Mario Šćepanović

* * *

 

Peruansko predjelo od sveže Tune

 

Možda vam naslov zvuči malo komplikovano ali ovo predjelo je veoma lako za pripremu, zanimljivo… predjelo koje ne spremate svaki dan kod kuće, a siguran sam i da ga ne možete pojesti u svakom restoranu.

Da krenemo od naslova…

 

Cevice de Atun

.

Cevice je vrsta jela koja se uglavnom sprema od sveže ribe  (Tuna, Losos itd.) koja je marinirana sa citrusima, limunom i lajmom.

Takodje, mogu se dodati i ostali začini. Posto se jelo termički ne obradjuje sve namirnice moraju biti sveže da bi se sprečio rizik trovanja hranom.

Jelo potiče  najverovatnije iz Perua, dok se danas najviše sprema u Centralnoj i Južnoj Americi, Čileu, Meksiku i Argentini.

Kao što vidite ima ga i kod nas :)

U prevodu na srpski ovaj naslov bi značio Tuna Sevici.

 

Namirnice koje su nam potrebne za jelo:

Tuna sveža 150 gr

Krastavac 50 gr

Babura crvena 50 gr

Crne masline 30 gr

Med 30 gr

Limunov sok 0.03 ml

Maslinovo Ulje

So

Malo rukole

Mango salsa

.

Priprema Mango salse:

Samo kora svežeg paradajza

1 zreo mango

Manja glavica crvenog luka

Jako malo sveže ljute paprike

 

Mango oguliti i sve namirnice iseckati na sitne kockice. Začiniti sa malo soli, limunovog soka i sitno seckanim svežim korijanderom.

Salsa je veoma osvežavajuća, ima malu dozu ljutine zbog ljute paprike, ali mango je ono što preovladjuje. Salsa je odlična kombinacija uz bilo koju vrstu mesa ili ribe.

Kad smo završili sa mango salsom potreban nam je tanjir da bi prešli na servis.

Tunu ćemo iseckati na malo veće kockice i izmešati sa mango salsom, dotati malo meda i limunovog soka.Ono sto je bitno da napomenemo jeste da je tuna sveza,nema termičke obrade.Samim tim nam se i svi vitamini zadrzavaju,nema gubljenja tokom przenja,dinstanja…

Na dno tanjira ćemo poredjati slajseve krastavca u obliku cveta, 6-7 slajseva biće sasvim dovoljno.

Zatim preko toga stavljamo mešavinu koju smo napravili od tune i mango salse, gledamo da nam ceo tanjir bude lepo popunjen i da nema praznina.

Preko toga stavljamo papriku sečenu na zilijen, crne masline isečene na kolutove i na vrh par listova sveže rukole.

Za kraj ćemo sve zaliti sa još malo maslinovog ulja. Vaše jelo za jednu osobu bi trebalo da izgleda kao na gornjoj slici na vrhu teksta.

Servis je samo Vaša improvizacija i jelo možete servirati po vašoj želji.

. . .

Vas domaćin i vodič kroz svet internacionalnog kulinarstva gospodin Mario Šćepanović će vas sa ovim i mnogim drugim gastronomskim kreacijama iz celog sveta dočekati kao kuvar u ekskluzivnom restoranu Cantina de Frida na Savskom Pristanistu …