodne muzike. Posebno nas je dirnulo izvodjenje „Leptiri ljubavnici“, koncerta za violinu i flautu, poznate kineske klasične kompozicije.

Zato ovonedeljni muzički predlog i posvećujemo tom delu, i to izvodjenju ne na violini već na tradicionalnom Kineskom muzičkom instrumentu erhu, koji u rukama pravog majstora zvuči božanski. Obratite pažnju na treći klip i izvodjenje Xu Ke majstora erhua, iako je audio snimak slabijeg kvaliteta.

Leptiri ljubavnici su romantična kineska narodna priča o dvoje ljubavnika koji svoju ljubav ne mogu da ostvare, te stoga umiru. U smrti, njihove duše se pretvaraju u letire i oni nalaze jedno drugo i tako se dešava ostvarenje njihove velike ljubavi. Ova legendarna priča se često naziva i „Kineski Romeo i Julija“.

Kompoziciju Leptiri ljubavnici za orkestarsko izvodjenje su krajem pedesetih godina prošlog veka napisala dva kompozitora He Zhanhao i Chen Gang, inspirisani narodnom pričom i narodnom kineskom muzikom, čije su ključne elemente utkali u svoje delo. Kompozicija tek nakon 20-ak godina, posle završetka epohe Kulturne revolucije u Kini, stiče široku popularnost kako u Kini tako i u svetu. Danas je to jedna od najpopularnijih i najvoljenijih kompozicija klasične muzike koja dolazi sa Istoka.

Prelepa muzika i želimo vam da uživate u njoj.

The Butterfly Lovers’ Concert – Erhu

.

Leptiri ljubavnici – Ron Korb i Ma Xiang Hua

.

The Butterfly Lovers – Erhu Concerto by Xu Ke

Podeli dobar sadržaj sa prijateljima: