Mr sc. med. Dr Svetlana Vesanović


 

Mezoterapija – skidanje sala bockanjem

Mezoterapija za lice telo je efikasan bezbolan kozmetički tretman

 

 

Mezoterapija za lice i telo je efikasan kozmetički tretman bez boli

Francuski lekar Michel Pistor je 1952.god osmislio novu nehiruršku tehniku, mesoterapiju, kod nas često nazivanu mezoterapija.

Reč mesotherapy vodi poreklo od dve grčke reči, meso što znači sredina i therapy što znači lečiti medicinski.

Mezoterapija predstavlja primenu medikamenata direktno u regiju koju želimo da lečimo (tretiramo). Ovom tehnikom se sprovodi aplikacija medikamenata putem inekcija direktno u mesoderm, sloj masnog i vezivnog tkiva koji se nalazi ispod kože. Mezoterapija je našla široku primenu u medicini danas.

Pored primene u cilju redukcije masnih naslaga, primenjuje se mezoterapija i za: sveukupnu redukciju telesne težine, redukciju telesne težine sportista, redukciju celulita, reviziju ožiljaka, eliminaciju bora, podmladjivanje kože, korekciju neravnina nakon liposukcije itd.

Pored navedenih estetskih problema, mezoterapija se koristi za lečenje različitih problema lokomotornog aparata i lečenje drugih medicinskih problema u okviru različitih specijalnosti. Francuska Medicinska Akademija je od 1987.godine priznala mezoterapiju kao specijalnost.

Plastični hirurzi i dermatolozi koriste mezoterapiju za lečenje mnogobrojnih estetskih problema. U okviru mezoterapije se primenjuju različiti preparati, koji se aplikuju potkožno. Medikamentni kokteli se posebno spremaju za svakog pacijenta. Iako na tražištu postoje pojedini gotovi kokteli, lekari najčešće koktele spravljaju, prilagodjavajući ih svojim pacijentima i njhovim problemima. Na primer, kada se leči višak masnih naslaga, preparati u mezoterapiji koji se primenjuju razbijaju zid masne ćelije, a ostaci se eliminišu iz organizma putem bubrežnog i crevnog sistema organa. Pored toga, mezoterapijom se mogu razbiti vezivne pregrade koje formiraju naslage celulita. Količina medikamenata koja se aplikuje potkožno je veoma mala, tako da se celokupan proces odigrava na lokalnom nivou, tj. u samoj regiji problema. Pored toga, mezoterapija se koristi za korekciju podbradka (podvaljka), korekciju bora (kod osoba čije dno bore nije histološki izmenjeno mogu se dobiti izuzetni rezultati), korekciju hiperpigmentacija i podmladjivanje kože.

Dosadašnja saznanja su pokazala da nema velikih ograničenja u primeni mezoterapije. Ono što jeste obavezno je da mezoterapiju isključivo treba da sprovode lekari. Primenjuje se kod odraslih pacijenata dobrog zdravlja, starosti od 18 do 75 godina. Postoje odredjena stanja kod kojih postoji preporuka za ne sprovodjenje ili pažljivo sprovodjenje mezoterapije. Ta stanja su: trudnoća, insulin zavistan dijabetes (šećerna bolest), problemi srčanog ritma i druga teška srčana oboljenja, moždani udar i primena antiagregacionih lekova, postojanje malignih tumora, alergija na neke od preparata itd.

Dosadašnja primena mezoterapije u svetu je pokazala da se kod nekih pacijenata mogu javiti sporedni efekti, kao što su: crvenilo, otok, svrab, modrice, nelagodnost. Retko se javlja formiranje nodusa (čvorića), medjutim isti se povlače odnosno nestaju tokom nekoliko sedmica ili meseci.

Mezoterapija se izvodi u kontinuitetu, primenjene doze preparata su male po pojedinačnom ubodu, a i sveukupna doza po jednom tretmanu je ograničena. Preporuka je da se koriste preparatima sa manjim koncentracijama, koji se aplikuju jednom sedmično, i da je u zavisnosti od problema koji se leči, neophodan broj tretmana od 10 do 15. Nakon toga, dobijeni rezultati se mogu održavati primenom mezoterapije jednom u dve ili tri sedmice. Potom je potrebno napraviti pauzu.

Mezoterapija za lice sa iglama je tretman koji ne boli kao što možete da pomislite. Zavisno od toga da li se u tretmanu koristi ručno igla i špric ili takozvani pištolj, efekti bola mezoterapije su manji ili veći ali se svode na lagano peckanje i nemate razloga za strah od igle i bola.

Postoje i neke savremene metode kao što je mezoterapija bez igle, odnosno pokušaj da se odredjenim dejstvom talasa izvrši uticaj na potkožna tkiva i masnoće ali su dometi te mezoterapije ograničeni.

Pravilnom primenom ove metode, a u kombinaciji sa drugim metodama, kao što su liposukcija, aplikacija filera i primena hemijskog pilinga mogu se postići dobri rezultati u korekciji izgleda jedne osobe.

.

Specijalistička ordinacija plastične i rekonstruktivne hirurgije Vesanović Dr Svetlana

Mutapova 40, 11000 Beograd   Tel: 065 5167 660

. . .