Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Kultura

Zvezda vodilja: EU žuta zvezda ili plava zvezda za Evroskeptike

Miroslav Antić

* * *

 

Preko trnja do zvezda – koje je boje vaša zvezda vodilja?

 

Prvo nam je aktuelna zvezda vodilja u životu bila crvena zvezda. Nekome je zauvek i ostala. Onda smo je ipak većinom glasova skinuli sa trona. Zamenili smo je nekim političkim zvezdama i crno belim simbolima koji su nam doneli rat, stradanja i izgone.

Potom su usledile neke ružičaste, u tv pink obojene zvezde. Nagledali smo ih se mnogo. Ništa dobrog nam nisu donele. Opsenile glupošću ljude i nestale, ostavljajući mnoge prevarenima, gladnima i zavedenima.

Sada nam je aktuelna žuta zvezda Evropske unije. I neke domaće žute zvezde i žuti krugovi. Protiv nje su neki plavi drugovi, valjda im je i zvezda plave boje. Sada sa pitamo šta sa bilo kojom zvezdom i sa svima njima. Sumnjičavi smo postali prema zvezdama, svih vrsta. Divimo im se ali sada sa zadrškom. Ili još ima lekcija da se uči, istorija nam nije dovoljno dobra učiteljica?

A razmišljate li o plavoj zvezdi? Samo vašoj, našoj zvezdi. Ličnoj zvezdi. Koja ne pripada tudjim mislima i tudjoj volji. To još nismo probali.

Za sve one ljude željne sopstvene zvezde vodilje i svoje sudbine, čak i za Evroskeptike koji se pitaju oko žute zvezde Evropske unije, i one koji imaju neku svoju zvezdu vodilju, u nekoj samo njima dragoj boji, podsećamo na legendarnu pesmu Mike Antića – Plava Zvezda.

 

Plava zvezda

 

Iza šuma, iza gora,
iza reka, iza mora,
žbunja, trava,
– opet noćas tebe čeka
čudna neka zvezda plava,
zvezda prava.

 

Čak i ako ne veruješ,
probaj toga da se setiš.
Kad zažmuriš i kad zaspiš,
ti pokušaj da je čuješ,
da odletiš,
da je stigneš i uhvatiš
i sačuvaš kad se vratiš.

 

Ali pazi:
ako nije sasvim plava,
sasvim prava,
mora lepše da se spava,
da se sanja do svitanja.
Mora dalje da se luta,
– tristo puta,
petsto puta,
Mora druga da se nađe …
treća … peta… mora u snu da se zađe
na kraj sveta.
I još dalje iza kraja –
do beskraja.

 

Mora biti takve zvezde.
Što se čudiš?
Pazi samo da je negde
ne ispustiš dok se budiš.
Pazi samo da se negde ne izgubi, ne povredi.
Takva zvezda u životi
mnogo znači, mnogo vredi.

 

Ja ti neću reći šta je
ova zvezda čudna, sjajna.
Kad je nađeš – sam ćeš znati.
Sad je tajna ….

. . .


2 komentara

  • Gospod s vama,ili ti Hristos medju nama.Sva vremena su Gospodova vremena:vreme za umiranje i radjanje,vreme za plakanje i smejanje,vreme kada je kisovito i suncano,vreme za isceljenje i radovanje,itd.Biblija kaze:“A Isus joj reče: Ja sam vaskrsenje i život; koji veruje mene ako i umre živeće.“Verovanjem se ugadja Bogu.Ako verujete,i ako je Gospodovo vreme,onda bice vam po ovoj Bozijoj reci iz Psalma ljubavi,zapisanog u Bibliji,a stihovi jesu ovi: “ Blagosiljaj, dušo moja, Gospoda, i sve što je u meni sveto ime Njegovo.Blagosiljaj, dušo moja, Gospoda, i ne zaboravljaj nijedno dobro što ti je učinio.On ti prašta sve grehe i isceljuje sve bolesti tvoje;Izbavlja od groba život tvoj, venčava te dobrotom i milošću;Ispunja dobrim želje tvoje, ponavlja se kao u orla mladost tvoja.Gospod tvori pravdu i sud svima kojima se krivo čini.Pokaza puteve svoje Mojsiju, sinovima Izrailjevim dela svoja.Milostiv je i dobar Gospod, spor na gnev i veoma blag.Ne gnevi se jednako, niti se doveka srdi.Ne postupa s nama po gresima našim, niti nam vraća po nepravdama našim.Nego koliko je nebo visoko od zemlje, tolika je milost Njegova k onima koji Ga se boje.Koliko je istok daleko od zapada, toliko udaljuje od nas bezakonja naša.Kako otac žali sinove, tako Gospod žali one koji Ga se boje.Jer zna građu našu, opominje se da smo prah.Dani su čovečiji kao trava; kao cvet u polju, tako cveta.Dune vetar na nj, i nestane ga, niti će ga više poznati mesto njegovo.Ali milost Gospodnja ostaje od veka i doveka na onima koji Ga se boje, i pravda Njegova na sinovima sinova,Koji drže zavet Njegov, i pamte zapovesti Njegove, da ih izvršuju.Gospod na nebesima postavi presto svoj, i carstvo Njegovo svim vlada.Blagosiljajte Gospoda anđeli Njegovi, koji ste silni krepošću, izvršujete reč Njegovu slušajući glas reči Njegove.Blagosiljajte Gospoda sve vojske Njegove, sluge Njegove, koje tvorite volju Njegovu.Blagosiljajte Gospoda sva dela Njegova, po svim mestima vlade Njegove! Blagosiljaj, dušo moja Gospoda! “Hvalite Gospoda, jer je dobar, jer je doveka milost Njegova.Gospodu i Hristu slava.Isus vas voli,Bog vas blagoslovio.

Ostavite komentar