AMERIČKI KOLAČ OD BANANE

Kolač od banane i čokolade – banana cake i vrednost ručno radjene poslastice

Jednom prilikom dok je bila u Srbiji gospodja Kerin Dakić nam je spremila i donela ovaj kolač kući i oduševila nas. Oduševila nas je i samim kolačom i njenim gestom, jer joj nije bilo teško da za nas lično napravi domaći kolač. Ne da ga kupi, nego da se potrudi i da nam spremi nešto lično, nešto njeno i autentično.

recept za kolač od banane i čokolade domaci banana cake

I to je ono što stalno primećujemo kod Amerikanki, jednu dobru volju i trud da kada vam dolaze u kuću same nešto lično spreme, što ima dodatnu vrednost od toga da samo u najbližoj radnji kupe kafu, bombonjeru ili piće kao poklon. To smo inače primetili i kod drugih žena stranaca u Srbiji, tu sklonost da spremaju domaće i da same spremaju poslastice. To je valjda odlika porodičnog života.

Na primer, dok su nam deca išla u jedan medjunarodni klub skauta, ovde u Srbiji, kada god su roditelji trebali da donesu nešto deci za izlet, stranci su sami spremali i donosili sopstvene proizvode – pite, kiflice, kolače, roštilj, kanape, a mi domaći smo kupovali gotove proizvode. Bruka jedna!

No, vratimo se kolaču i poslastici od banane i čokolade. Od tada ga pamtimo, i nismo imali dvoumljenja da ga podelimo sa publikom, jer je vrlo jednostavan, lako se i brzo sprema, efektan je i vrlo, vrlo ukusan. Zato smo zamolili Kerin da nam pošalje recept za kolač kako bi ga podelili sa publikom. Iako je Kerin sada na Floridi, zahvaljujući mailu njen recept je sad sa nama u Srbiji. Hvala Kerin!

Dajemo vam recept u originalu na engleskom, sa pokušajem amaterskog prevoda ispod.

Karen’s Banana Chocolate Chip Quick Bread

  • 225 g mashed bananas (about 3 medium sized, very ripe, almost black)
  • 230 g pavlaka
  • 55 g butter, softened
  • 265 g white sugar
  • 2 eggs
  • 5 ml vanilla extract
  • 250 g all-purpose flour
  • 5 g baking soda
  • 5 g baking powder
  • 2 g salt
  • 225 g chopped chocolate pieces

Directions

Preheat oven to 175 degrees C. Grease and flour one Bundt pan.

Combine banana and sour cream. Set aside. In a large bowl, cream together the butter and sugar until smooth. Beat in the eggs one at a time, then stir in the vanilla and banana mixture. Combine the flour, baking soda, baking powder and salt; stir into the banana mixture. Stir in chocolate pieces.  Spread the batter evenly into the prepared pan.

Bake for 45 minutes in the preheated oven, or until a toothpick inserted into the center of the bread comes out clean.

Kerin Dakić kolač od banane i čokolade

U bukvalnom prevodu ovaj kolač bi se mogao nazvati „Brzi hleb od čokoladnih tableta i banane“

Potrebni sastojci za kolač od banane i čokolade

– 225 grama izmrvljenih, što zrelijih organskih banana

– 230 gr pavlake od 20% mlečne masti (ili još bolje 22% mm, to jest milerama)

– 55 gr putera, maslaca

– 265 gr belog šećera (mi bi radije 280 gr smedjeg)

– 2 domaća jaja

– 5 ml ekstrakta vanile

– 250 gr brašna za kolače (nikad ne znam jel to meko ili oštro i koji tip)

– 5 gr, kesica Soda bikarbone

– 5 gr, kesica Praška za pecivo

– 2 gr soli (onako od oka, al da ne bude slano)

– 225 gr čokolade u dugmićima, žetonima – toga kod nas nema, pa ide izrendana čokolade za kuvanje ;-)

Priprema kolača – uputstvo za rad

Zagrejte rernu na 175 stepeni celzijusa – 7 od 10 podeoka, recimo. Namažite tepsiju uljem i pospite malo brašna.

Izmešajte bananu i pavlaku – banana miks. Stavite sa strane. U velikoj činiji, mešajte maslac i šećer dok se ne umute. Razbijte jaja jedno za drugim i umutite sa vanilom i miksom banane. Pomešajte brašno, soda bikarbonu, prašak za pecivo i so, pa umešajte sa banana miksom i dodajte u izmešani maslac sa šećerom. Na kraju ubacite rendanu čokoladu u sve to i dobro izmešajte. Sipajte testo i ravnomerno ga rasporedite u tepsiji.

Neki kuvari kolač dodatno aranžiraju, redjajući kriške banane i čokolade po površini, praveći slike i geometrijski raspored, no nama je to višak. Mi volimo prirodno i jednostavno.

Pecite kolač 45 minuta u zagrejanoj pećnici. Na kraju nekako i proverite da li je kolač pečen, na primer ubodite čačkalicu u centar kolača, pa ako čačkalica izlazi čista, bez primesa testa, kolač je gotov.

Ohladite kolač. Isecite ga na kriške. Pospite po želji nekim prahom, mada mi to ne preferiramo. Spremite kapućino, sednite za sto i uživajte u poslastici. Kolač liči na mafin, ali je ukusniji.

I pošaljite dragoj Kerin pozdrav svaki put kada ga budete jeli ;-)

Zlatko Šćepanović