Mario Šćepanović

* * *

 

Grilovani plavi patlidzan sa jogurtom,začinskim biljem i salsom od paradajza – Berenjenas Con Yogurt

 

Zdravo, ukusno i jako brzo jelo za pripremu. U stvari hladno predjelo iako ima malo grilovanja.

Jedina strana reč koja vas možda zbuni u naslovu je Berenjenas. U prevodu na Srpski to bi značilo Plavi Patlidžan. Zanimljivo i osvežavajucć predjelo a pritom i ne toliko skupo! Idealno jelo za vegetarijance i sve one koji vode računa o kalorijama i zdravoj ishrani.

 

Namirnice koje su nam potrebne za jelo:

Plavi patlidzan

Paradajz

Mladi luk

Kapar

Rukola

Mileram

Rotkvica

Limunov Sok

.

.

.

Priprema Paradajz Salse

Samo koru svezeg paradajza iseckati konkase (na kockice ), mladi luk na kolutove i usitniti još jako malo kapra.

Sve namirnice spojiti, začiniti sa maslinovim uljem, limunovim sokom i solju.

Salsu možete napraviti i u večoj količini, jer sa ovom marinadom može stajati i do 2 dana u frižideru.

Kao što vidite ništa nije komplikovano i sve je lako. Tako su i ostali delovi jela laki za spremanje, iako kada to dobijete u restoranu pomislite da vi to ne možete.

Skoro većinu gastronomskih čarolija koje dobijete u restoranu možete izvesti i sami kod kuće. Samo je potrebno da budete motivisani, da imate recept ispred sebe i vežba stvara majstora. Gastronomski doživljaji ekskluzivnih restorana postaju deo vaše porordične trpeze.

. .

Priprema Yogurt Salse

Namirnice i začini koji su vam potrebni pored milerama, jogurta i limunovog soka su: So, biber, maslinovo ulje, sitno seckan beli luk i Tahina – Taan.

Tahinu možete naći u svakoj prodavnici zdrave hrane. Tahina, taan ili kako je neki zovu Susamova pasta dosta je jakog ukusa, tako da će pola kašike biti sasvim dovoljno da ne bi preovladjivao ukus susama u salsi, što nije potrebno u našem slučaju.

Takodje salsu možete napraviti u većoj količini i čuvati na temperaturi do 5 stepeni naredna 2 dana.

U odredjenoj posudi ćemo razmutiti mileram, dodati so, maslinovo ulje, limunov sok, jako malo tahine i sitno seckan beli luk. Kada sjedinimo sve začine ubacićemo još i sitno seckanu rukolu i jogurt. Jogurtom inače odredjujete gustinu i ukus ove salse.

.

Priprema plavog patlidžana i konačnog jela

Još nam je ostao patlidžan. Svež patlidžan sečemo na kolutove debljine ne veće od 1cm.

Pre grilovanja patlidžan ćemo začiniti sa solju i biberom. Grilovaćemo ga sa jako malo ulja. Zapamtite da patlidžan može da upije dosta ulja, tako da nemojte dodavati ulje i ako vam se učini da je suvo.

Pošto je ovo ipak hladno predjelo, izgrilovani patlidžan ćemo skloniti sa strane da se ohladi na sobnoj temperaturi i tek onda početi sa servisom.

Sto se servisa tiče na slici gore vam je prikazan samo jedan od načina serviranja, takodje može biti servirano na jednom kolutu patlidžana u vidu kanape-a ili nesto slično. Sve zavisi za koju vam je priliku potrebno predjelo.

Par kolutovu izgrilovanog patlidžana (4-5) zavisi od velicine tanjira, poredjat ćemo na dno. Preko toga patlidžan prekrivamo paradajz salsom, za tu količinu patlidžana vam neće biti potrebno više od 2 kašike salse. Sve se redja jedno preko drugog, ne mešaju se namirnice iz razloga da bi na tanjiru bilo sve pregledno i kao što vidite sa slike, možete raspoznati šta u stvari jedete bez nekog preteranog objašnavanja.

Posle paradajz salse dodajemo rukolu, opet ćemo staviti odredjenu količinu da ne prelazi ivicu tanjira a da nam lepo prekrije sve što nam je u tanjiru. Preko rukole stavićemo 4 do 5 kašika jogurt salse i za sam kraj sitno nasecene kolutove rotkvice preko toga. Jelo možete zaliti sa maslinovim uljem i po želji još malo posoliti.

Na kraju bi trebalo da izgledao kao na slici na početku teksta.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Prijatno!

Vas domaćin i vodič kroz svet internacionalnog kulinarstva gospodin Mario Šćepanović će vas sa ovim i mnogim drugim gastronomskim kreacijama iz celog sveta dočekati kao kuvar u ekskluzivnom restoranu Cantina de Frida na Savskom Pristaništu …