Radoslav Petrović

 

Porodična tradicija lepog vrta duga 600 godina

 

Coughton Court je engleska Tjudor country house i nalazi se na magistralnom putu između Studley-a i Alcester-a u Warwickshire-u. To je zgrada od istorijskog značaja prvog reda.

Kuća ima dugu fasadu okrenuti direktno na glavni put, u čijem središtu je Tudor Gatehouse, koja datira iz 1530 godine, ima šestougaonu kulu i oriel prozore u engleskom renesansnom stilu.Gatehouse je najstariji deo kuće i okružen je kasnije izgradjenim krilima, u Strawberry Hill gotičkom stilu, popularizovanom od strane Horasa Valpole-a.

Coughton nekretnina je u vlasništvu porodice Throckmorton od 1409 godine. Zato što je porodica katolička, kuća je u jednom trenutku bila sklonište za rimokatoličke sveštenike u periodu kada su katolici bili progonjeni zakonom u Engleskoj, od početka vladavine kraljice Elizabete I.

Hall takodje ima svoje značajno mesto u istoriji Engleske zbog svoje uloge, kako u Throckmorton zaveri pokušaja ubistva Kraljica Elizabeta I od Engleske 1583 godine, kao i u Barutnoj zaveri od 1605 godine, iako Throckmorton porodica nije bila umešana u zavere.

Kuća je u vlasništvu Nacionalnog fonda od 1946. Porodica Trokmorton, međutim, trenutno drži 300-godišnji zakup i upravlja imanjem u ime Nacionalnog fonda. Trenutni stanar je Kler Meklaren-Throckmorton, poznat  profesionalno kao Kler Tritton QC. Kuća je poznata po vrtu koji ima i čuvenom ružičnjaku, iz koga je i potekla poznata ruža Rosamunda rose.

Kuća, to jest deo koji je otvoren za javnost tokom cele godine, smešten je na velikom delu zemlje, uključujući vrt, reke i jezera.

http://www.coughtoncourt.co.uk/

Originalan tekst prenesen sa engleske Wikipedije. Za vas piše i fotografiše uzgajivač i selekcionar antičkih ruža „Petrović Roses“ – Vrčin, Beograd   www.petrovicroses.rs

. . .