Redakcija Bloga

* * *

 

Mrmot meteorolog koji predvidja trajanje zime

 

Ako ne verujete savremenim meteorolozima u njihovim vremenskim prognozama, koje znaju da iznenade zahvaljujući klimatskim promenama, možda je vreme da se obratite jednom pitomom mrmotu i njegovom predvidjanju vremena.

U Sjedinjenim Američkim Državama, u saveznoj državi Pensilvanija, u malom gradiću Panksatoni postoji jedan lokalni dogadjaj koji je zahvaljujući svojevremeno filmu i komediji „Dan mrmota“ – Groundhog Day,  postao planetarno poznat i popularan. Radi se naime o tradiciji da se 2 februara čeka izlazak mrmota iz zimskog sna i njegove jazbine, i njegovo ponašanje napolju, kada izadje na svetlo dana.

Taj dogadjaj, izlazak mrmota, sada već svake godine čeka i po 10,000 ljudi i nebrojeno mnogo novinarskih i reporterskih ekipa iz cele Amerike a vest o izlasku lokalnog ljubimca obidje svet. Komisija lokalnih zvaničnika, obučenih u odeću od pre sto i više godina, budi mrmota Fil-a iz kućice u kojoj spava, i gleda njegovu reakciju, nakon koje saopštavaju svetu volju mrmota.

Ako po legendi, mrmot Fil ugleda svoju senku kada izadje na otvoreno i vrati se nazad u jazbinu da spava, zima će trajati još 6 nedelja. Ukoliko ne vidi senku i nastavi da trčkara uokolo u potrazi za hranom, zima je skoro pa završena. Slično verovanje postoji i kod nas u narodu, doduše vezano za medveda, i svodi se na isto „kada mečka vidi svoju senku, onda …

Manifestaciju „Dan mrmota“ traje već 126 godina i ove godine je mrmot Fil predskazao da će zima trajati duže. Mi smo ispratili njegove prognoze prošlih godina, i samo ćemo ustvrditi da se nisu pokazale pouzdanim za Srbiju. Verovatno domet mrmota meteorologa ne pokriva ove geografske širine i dužine.

U svakom slučaju, dogadjaj je iskorišćen za snimanje komedije „Dan mrmota“ sa Bil Marejom – Bill Murray i Endi MekDauel – Andy MacDowell u glavnim ulogama, o glavnom junaku kome se svaki dan ponavlja. Iako je komedija snimljena pre skoro 20 godina, još uvek je šarmantna i zabavna. Predlažemo vam da večeras, dok je sve pod snegom i pahuljama, pogledate dotični film.

Film je za sve generacije. Snimljen je 1993 godine.

. . .

Dan mrmota – Groundhog day

.