Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Čovek

Živan Saramandić – In memoriam

Redakcija Bloga

* * *

 

Odlazak velikog operskog pevača

 

Srbija je ostala bez jednog vrhunskog umetnika i operskog pevača, Živana Saramandića. Ono malo srpske kulture koje se još uvek bori za svoje parče neba, danas je u tuzi, zbog odlaska našeg velikana. Slava mu.

.

Živan Saramandić (Beograd, 2. april 1939 — Beograd, 29. januar 2012) je bio jedan od najpoznatijih srpskih umetnika i operskih pevača.

Saramandić je odrastao u Aranđelovcu, a u Beogradu je, kao apsolvent Ekonomskog fakulteta, 1962. godine dobio poziv da peva u velikom varijeteu „Orfeum“ koji je bio kulturna institucija od velikog značaja. Pohađao je časove kod jedne od najvećih operskih pevačica tog vremena, Zdenke Zikove.

Debitovao je 21. septembra 1966. godine, na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, ulogom kralja Egipta u operi Đuzepea Verdija „Aida“. 1968. primljen je u stalni angažman Narodnog pozorišta.

Tokom duge i bogate karijere, ostvario je značajne uloge basovskog faha u operama „Knez Igor“, „Ivan Susanjin“, „Moć sudbine“, „Faust“, „Nabuko“, „Seviljski berberin“, „Boris Godunov“, i mnogim drugim.

Nastupao je na prestižnim operskim scenama u svetu, poput Boljšoj teatra i Karnegi Hola.

Tekst biografije prenesen sa Wikipedije.

.

Živan Saramandić – Vdolj po Piterskoj

.

Živan Saramandić – Ej uhnem (pesma o čamdžiji sa Volge)

.

Živan Saramandić – Pesma o komandantu Savi

http://www.youtube.com/watch?v=G7Ms9EkLEL4

. . .

 

1 komentar

  • Prije tačno tri mjeseca, 30. oktobra, iza kulisa pozornice Doma sindikata u Beogradu, pozdravila sam se sa opernim velikanom. Nisam mogla ni zamisliti da je kraj tako blizu. Hvala Živanu Saramandiću što nam je poklonio svoj glas.

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280