Redakcija Bloga

 

Dark side of the comics – Tamna strana stripa

 

On je kreativan, zanimljiv i opominjujući. Poruka mu nije laka, atmosfera mu je orvelovska. Crta, slika i stvara za urbanu subkulturu.

Uzori i koreni likovne ekspresije su mu u starom američkom stripu, njegovom crnom izrazu, iako u njegovim slikama ima nagoveštaja revolucionarne borbe i impulsa za oslobodjenjem.

Crteži su mu jednostavni, svedeni, linije kratke i jasne, bez suvišnih ukrasa i detalja. Suštinu svog izraza je posvetio simboličnim porukama koje kompozicije šalju u etar i posmatraču, sa jednostavnim medjusobnim odnosima ali bazirani na kreativnim vezama i idejama.

Igor Hofbauer, rodjen je 1974 godine. Ilustrator je, crtač, pomalo i muzičar, urbani grafički umetnik iz Hrvatske. Čuven je po originalnim plakatima za koncerte muzičkih grupa u zagrebačkom klubu Močvara.

Crta stripove, mahom sa crnom tematikom i objavljuje ih u okviru strip grupe Komikaza. Iako je po izrazu na tamnoj strani ulice, odlučili smo se da ga predstavimo jer u njegovom delu isijava odredjena bezazlenost, nalik na rane horor i filmove katastrofa, u kojima se vidi i sagledava očigledna montiranost scene, sa težnjom da se skrene pažnja, upozori i sagleda problem, a ne da se posmatračev duh zatruje mračnim idejama i trajnim stanjem straha.

Pogledajte jedan njegov briljantan animirani film – Briljantin animacije

. . .

Igor Hofbauer HOF – Briljanteen animacije

.