Aleksandar Parezanović

* * *

 

Egipatski trgovci i kultura prodaje

 

Setio sam se u Egiptu dela stare Bajagine pesme, koja kaže „Ja sam mislio na Berlin, sa Berlincima„, samo što sam ovde promenio stih u „Ja sam mislio na Egipat, bez Egipćana„.

Ovo je, naravno, više nego preterano, jer ćete na putovanju u ovu veliku i drevnu zemlju biti okruženi ljubaznošću svuda gde postoji gazda i red, kada su oko vas zaposleni u hotelu, klubovima, brodovima za krstarenja, aqua centrima, restoranskim lancima, kod Kopta-trgovaca. Zgadiće vam se oni van sistema – taksisti, kao i trgovci „presretači“ i slični.

Ovi trgovci su prosto enigmatični u svom, na drugim mestima, davno izumrlom nastupu..“Presretači“, „Saobraćajci“ ili „Preusmerivači“ u ružne trgovinske objekte. Što mi, bre, nudiš cigare, ako nisam pušač ? Što mi nudiš „very good price“, ako ja još nisam video da li držiš mesaru ill zlataru ? Što me vučeš za rukav da uđem u restoran, ako sam ja verovatno, već večerao ? Što mi nudiš gaće, kožu, ružne kaiševe, mirise, falš satove, neke lančiće, papiruse, otkud ti ideja da mi to baš treba, to jest, da mi samo ti trebaš, da me preusmeriš i ubediš?

Što kaže jedan naš vodič : „Nemaju oni pojma sa trgovinom, bar pola kupaca u startu izgube na ovaj praistorijski, davno izumrli način trgovanja, a drugu polovinu, zbog vidljive nervoze što ništa ne prodaju“.

Momci, krenite bar do Turske, da nešto doučite na ovu temu.

Neko mora da im objasni da su ovi evropski turisti navikli na dostojanstvenu kupovinu u kojoj ti prvo sam gledaš proizvod, pa vidiš cenu, pa tek onda pogledom pozoveš trgovca – da ti pomogne, nađe odgovarajući broj, alternativu..

Posle toga može i cenkanje, ako im je to baš nacionalni sport. Ovako garantovano gube utakmicu.

.

Bajaga – Berlin (Koncert u Zagrebu, 20.11.2009.)

httpv://www.youtube.com/watch?v=uZWBKZ2dnck

.

Egypt football violence leaves scores dead in Port Said

httpv://www.youtube.com/watch?v=iiY48_c0WuY

. . .