Radoslav Petrović

 

Bašta i vrt fizičke ljubavi u Parizu – francuski poljubac cveća

Malo cveća i lepih bašta za naše majke supruge i ćerke pred početak prolećne sezone sadjenja ruža

Vreme je za uredjivanje dvorišta i sadnju ruža, šiblja i drveća. Zbog toga ćemo se baviti temom vrtova, i to onih svetski poznatih. Tema nam je Bagatelle vrt. Radi se o jednom od najpoznatijih vrtova u Francuskoj, koji se nalazi u Parizu. Po priči o nastanku bašte, grof od Artoa, brat Luja XVI, predložio je da se izgradi foaje velikih razmera za samo dva meseca.

„Izazivam te, ako smeš da se kladiš u to!“ uzviknula je Marija Antoaneta, kladeći se da to ne može da uradi. „Bagatelle!“ izrekao je nonšalantnog grof, što bi u prevodu značilo „Bescenje, jeftina opklada“.

Pretpostavlja se da je bilo angažovano 900 muškaraca koji su u 1775 naporno radili i danju i noću bez prestanka, da se obezbedi da grof osvoji opkladu. I uspeo je. „Bagatelle“ takođe znači i „fizička ljubav“, pa je zahvaljujući tome, kao vrt dugo bila omiljena svratište ljubavnih parova svih vrsta.

Tomas Blejk je kasnije osmislio vrt u „anglo-kineskom“ stilu, sa senovitim šumama, travnjacima, vodenim baštama sa kaskadama i paviljonima, kao i piramidama, da pomenemo samo neke od njegovih atrakcija. Danas, neke od Blejkovog originalnih kreacija stoje i dalje, iako vrt ostaje veran svom izvornom duhu, nudi mnogo različitosti i kombinaciju istorijskih perioda na 59 hektara unutar zidina imanja.

Tokom 19. veka, bašta je proširena sa dodatkom Orangerie, vrste klasičnog Garden House dizajniranog tako da u njemu prezimljava limunovo drvo, što se i danas koristi za ovu svrhu. Ako vam se desi da prodjete kroz baštu u aprilu, možete videti kako traktori vuku ogromna stabla limuna u klasičnim narandžasto-zelenim kutijama i aranžiraju ih u njihovim letnjim kućama duž staza.

U jesen, svo ovo drveće se izvlači i vraća u Orangerie da se zaštiti od hladnoće zime.

Za vas piše i fotografiše uzgajivač antičkih ruža i selekcionar „Petrović Roses“ – Vrčin, Beograd   www.petrovicroses.rs