Redakcija Bloga

 

Francuska pažnja i Srpski zaborav na 9 rana

 

Milunka Savić bila je podnarednik u 2. puku i srpska heroina Prvog svetskog rata. Ranjavana je u borbama devet puta.

Rođena 1888. godine u selu Koprivnici kod Raške, Milunka Savić se u balkanskim ratovima 1912. i 1913. godine borila kao dobrovoljac. U Prvom svetskom ratu se naročito istakla kao bombaš u Kolubarskoj bici. Tu je, za višestruko herojstvo, dobila Karađorđevu zvezdu sa mačevima.

Dobila je mnoga, i najviša, odlikovanja, među kojima i dva francuska ordena Legije časti i medalju Miloš Obilić. Jedina je žena u svetu koja je odlikovana francuskim oredenom Ratni krst sa zlatnom palmom.

Nakon Prvog svetskog rata, zanemarena i od svih napuštena, penziju je, radeći 20 godina kao pomoćno osoblje, stekla u Državnoj hipotekarnoj banci. Ipak, odbila je ponudu da se preseli u Francusku i da dobija francusku vojnu penziju. Umesto toga, ona će izabrati da živi u Beogradu, ali ljudi su brzo zaboravili njene zasluge.

Za vreme Drugog svetskog rata 10 meseci je zatočena u logoru Banjica. Prethodno naočigled dece biva pretučena. Posebno promenom politike sa dolaskom Tita pada opet u zaborav, tada se ona definitivno smatra za nepoželjnu osobu u svojoj sopstvenoj zemlji i biva primorana da živi život preživljavajući kao čistačica. Zbog pritužbi građana Beograda i jednog novinskog teksta koji je uzburkao javnost grad se smilovao i dodelio joj mali stan u kome je živela do svoje smrti 1973.

Umrla je u Beogradu 5. oktobra 1973. Sahranjena je na Novom groblju u aleji velikana uz najviše državne i vojne počasti.

 

.

Kada je u bitkama na Solunskom frontu bila teško ranjena, prenesena je u francusku bolnicu u Bizerti. Posetio ju je i čuveni francuski admiral Geprat i izgovorio nad njenim bolesničkim krevetom reči koje su postale legendarne:

„Ozdravi, sine, Francuska te moli!“

. . .

Tekst preuzet sa Wikipedije.

.